Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Alina Mungiu-Pippidi: Statul paralel. Cu virusul

34
19 Nov 2020 22:39:33
România Curată
Alina Mungiu-Pippidi
Alina Mungiu-Pippidi

România sinistră (femeie arsă în valiză pe cîmp, babă de 91 de ani violată de un mascul de 19, în Prahova, containere cu morţi) şi România sublimă (doctori care intră în flăcări să-şi salveze personalul şi bolnavii, salvări care aleargă cu personal în combinezoane inflamabile pe linia de tramvai de pe bulevardul Ştefan cel Mare) pălesc în faţa României caricaturale.

Statul paralel însuşi e adesea o caricatură grotescă, numai slăbiciunea societăţii şi ai ales a politicienilor îi dă dimensiuni şi puteri monstruoase. Şi asta e teribil, că acolo unde am putea fi înălţaţi sau revoltaţi România ne face să rîdem. Iar rîsul demobilizează.

Violeta Alexandru, care peste vreo trei săptămîni va cere votul unora, de confesiune aşa zis liberală, citat de pe Facebook :
„Am atât de multă treabă… încât, chiar şi cu acest rezultat pozitiv la testul pentru Covid, voi continua să muncesc de acasă. Voi fi chiar mai activă şi mai eficientă”. Ministrul i-a avertizat pe subordonaţi că îi va verifica telefonic.

Două recomandări de politică publică de aici se deduc automat :

1. Toată lumea care vrea să devină mai eficientă e bine să se infecteze.
2. Cele mai bune controale sunt cele telefonice.

Klaus Iohannis pare din aceeaşi serie, care ar putea purta numele „Sunt robot, dar nu mă tratez”. Ce zice el?

„Împreună cu Guvernul, sunt decis să reconstruim tot sistemul sanitar din temelii… imediat ce în Parlament vom avea o nouă majoritate”.

Nu e frumos? De parcă PNL-PDL nu au mai fost la guvernare după 1989, de parcă Sibiul, care îşi evacuează morţii cu containerul ar fi condus de PSD, ca la Neamţ şi nu avea PNL dintotdeauna o confortabilă majoritate în Consiliu … Daţi-i omului majoritatea, şi el o să vă dea sănătatea!

Dacă nu – nu. Asta e clar.

Ministrul Sănătăţii, şi el prost întors cu cheia, anunţă că doctorul erou are COVID, ceea ce se dovedeşte a fi fals, angajează la DSP o dansatoare şi pune un model să se ocupe de distribuirea vaccinului, după ce îl pusese secretar de stat mai înainte.

Gabriela Firea îl renumeşte în funcţie pe Adrian Bold, arhitectul şef la capitalei de jalnică amintire, în ultima ei zi de mandat, care nu e nici cu o lună în urmă, dar uită şi zice că l-a numit Nicuşor Dan.

Mare dramă că nu a trecut iniţiativa ”Fără penali”, deşi ar fi afectat fix şase oameni. Mă rog, poate pe viitor se aliniază mai mulţi din ăia la care ştii dinainte că sunt penali.

Musai în schimb să interzicem mai mult de 2 mandate la rector, că te pomeneşti că populaţia universitară, economic prosperă şi cu slujbe garantate pe viaţă votează ca la Teleorman candidaţi unici în perpetuitate. Sau e ca la votanţii din Scorniceşti, care îmi ziceau în anul 2000 cînd îi intrebam de ce au votat a cincea oară tot pe vechiul lor primar comunist: Păi dac-a candidat?

Noroc cu campania electorală şi Elena Băsescu, care împarte pliante excavatoarelor goale din Constanţa, că astfel nu discriminăm maşinile care muncesc. Mai bine i-l împărţea Violetei Alexandru.

Să rîdem cu cele peste 22 de milioane de compatrioţi găsiţi la domiciliul lor românesc de umoriştii de la Comisia Naţională de Statistică, şi să ne speriem că în curînd or să şi voteze.

Puteţi comenta acest articol pe România Curată

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

34 Comentarii

m wakki
19.11.2020, 22:58:06

frumoasă înșiruire să facem caterincă și să ne râdem la suta de cuvinte ”...violată de un mascul de 19...” asta a fost un act ratat, cumva ?

+8 (12 voturi)
vlad gheorghe
20.11.2020, 07:15:45

Dosmna Pipidi face campanie electorala PSDului ,cat a fost psd la guvernare mai ales cu viorica nu avea decât cuvinte de laudă la adresa guvernului ,si lăsațio mai mmole cu statul paralel, demonstrați cu fapte şi nume ale acestui stat paralel daca puteti dar mie teama ca e doar gargara

+13 (25 voturi)
Cirtita
20.11.2020, 08:32:23

vlad gheorghe "demonstrați cu fapte şi nume ale acestui stat paralel" Dragnea e la puscarie pentru ca a fost presedintele Consiliului judetean cand doua angajate de la protectia copilului lipseau cate o zi de la munca . Iohani si Orban nu sunt la puscarie desi au condus cand de vii 10 pacienti in spital .

-8 (22 voturi)
Cirtita
20.11.2020, 08:33:05

cand au murit arsi evident

-10 (18 voturi)
leuldinpanjshir99
20.11.2020, 08:37:56

Asta e. Unii voteaza. Cu toate indemnurile la boicot in folosul Ciumei rosii pe care Mangalita Mungiu le tot lanseaza ...

+10 (24 voturi)

Vezi toate comentariile (34)

Modifică Setările