Ambasadorul palestinian în România a fost rechemat la Ramallah pentru consultări

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În plină dispută pe tema mutării sediului Ambasadei României din Israel, ambasadorul palestinian la Bucureşti a fost rechemat la Ramallah pentru consultări.

Ambasada palestiniană în România a anunţat că Excelenţa Sa Fuad Kokaly a fost rechemat miercuri dimineaţa la Ramallah pentru consultări. Ambasadorul palestinian va părăsi România miercuri seară, potrivit sursei citate.

Pe lângă România, conducerea palestiniană şi-a rechemat ambasadorii din Austria, Cehia şi Ungaria.

Toate cele patru ţări sunt membre ale blocului comunitar, iar trei dintre ele - România, Cehia şi Ungaria - au blocat săptămâna trecută o iniţiativă a Franţei de condamnare la nivel european a transferului Ambasadei Statelor Unite de la Tel Aviv la Ierusalim.

Mai mult, reprezentanţi ai celor patru ţări şi americani au participat la o ceremonie organizată la sediul Ministerului israelian de Externe duminică, în ajunul inaugurării sediului din Ierusalim al Ambasadei Statelor Unite din Israel.

Ministrul palestinian de Externe a condamnat poziţia acestor state şi a avertizat cu consecinţe la toate nivelurile.

Statele Unite şi-au inaugurat luni sediul diplomatic de la Ierusalim, un exemplu urmat miercuri de Guatemala.

În România, Guvernul pledează pentru mutarea mutarea misiunii româneşti din teritoriul israelian de la Tel Aviv la Ierusalim, în timp ce Preşedinţia se împotriveşte unui demers în acest sens.

Este un acte al administraţiei Donald Trump care reprezintă o ruptură cu linia diplomatică adoptată până acum şi care îi înfurie pe palestinieni.

Luni, cu prilejul deschiderii reprezentanţei diplomatice americane din Ierusalim, zeci de mii de palestinieni au protestat la graniţa dintre Fâşia Gaza şi Israel. Forţele israeliene au împiedicat orice tentativă de traversare a graniţei, ucigând 60 de manifestanţi.

Baia de sânge din Gaza a fost puternic criticată de o mare parte a comunităţii internaţionale, mai ales la nivelul Uniunii Europene.

Statutul Ierusalimului, un oraş cunoscut pentru locurile sale sfinte iudaice, creştine şi musulmane, este un subiect de dispută între israelieni şi palestinieni.

De la înfiinţarea Israelului, în 1948, comunitatea internaţională nu a recunoscut Ierusalimul drept capitală a sa, apreciind că statutul final al acestui oraş trebuie negociat de părţile aflate în conflict.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite