Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Ambasadorul Olandei, după întâlnirea cu ministrul Justiţiei: I-am transmis îngrijorările privind OUG pe legislaţia penală

4
28 Mar 2019 12:05:07
Autor: Laurenţiu Sirbu
Tudorel Toader. FOTO Inquam Photos
Tudorel Toader. FOTO Inquam Photos

Olanda este îngrijorată din cauza ordonanţelor de urgenţă care modifică Codurile penale şi permit desfiinţarea unor sentinţe definitive şi pe care Guvernul se pregăteşte să le adopte în următoarea perioadă, a declarat, joi, ambasadorul Olandei la Bucureşti, Stella Ronner-Grubacic, la finalul unei întâlniri pe această temă cu ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.

Oficialul olandez a spus că i-a transmis ministrului Justiţiei aceste îngrijorări şi că speră că "au fost înţelese şi vor fi luate în considerare".

La finalul întâlnirii cu Tudorel Toader, ambasadorul Olandei a spus că în discuţii şi-a exprimat îngrijorările privind aceste ordonanţe de urgenţă şi că speră că "au fost înţelese şi luate în considerare".

"Ştim că există discuţii privind una sau mai multe ordonanţe de urgenţă şi am exprimat îngrijorările Olandei. (...) Am avut cu ministrul o întâlnire reuşită, mulţumitoare pe tema acelor ordonanţe şi i-am împărtăşit ministrului îngrijorările noastre. Îngrijorările se referă la o ordonanţă despre care am auzit că ar putea fi adoptată poate astăzi sau mâine şi care vizează amendamente aduse Codului Penal. Dar asta nu este nimic nou. Noi ne-am mai exprimat îngrijorările şi în trecut, este parte a unui dialog continuu, am avut deja câteva întâlniri şi discuţii nu numai cu ministrul Justiţiei", a declarat Stella Ronner-Grubacic, potrivit Hotnews.ro

Ambasadorul Olandei a mai spus că Tudorel Toader a asigurat-o că modificările care vor fi aduse Codurilor Penale sunt în beneficiul României şi nu vor afecta sistemul de justiţie.

Comisia Europeană, nemulţumită de noua modificare a Codurilor Penale

Experţii pe justiţie ai Comisiei Europene au transmis miercuri echipei de experţi trimişi de guvernul României într-o discuţie la Bruxelles că nu sunt de acord cu proiectul de OUG pentru modificarea Codurilor Penale, potrivit informaţiilor G4media. Reprezentanţii guvernului Dăncilă le-au transmis însă experţilor Comisiei că nu au timp, guvernul se grăbeşte să adopte modificarea Codurilor penale şi au insistat pentru un acord. Mai mult, delegaţia română le-a transmis experţilor europeni că modificările ar avea girul Curţii Constituţionale, aşa că nu ar mai fi nevoie de verificări amănunţite.

Potrivit sursei citate, prim-vicepreşedintele Comisiei Europene va avea o discuţie telefonică în cursul zilei de joi cu premierul Viorica Dăncilă pe tema justiţiei, potrivit surselor citate, în condiţiile în care liderii PSD au dat toate semnalele că vor ca proiectele de OUG să fie adoptate cât mai rapid de guvern.

Magistraţii au criticat dur modificările Codurilor Penale

Principalele asociaţii de magistraţi au criticat în termeni duri proiectul ministerului Justiţiei de modificare a Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală, în prezent trimis spre avizul CSM. În opinia acestora, aceste modificări ce combină limite scăzute ale pedepselor, dezincriminarea unor forme agravate ale infracţiunilor, reducerea termenelor de prescripţie generală şi rejudecarea cauzelor soluţionate definitiv vor conduce la „crearea unei impunităţi generale, în special în cazul infracţiunilor grave”.

Asociaţiile subliniază că o astfel de modificare, ce vizează „o schimbare fundamentală a politicii penale a statului şi a modului în care societatea se poate apăra de infractori”, nu poate fi luată fără niciun fel de evaluare, studii criminologice şi sociologice şi mai ales fără consultarea reală a tuturor actorilor implicaţi. Spre exemplu, magistraţii subliniază că stabilirea termenelor de prescripţie „nu este un proces aleatoriu şi discreţionar care poate fi derulat oricum”, ci unul ce trebuie fundamentat pe factori obiectivi, precum gravitatea faptelor, timpul necesar pentru organele judiciare să parcurgă toate etapele până la decizia finală şi situaţia victimelor şi a persoanelor păgubite care, în aceeaşi măsură ca persoanele cercetate, trebuie să îşi poată exercita drepturile şi să obţină repararea vătămărilor.

Ministrul Tudorel Toader a trimis săptămâna trecută spre avizare la Consiliul Superior al Magistraturii două proiecte de ordonanţă de urgenţă. Una dă posibilitatea redeschiderii tuturor proceselor, în cazul completuri de 5 judecători nelegal constituite, iar alta modifică substanţial zeci de articole din Codul Penal şi din cel de Procedură Penală.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Popescu Stela
28.03.2019, 13:37:18

Il intereseaza prea putzin spre deloc pe TT ce ingrijorari au altii, indiferent cat de importanti par a fi. Daca ar fi fost ingrijorata mafia pe care TT o serveste vai vai , ar fi cu totul altceva. ....

samurai _x
28.03.2019, 20:47:11

Tudorel Toader - nu este ok sa ii lasi sa faca misto de munca ta in acest mod , tergiverseaza-i elegant pe sudisti ca si au luat nasul la purtare se poarta cam agresiv si se cred stapanii i tuturor in conditiile in care toti sunt inferiori intelectual ( iordache, radulescu ) adica acum analizand la rece nu este in regula ca un FOTBALIST si un sofer sa i dea ORDINE unui om ca si cum ar fi birjarul lor personal tergiverseaza i si dui cu zahareleul pentru ca iti GARANTAM ca nicolicea NU va niciodata ministru - ii va fi refuzata numirea de 5-6 ori

ovidiu preda
28.03.2019, 14:09:44

Ingrijorarile olandezilor sint penibile, sa-si rezolve mai intai problemele de coruptie si spalare de bani rusesti

-2 (2 voturi)
🖕
28.03.2019, 17:48:44

o preda Nu te teme, pînă la urmă Dragnea și banda zboară...

Modifică Setările