Alina Mungiu-Pippidi: #Lumina de la capătul tunelului

Publicat:
Ultima actualizare:
Nu e nevoie să vă aducă lumina cineva, că ea e în suflet.
Nu e nevoie să vă aducă lumina cineva, că ea e în suflet.

Românii au de ce să fie recunoscători de acest Paşte. Deşi economia a fost momentan pusă pe butuci şi unul din opt români infectaţi de coronavirus este un cadru medical, secţiile de terapie intensivă nu sunt depăşite, iar numărul de morţi nu e mare. Lumea se îndoieşte de cifrele guvernului, dar guvernul nu poate ascunde realitatea: dacă undeva s-ar aduna morţi necontabilizaţi, am afla.

Deci mulţumiţi lui Dumnezeu pentru genele balcanice şi relativa noastră subdezvoltare! În ţări ca a noastră nu există acei oameni cu vîrsta medie de 81 de ani şi cinci patologii majore asociate care au sucombat în ţările mediteraneene! Dacă Occidentul plăteşte mai scump ca ţări vecine cu spitale mult mai slabe e din cauza acestei patologii a bunei dezvoltări: oamenii bolnavi sunt ţinuţi în viaţă mai mult în ţări civilizate cu sisteme de sănătate performante. Ceea ce era o calitate a devenit o slăbiciune de criza asta.

Dar nu e cazul nostru, aşa că ocrotiţi-vă bunicii îmbrăţişîndu-i prin telefon sau vizitîndu-i cu mască atunci cînd le duceţi cumpărăturile şi aveţi grijă de oricine din familie care are astm, diabet sau orice boală cronică.

Lucrurile mai puţin bune care au ieşit la iveală nu sunt noi. Elita politică e praf şi pulbere. Nu e o noutate că suntem conduşi de creaturi ca ministrul de la Interne, primar înainte într-un fief PDL corupt pînă la măduvă, sau că şefii Bisericii noastre sunt motivaţi de putere şi de bani, nu de credinţa în Dumnezeu. E destul să ne amintim ce făceau în 1989 şi că au grade mari ca să nu ne mirăm că aceşti oameni îşi expun turma la nenorocire. Oamenii bisericii, care trebuiau să explice primii că lumina învierii e spirituală, nu materială, că suntem creştini în secolul XXI, nu vreo adunare superstiţioasă care trebuie să pună mîna ca să creadă, au fost primii care au făcut pe dos, pentru că sunt lipsiţi pe fond de orice credinţă în Dumnezeu. Dar reacţia societăţii a fost bună, tot aşa cum statul, s-a văzut, are capacitatea să supravieţuiască politicienilor. România Curată l-a apărat pe Raed Arafat începînd cu anul 2012 nu pentru că ar fi un tehnocrat perfect, dar pentru că e printre puţinii competenţi în ceea ce fac din aparatul de stat. Cînd nu ai oameni politici buni de ceva, cînd produci miniştri precum Carmen Dan sau Marcel Vela, singura cale pentru stat să îşi păstreze capacitatea este printr-o autonomie crescută a aparatului birocratic, a funcţiei publice. Chiar dacă poziţia de secretar de stat e teoretic politică, Arafat e un vîrf al tehnocraţiei noastre – măcar să avem asemenea oameni cheie, care să reziste la politizările care vin cu fiecare alegeri, în mai multe domenii. Cînd ai experienţă, continuitate şi autonomie faţă de idioţii politici pe care din păcate unii îi tot aleg şi alţii îi tot numesc ca miniştri, un stat reuşeşte să se ţină la suprafaţă în ciuda politicii.Nu grozav -vedem Italia- dar totuşi. Ştirea bună e că au funcţionat în România niştre structuri, că oamenii şi-au făcut datoria. Pînă şi faptul că am ales un luteran ca şef al statului ne-a adus în sfîrşit dividende, deşi tîrziu, Klaus Iohannis a făcut ce trebuie denunţînd protocolul cu biserica ortodoxă.

Din aceste motive, în seara asta, cînd aprindeţi lumînările – destul să luaţi de la televizor lumina, începînd cu ora Ierusalimului, nu e nevoie să v-o aducă cineva, că ea e în suflet, aveţi de ce mulţumi lui Dumnezeu. Şi mulţumiţi şi celor din linia întîi, cum o facem toţi în Europa, măcar de sărbătoarea asta deschideţi-vă un pic către recunoştinţă şi solidaritate, către spriritul Învierii, altfel degeaba vă aduc voluntarii, cu riscul vieţii, lumînarea la uşă.

Îi puteţi trimite comentariile dvs. autorului pe România Curată

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite