Ambasadorul britanic, despre decizia CEDO în cazul Kovesi: Cazul va rămâne de referinţă pentru toţi cei angrenaţi în lupta anticorupţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ambasadorul Marii Britanii în România, Andrew Noble, afirmă că decizia CEDO în cazul fostei şefe a DNA Laura Codruţa Kovesi "stă drept mărturie a eficienţei eforturilor” tuturor instituţiilor din sfera combaterii corupţiei în România.

 "Acest caz va rămâne unul de referinţă pentru toţi cei angrenaţi în lupta anticorupţie, nu doar în România, dar şi în alte ţări care se confruntă cu această problemă", consideră el.

Ambasadorul britanic Andrew Noble a afirmat, în mesajul la aniversarea a 15 ani de activitate a Directoratului General Anticorupţie, că, mulţumită ajutorulu experţilor Home Office din Marea Britanie şi experţilor spanioli, Direcţia Generală Anticorupţie este prima structură care a creat şi a implementat de la zero un set complet de iniţiative preventive anticorupţie.

"O realizare notabilă, la care a luat parte şi Marea Britanie, atât în perioada de dinainte de aderarea României la Uniunea Europeană, cât şi după, prin contribuţia la eforturile de consolidare a instituţiei şi a expertizei acesteia în domeniul prevenirii şi combaterii corupţiei şi a promovării integrităţii", a spus el.

Andrew Noble a adăugat că lupta anti-corupţie este în continuare, alături de consolidarea statului de drept, una dintre ariile prioritare pentru România, atât pe plan naţional, cât şi din perspectivă europeană.

"România este una dintre cele mai curajoase ţări din estul continentului, prin crearea de instituţii cu mandate clare de combatere a corupţiei la toate nivelurile, inclusiv la nivel înalt, instituţii ce şi-au demonstrat în timp rezilienţa şi devotamentul faţă de o misiune deloc uşoară. Chiar şi în perioade dificile, când aceste instituţii nu au avut parte de sprijin politic, ele au continuat totuşi să-şi respecte mandatul şi să-i aducă în faţa legii pe cei care se aflau vinovaţi de acte de corupţie", a susţinut el.

Ambasadorul britanic a vorbit şi despre decizia CEDO în cazul Kovesi.

"În acest sens, recenta Hotărâre a Curţii Europene a Drepturilor Omului, care i-a dat câştig de cauză fostei şefe DNA, Laura Codruţa Kovesi, stă drept mărturie a eficienţei eforturilor instituţiilor implicate în combaterea anticorupţiei în România. Acest caz va rămâne unul de referinţă pentru toţi cei angrenaţi în lupta anticorupţie, nu doar în România, dar şi în alte ţări care se confruntă cu această problemă. Suntem astfel încurajaţi să credem că toate eforturile de a combate şi stopa fenomenele de corupţie vor fi întărite şi vor beneficia în continuare de susţinere la nivel internaţional", a afirmat Andrew Noble.

Potrivit acestuia, "Directoratul General Anticorupţie a fost întotdeauna un pilon instituţional în acest sens, manifestându-şi devotamentul şi priceperea în abordarea acestei arii de activitate, nu de puţine ori delicate".

"Este adevărat că de multe ori de-a lungul timpului, eforturile în combaterea corupţiei nu au fost uşoare şi că Uniunea Europeană a fost critică la adresa lipsei de progres a României în acest domeniu. Sunt convins însă că prin nivelul adecvat de expertiză şi devotamentul necesar de a continua eforturile în acest sens, România poate să-şi îndeplinească obiectivele de a fi o ţară în care statul de drept şi legea domnesc pe deplin, iar corupţia nu afectează instituţiile statului şi, implicit, pe cetăţeni", a spus ambasadorul britanic.

El a menţionat buna colaborare dintre Marea Britanie şi România, care include şi schimburi de expertiză prin care ofiţeri specializaţi din cadrul DGA participă la cursuri de pregătire şi expoziţii internaţionale în domeniul utilizării de tehnici speciale cu aplicaţie în activităţile specifice ale Direcţiei.

"Sunt convins că această colaborare excelentă va continua şi va fi chiar şi mai complexă pe viitor, în contextul Parteneriatului Strategic dintre cele două ţari. Am încrederea că eforturile şi bunele intenţii ale Direcţiei Generale Anticorupţie şi ale Ambasadei Marii Britanii la Bucureşti vor duce pe viitor la realizarea şi consolidarea unor rezultate de succes pentru ambele părţi", a încheiat Andrew Noble.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a stabilit, în unanimitate, că revocarea Laurei Codruţa Kovesi de la conducerea DNA s-a făcut cu încălcarea mai multor articole din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, respectiv dreptul la un proces echitabil şi dreptul la libertatea de exprimare.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite