Alina Mungiu-Pippidi: Ministrul Educaţiei încalcă legea ca să salveze doctoratele securiste

Publicat:
Ultima actualizare:
Nu poţi decât să te cruceşti de ceea ce pot face miniştrii în zilele noastre şi ce riscuri îşi iau.
Nu poţi decât să te cruceşti de ceea ce pot face miniştrii în zilele noastre şi ce riscuri îşi iau.

Ministerul Educaţiei şi Cercetării anunţă că a aprobat, prin Ordinul nr. 4.621/2020, regulamentul de organizare şi funcţionare a Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) pentru mandatul 2020-2024. În acelaşi timp, a fost finalizată şi selecţia membrilor CNATDCU pentru mandatul 2020-2024. Pe site-ul ministerului s-au publicat ordinul şi anexa 3 cu componenţa CNACTDU. A apărut şi în presă.

În acelaşi timp, a fost finalizată şi selecţia membrilor CNATDCU pentru mandatul 2020-2024. Pe siteul ministerului a fost publicat ordinul şi anexa 3 cu componenţa CNACTDU. A apărut şi în presă.

Comisia validata prin ordinul din 26 iunie

image

Ca test pentru procedura transparentă de numire, în aprilie am aplicat la această comisie de ştiinţe politice, cu intenţia de a urmări şi publica despre acest proces. Mărturisesc că am făcut-o mai ales ca să îi pun în situaţia să mă respingă, ştiind că voi avea probabil cel mai mare punctaj (publicaţii la Oxford şi Cambridge University Press, Nature, indice H de 30, granturi mari, circa 4000 de citate). Spre surpriza mea, comisia de selecţie, dat fiind că era un algoritm clar şi erau oameni oneşti, a validat candidatura mea corect şi transparent, iar ministrul a numit comisia prin ordinul din 26 iunie.

Vezi însă că în Monitorul Oficial Partea I nr. 609 din 10.07.2020 a apărut altceva. De la aprobarea şi publicarea ordinului de ministru, cineva a intervenit în el, cu stângăcie, lăsând pe site textul aprobat. Textul diferit din Monitorul Oficial modifică rezultatul selecţiei transparente şi deja aprobate, scoate numele meu şi al Bogdanei Neamţu (UBB) pe care o transferă la comisia de administraţie şi adaugă alte patru nume, Ghiţă Bărsan (Academia Forţelor Terestre, Sibiu) Mircea Boşcoianu (Academia Forţelor Aeriene Henri Coanda Brasov), Radu Carp (Universitatea Bucureşti şi ANI, PNL, indice H 9) şi Radu Cimpoeş (Kingston, fără profil pe Google Scholar şi fără citate – vedeti mai jos). Kingston e universitatea pe care şi Dan Voiculescu o trece în CV. Întrucît nu a existat un alt ordin de ministru între timp, acesta e rezultatul unei intervenţii ilegale de ultim moment, nu se ştie a cui (treaba DNA să stabilească), care a dus la o schimbare probabil esenţială pentru făptaşi. Un fals intelectual.

Comisia apărută în Monitorul Oficial

image

Una dintre marile mize ale noului CNACTDU sunt doctoratele din zona de securitate/informaţii. Fără a consulta public comunitatea academică, consiliul a fost restructurat astfel încât institutele din zona de siguranţă (Academia Militară şi Academia Naţională de Informaţii) au fost puse la un loc cu comisia de ştiinţe politice. În mod misterios, ştiinţele administrative au fost trecute la o comisie separată de sociologie şi comunicare. Aşa cum a scris Emilia Şercan, miza acestei noi comisii erau zecile de doctorate problematice din zona de siguranţă naţională, începînd cu procurorul şef prim adjunct Bogdan Licu, care în martie 2016, alături de alţi doctori de la Academia Naţională de Informaţii, a depus o cerere de retragere a titlului. Ulterior, a demarat un proces, cu acelaşi scop, iar acest dosar a blocat analiza tezei. În septembrie 2019, însă, Licu a pierdut procesul, iar CNATDCU îi poate verifica doctoratul. Deşi a demarat o campanie de verificare a tuturor tezelor susţinute la Academia Naţională de Informaţii, ANI nu a sesizat CNATDCU legat de teza lui Licu, aşa cum o făcuse în cazul altor teze unde se descoperiseră plagiate. Deci primul caz la rînd pe ordinea de zi a comisie avea mari implicaţii pentru exact zona gri din România unde figurile de vîrf din justiţie se amestecă cu cele din servicii. Cele trei modificări operate în ordinul de ministru sunt probabil suficiente pentru a avea o majoritate în favoarea institutelor de informaţii, reprezentate nu doar prin membri direcţi, şi să pună în minoritate pe cei cîţiva politologi veritabili din comisie.

Nu o cunosc pe doamna Anisie, dar nu poţi decît să te cruceşti de ceea ce pot face miniştrii în zilele noastre şi ce riscuri îşi iau. Mai contează dacă sunt şantajaţi de servicii sau vor pur şi simplu să se pună bine? Nu cred. Iată că există dovezi ale existenţei şi activităţii ilegale ale unor structuri care acţionează paralel cu legea şi procedurile transparente. Că, exact ca şi de virus, există unii care se mai îndoiesc.

Rezultatele căutării indicelui H şi profilului public pe Google Scholar pentru Radu Cimpoeş

Puteţi comenta acest text pe România Curată

image
Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite