Alina Mungiu-Pippidi: Statul de drept ca soluţie imorală

Publicat:
Ultima actualizare:
S-a făcut în sfârşit dreptate. Şi chiar cu ocazia alegerilor europarlamentare. (foto: Octav Ganea, Inquam)
S-a făcut în sfârşit dreptate. Şi chiar cu ocazia alegerilor europarlamentare. (foto: Octav Ganea, Inquam)

Numitul Dragnea a fost condamnat şi prompt arestat chiar în vremea dictatorului Dragnea, pentru o afacere de slujbe la stat fictive în valoare totală a prejudiciului de 8000 de euro (demult returnaţi) la o direcţie subordonată Consiliului Judeţean Teleorman (cel mai sărac judeţ din Europa).

Trei ani şi jumătate, nu e glumă, că românii au un stat de drept, nu ca francezii, unde Marine Le Pen, pentru exact aceeaşi problemă, promitea contracte publice unor ruşi pentru bani la partid. Nimeni nu îşi pune întrebarea de ce s-ar promite contracte publice cuiva dacă nu există deja un mecanism preferenţial de distribuire. Nu, nu, astea există numai în Teleorman.

Cu alte cuvinte, noroc cu noi că am intrat în UE că are UE pe cine curăţa – pe bişniţarii noştri de provincie, o ameninţare la adresa statului de drept european.

Dar dacă pe plan comparativ european victoria contra crimei lui Dragnea de acum zece ani nu pare tocmai spectaculoasă, la scară naţională nimeni nu poate contesta că s-a făcut dreptate.

Judeţul Teleorman e sărac, iar orfanii sărăciţi acum zece ani de cei opt mii de euro, care altfel ajungeau la nişte persoane devotate şi iubitoare de orfani sunt simbolic mult mai importanţi decât milioanele de copii furaţi de peste tot prin licenţele supraevaluate Microsoft. Dl. Florică, omul cu şpăgile, îşi duce copiii la o şcoală trendy din Bucureşti arborând în fiecare sezon o maşină nouă din clasa de lux – e clar că e un iubitor de copii. Dintre complicii de la Microsoft nu a fost condamnat nimeni. Miniştrii care au semnat ca primarii (în cel mai bun caz) sunt miniştri sau moralizatori ai neamului. I-am scris lui Augustin Lazăr, un pensionar victimă a dlui Dragnea, şi mi-a răspuns după ce a studiat problema vreun an că nu, nu se poate prelungi investigaţia.

Listele învingătorilor, desigur, nu au hoţi de orfani din ăştia ca dl. Dragnea. Conţin doar oameni care fac bine la copii, mai ales propriilor lor copii, ca dl. Vasile Blaga sau dnul primar de Alba, Mircea HavaClick aici pentru lista neagră a candidaţilor PNL la europarlamentare.

Nici nu conţin fraieri care să nu fie achitaţi în ultimă instanţă după ce primele i-au condamnat: noii noştri europarlamentari, ca dnii Falcă sau Blaga, sunt un exemplu pentru felul în care Înalta Curte restabileşte statul de drept după ce DNA şi cele inferioare au crezut că sunt de capul lor. Că peste toate există servicii secrete (mai multe decât avea Carol al II-lea pe timpul dictaturii regale, doar cinci), şi un şef al statului căruia îi sunt (aproape toate) subordonate, este, de asemenea, pozitiv: are cine să-i apere pe orfani.

Chiar dacă ne pregătim de o soluţie imorală cu Victor Ponta şi Traian Băsescu, ne consolăm cu ideea că putem oricând rezolva cu imoralitatea mai încolo, ca atunci când l-am băgat pe Voiculescu la puşcărie după ce am făcut o majoritate cu el, pentru o faptă care preceda cu mult alianţa, ca şi ruptura… Ce bine că noi, românii, avem întotdeauna câte un stat de drept ca să corectăm soluţiile imorale pe care crudul nostru destin ne obligă să le tot alegem şi nu e grozav că Europa are în sfârşit, cu propriul ei concurs, un asemenea model de stat de drept ca al nostru? Să ne bucurăm, de asemenea, că atâţia oameni sărbătoresc triumful statului de drept fără să se uite la amănunte şi fără să se întrebe când o să le vină rândul.

Îi puteţi trimite comentariile dvs. autorului pe România Curată

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite