Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Alina Mungiu-Pippidi: Un răspuns lui Adrian Năstase

1
18 Oct 2020 15:28:27
România Curată
Alina Mungiu-Pippidi
Alina Mungiu-Pippidi

Adrian Năstase recidivează cînd scrie conducerii PSD că nu merită să tragă pe linie moartă pe alde Şerban Nicolae pentru că „Alina Mungiu-Pippidi oricum nu ne va vota”. Presupun că argumentul este că nu merită îndepărtaţi oameni care au făcut servicii partidului de dragul unora cu ideologii diferite sau standarde morale nerealiste. Argumentul e greşit, şi la nivel personal şi la nivel general.

Ideologia nu mai reprezintă un obstacol, şi la nivel european, şi la nivel românesc distanţa politică a scăzut enorm, toate partidele europene amestecă politici de redistribuţie cu logica pieţei libere comune. PSD nu mai e la stînga cum a fost, şi nici eu la dreapta ca în 1996 cînd credeam în consensul de la Washington.

Cînd Ion Iliescu a rămas singurul obstacol contra lui Corneliu Vadim Tudor în anul 2000 am organizat o mare demonstraţie anti Vadim Tudor şi am îndemnat lumea să voteze contra lui. Cine e tînăr nu mai ştie cum a condus PRM minerii, dîndu-le celulare şi arme contra jandarmilor în 1999. Statul român a fost în pericol să piardă controlul social, şi a trebuit apărat. Am luat reproşuri că de ce am îndemant lumea să voteze cu Iliescu, care era un duşman personal de al meu.

Adrian Năstase însuşi presupun că a fost votat de destui oameni care sunt azi la dreapta în anul 2004, Emil Hurezeanu îi era consilier pe atunci, Alin Teodorescu cancelar. Doi intelectuali de care am fost apropiată. Da, nu de mine, din motivele cunoscute, lista coruptă în proporţie de 70%.

În anul 2009 mulţi oameni pe care îi cunosc, şi cum eu ştiu mulţi doctori destui din ei au votat cu Mircea Geoană, nu cu Băsescu. Votau PSD pentru prima dată. Eu nu am făcut-o- nu am votat deloc dar mi-am spus public păreea despre Geoană, printre puţinii meritocraţi din politica românească, am văzut ce a promovat la Externe. Lumea l-a votat- numai din cauza manipulărilor serviciilor şi a lui Băsescu în diaspora a pierdut, în ţară a cîştigat.

În anul 2012, cînd lumea era sătulă de PDL, Udrea, EBA şi Băsescu foarte mult tineret a votat cu Victor Ponta şi Crin Antonescu. Eu nu, dar nici nu am îndemnat pe nimeni să nu voteze cu ei. În 2015 cînd Ponta a fost dat jos după Colectiv, de parcă era vina lui (cu toate păcatele lui de caracter, Ponta a fost prin comparaţie cu oricine un prim ministru bine apreciat în sondaje), doi tineri m-au oprit noaptea pe stradă să mă întrebe de ce omul lor e înlăturat fără alegeri. Ponta, un pesedist fără remuşcări, a avut destui partizani printre tineri şi oamenii activi, numai comportamentul lui de cînd a ajuns în opoziţie şi colecţia de traseişti strînsă la PRO l-au făcut să piardă această simpatie.

În ultimii ani m-am expus la atacuri de la un întreg aparat de propagandă fără scrupule al dreptei plus partea coruptă din servicii arătînd că nu putem elimina PSD, că nu e nici o diferenţă între PSD şi PNL-PDL. Nu am votat PSD, dar nici nu am mai votat, decît în Germania.

Deci cred că şi la nivel general şi la nivel personal s-a arătat că atunci cînd PSD face ceva bun sau aduce oameni care fac ce trebuie aprecierea creşte vizibil, şi deci merită să fie reformat.

Între PNL şi PSD este o deosebire, cum bine mi-a spus consilierul prezidenţial de scurtă durată George Scutaru în contestaţia trimisă cînd am atras atenţia noii administraţii Iohannis în decembrie 2014 că e un om vulnerabil care nu poate fi consilier pe siguranţă naţională: PNL s-a răzgîndit după ce a încercat să anuleze legislaţia pe conflict de interese şi a înţeles că în Europa nu te poţi lupta pe faţă cu anticorupţia, lăsînd în offside pe alde Şerban Nicolae, Florin Iordache şi Eugen Niculicea.

În offside sunt şi azi, şi nu are sens ca întregul partid să fie cu ei.

Nu discut acum cît de devotat e PNL statului de drept, deşi anunţ că am început lista neagră a celor care ameninţă CCR şi Constituţia, deci nu vor fi trataţi nici ei altfel.

Nu urmăresc de aproape reformele din PSD, dar eliminarea avocaţilor unor corupţi care făceau legi anticorupţie este un beneficiu pentru toată lumea.

La fel, recrutările unor doctori sau personaje publice de calitate, dacă au curajul să se afişeze cu PSD, e evident oportună.

Nu sunt pentru politizarea spitalelor şi epidemiilor, dar felul în care liberalii au tratat doctorii şi medicina merita sancţionat. PSD a mărit salariul la personalul medical, o decizie istorică fără de care nu avea cine lupta cu epidemia. În Germania avem multe paturi în terapie intensivă, dar lipsesc asistentele care să lucreze acolo. Doctorii care merg în Parlament au ocazia să promoveze aceste reforme, şi cu cît sunt mai manageri şi mai activi cu atît sunt mai potriviţi să mai scadă numărul de oameni buni la nimic din Parlament, ca useristul care cerşea în Norvegia şi acum militează pentru ecumenism.

Părerea mea e că alegerile trebuie amînate, şi PSD să se consolideze ca noul PSD în acest răstimp. E cu totul legitim, avînd în vedere situaţia epidemiei, şi armele neconstituţionale cu care Iohannis a dus lupta contra PSD.

Cred că în ciuda valului de ură isterică revărsat contra PSD pe mediile sociale de o dreaptă care se comportă de parcă ar proveni din PRM, nu din CDR, există încă un strat consistent de public obiectiv care ar vota pentru PSD, eventual într-o alianţă cu un partid de stînga ecologist foarte tînăr şi afiliat Verzilor din Parlamentul European. Dacă nu e PSD-ul de mahala care s-a văzut pe ultima sută de metri la alegerile din Bucureşti.

Eliminarea pesediştilor care au agenda să relegalizeze corupţia e însă o treaptă indispensabilă, chiar dacă lupta pentru ca PSD să fie tratat la fel cu PNL de organele de anchetă e legitimă şi trebuie să continue.

Chiar dacă personal nu pot promit să votez PSD nici data viitoare, e poate mai bine ca arbitrii să nu voteze deloc, dacă îşi fac corect treaba de arbitri se va găsi cine să voteze.

Puteţi comenta acest text pe România Curată

Modifică Setările