Alţi 18 ofiţeri „Doi şi-un sfert”, puşi sub acuzare pentru deturnare de fonduri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rares Vaduva la DNA Foto Inquam/Octav Ganea
Rares Vaduva la DNA Foto Inquam/Octav Ganea

Procurorii DNA au pus sub acuzare 18 persoane, angajaţi din MAI- Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI) în ancheta privind deturnarea fondurilor de către şefii instituţiei. Este vorba despre dosarul în care sunt cercetaţi ultimii trei şefi ai DIPI: chestorul Gelu Oltean (aprilie 2012 - iulie 2014), chestorul Gheorghe Nicolae (august 2014- februarie 2016) şi comisarul-şef Rareş Văduva (februarie 2016 - august 2016) .

„În cauza mediatizată prin comunicatele sus menţionate, în zilele de 30 şi 31 august 2016, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia pentru combaterea corupţiei au dispus efectuarea urmăririi penale faţă de alte 18 persoane, angajaţi din cadrul Ministerului Afacerilor Interne - Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI) pentru infracţiuni de deturnare de fonduri, delapidare, abuz în serviciu sub forma complicităţii, fals şi uz de fals”, arată DNA.

Ce spune DNA

În ordonanţa procurorilor se arată că, în cauză, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă că angajaţi din cadrul DIPI ar fi efectuat următoarele activităţi:

- sub pretextul existenţei unor cheltuieli pentru activităţi informativ-operative, au întocmit rapoarte care au fost aprobate de persoane din conducere şi în baza cărora sume din fondurile operative au fost folosite, în mod nelegal, pentru cheltuieli de protocol, înzestrarea instituţiei ori au fost folosite in interes personal de către persoane din conducerea instituţiei;
- au atestat în fals necesitatea/existenţa unor cheltuieli operative;
- şi-au însuşit sume de bani din fondurile operative, pentru a fi folosite în interes personal;
- au folosit rapoartele la Compartimentul fonduri operative al D.I.P.I., cunoscând că au fost întocmite în fals, în scopul fraudării fondurilor operative.

În total, 24 de persoane, între care şase cu funcţii de conducere la data au dobândit calitatea de suspect în prezentul dosar, arată procurorii DNA. „Din probele administrate în acest moment, există suspiciunea rezonabilă că suma deturnată din fondurile operative ale D.I.P.I pentru cheltuieli de protocol şi pentru înzestrarea instituţiei, în perioada 2014-2015, depăşeşte 220.000 lei, iar suma însuşită în interes personal depăşeşte 70.000 lei”, susţin procurorii anticorupţie.

Şef nou la DIPI

Premierul Dacian Cioloş a numit marţi un nou şef la Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă, din cadrul Ministerului Administraţiei şi Interne. Noul şef al spionilor de la Interne este Mihai-Cristian Mărculescu.

Decizia privind demiterea lui Rareş Văduva de la şefia DIPI a fost publicată, marţi, în Monitorul Oficial, alături de o decizie a premierului Dacian Cioloş privind instalarea în funcţie a lui Mihai-Cristian Mărculescu ca secretar de stat în Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă, în locul lui Văduva.

Achiziţionarea bunurilor de lux, informaţii clasificate

Ancheta are legătură cu modul în care ofiţerii, rând pe rând, au delapidat fondurile destinate filajelor. În plus, Văduva a încercat să muşamalizeze probele care îi incrimau pe fostul vicepremier al României, Gabriel Oprea, şi pe predecesorii săi. Practic, Văduva ar fi refuzat în mod repetat declasificarea documentelor, astfel încât să fie excluse o serie de probe ce ar fi susţinut acuzaţiile aduse de procurori.

Comisarul-şef Rareş Văduva ar fi fost avertizat de procurorii DNA asupra consecinţelor faptei sale, dar chiar şi aşa ar fi refuzat să pună la dispoziţia anchetei o serie de înscrisuri, „a căror predare fusese dispusă conform Codului de procedură penală”. Nici după ce a fost pus oficial sub acuzare Văduva nu şi-a schimbat poziţia. El a declarat, ieri, în momentul în care a părăsit sediul DNA, că „informaţiile clasificate sunt şi trebuie să rămână clasificate”.

Ancheta pe care Văduva încearcă să o ţină „clasificată” viza achiziţiile extravagante, făcute în mandatul lui Gheorghe Nicolae. Banii din fondurile operative, destinate informatorilor şi activităţilor de filaj, au fost folosiţi la cheltuieli de protocol sau cadouri pentru diverşi şefi. Banii au fost tocaţi pe un autoturism Audi A8, de 90.000 de euro, fotolii şi jacuzzi pentru biroul ministrului, ceasuri, telefoane scumpe, sau parfumuri.

Petrecerile şefilor din DIPI

Mai mulţi ofiţeri DIPI revoltaţi de aceste achiziţii au denunţat totul la DNA şi au povestit cum erau deturnate fondurile. Ei s-au plâns că resursele alocate activităţii infomativ-operative erau neglijate, în raport de cele de protocol, destinaţia banilor fiind schimbată discreţionar de şefi. Astfel, s-a ajuns ca 20% din bugetul de fonduri operative al DIPI să fie alocat conducerii serviciului secret şi Diviziunii Administrative, în timp ce pentru structurile din teritoriu, cheltuielile operative au reprezentat doar 7% din fondurile alocate în acest scop.

O parte din banii destinaţi informatorilor au fost folosiţi pentru achiziţionarea a sute de sticle de băuturi alcoolice, uniforme, cine festive ale şefilor DIPI, la care participau şi şefii altor instituţii publice, dotarea caselor de protocol, a sediului instituţiei etc. Ancheta procurorilor a scos la iveală că pentru achiziţia autoturismului Audi A8 a fost întocmită o notă-raport, care a fost clasificată, pentru a se ascunde achiziţia. Limuzina a  fost dotată suplimentar de la livrare cu semnale acustice şi luminoase, şi a fost folosită pentru transportul lui Oprea, până şi la restaurante sau la întâlnirile de partid.

În contradicţie cu achiziţia „clasificată” a limuzinei de lux, dotarea cu armament a Diviziunii Protecţie şi Protocol din DIPI s-a întocmit printr-o documentaţie neclasificată, subliniază procurorii. „Au urmărit conspirarea sursei de finanţare a bunului şi nu conspirarea autovehiculului”, mai arată aceştia.

 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite