Alina Mungiu-Pippidi: Scrisoare deschisă pentru ministrul Toader despre concursul pentru şefia DNA

Publicat:
Ultima actualizare:

Stimate domnule ministru Toader, întrucît revocarea doamnei procuror şef Laura Codruţa Kovesi a creat o criză de încredere fără precedent în justiţia noastră în ultimii zece ani, iar CCR a conferit ministrului Justiţiei un rol crescut în numirea şi revocarea unui procuror şef, îmi permit să vă semnalez îngrijorările cititorilor „României curate“ şi recomandările noastre aferente.

La raportul dumneavoastră de evaluare, care a dus la prezenta revocare, aţi publicat documentele după prezentarea orală, iar site-ul s-a blocat. Acest lucru nu avea cum să crească încrederea, indiferent de conţinutul raportului. În situaţia de faţă aţi anunţat o procedură ultra rapidă, în care candidaţii au mai puţin de două săptămîni să se înscrie, iar publicul riscă să rămînă dezinformat. De aceea ar fi bine:

  • Să creaţi imediat pe site-ul Ministerului Justiţiei un spaţiu dedicat acestui concurs, care se dă sub ochii publicului de la noi, ca şi al partenerilor internaţionali.  
  • Să publicaţi acolo anunţul de concurs, regulamentul de concurs şi baza sa legală.  
  • Să publicaţi acolo CV-urile candidaţilor pe măsură ce se înscriu. Era bine să fi solicitat aceste CV-uri într-un format standard.  
  • Să publicaţi acolo criteriile de evaluare.  
  • Să luaţi în considerare o prelungire a termenelor dacă se înscriu puţini candidaţi. Termenul este prea scurt faţă de orice alte termene de concurs şi există riscul astfel încât concursul să pară aranjat şi candidaţii să nu se prezinte deoarece cred acest lucru.  
  • Să luaţi în considerare o ierarhizare a CV-urilor (măcar cele de vîrf – o listă scurtă) pentru a permite publicului să poată urmări în mod transparent criteriile dvs. de evaluare.  
  • Să luaţi în considerare transmiterea către CSM a 1-2 nume de rezervă de pe lista scurtă, care să fie audiaţi public la CSM, ca audienţa interesată să poată urmări online prestaţiile.

Recunoscînd caracterul de urgenţă al situaţiei de faţă, am recomanda totuşi ca pe viitor să folosiţi o firmă de recrutare profesionistă pentru a crea această listă scurtă. Aceasta are o metodologie specifică, incluzînd culegerea de referinţe, examenul psihologic etc, etape adesea sărite în procedurile nu tocmai moderne de recrutare ale guvernelor României.

Urîndu-vă mult succes să găsiţi candidatul potrivit, îmi permit să vă atrag atenţia că modalitatea de desfăşurare în acest moment e cel puţin la fel de importantă ca rezultatul. Alegerea are nevoie de legitimarea opiniei publice într-un moment de divizare şi radicalizare, iar dvs. aveţi o ocazie importantă de a contribui la redarea încrederii publicului într-un moment delicat, atît intern, cît şi extern.

Îi puteţi trimite comentariile dvs. autorului pe RomaniaCurata.ro

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite