Ambasadorul SUA în România, Mark Gitenstein: "Aveţi încă multe de făcut să încheiaţi Revoluţia"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ambasadorul SUA în România, Mark Gitenstein, a vorbit marţi, cu ocazia unui eveniment de marcare a 20 de ani a unui program al SUA de sprijinire a democraţiilor din sud-estul Europei, că revoluţia românilor nu s-a încheiat la 1989 ci "acela a fost doar începutul". Principalele declaraţii ale diplomatului american:

"Astăzi se împlinesc două decenii de când Laszlo Tokes a apărut la fereastra apartamentului său din Timişoara pentru a le spune enoriaşilor săi că nu a fost evacuat. Unul dintre aceştia povestea recent: Laszlo a apărut la fereastră şi ne-a făcut semn să ne apropiem. Deşi nu ştia, Revoluţia română începea în acel moment. Cu acel simplu gest de încurajare, el de fapt a spus: veniţi şi haideţi să înfruntăm tirania".

"Asemenea lui Martin Luther King şi Rosei Parks din Alabama, statul meu natal, Laszlo Tokes i-a inspirat pe cei cărora li se răpise orice drept, să-şi exercite drepturile oferite de Dumnezeu, iar astfel a dat semnalul începerii revoluţiei".

"Însă aşa cum mişcarea pentru drepturi civile nu s-a încheiat cu boicotul autobuzelor din Montgomery sau cu discursul 'Am un vis' al lui Martin Luther King, din 1963, nici revoluţia dumneavoastră nu s-a încheiat cu evenimentele care au avut loc acum douăzeci de ani la Timişoara, în Piaţa Universităţii sau în alte zone ale României. Nu, acela a fost doar începutul"

"Aici, în România, dumneavoastră aveţi încă multe lucruri de făcut pentru a încheia Revoluţia"

"România trebuie să devină o ţară care să caute reconcilierea şi armonia după ce alegerile s-au încheiat. Ca să fiu direct: este timpul să începeţi să faceţi, nu numai să vă certaţi"

"Acţiunea înseamnă un guvern cu un buget modern, multianual şi obligatoriu, o administraţie publică profesionistă şi independentă, capabilă să ia decizii administrative obligatorii pe baza unui regim de reglementare obiectiv, un sistem judiciar profesionist, independent şi dezinteresat şi un Parlament care permite pedepsirea membrilor săi celor care încalcă legea, existenţa unei prese independente şi obiective".

"Cea de a cincea componentă a unei reforme a sectorului public este o ţară care garantează libertăţile civile şi în care minorităţile religioase şi politice sunt protejate de capriciile majorităţii"

"E uşor pentru mine să spun aceste lucruri. Nici noi, în America nu am reuşit încă să îndeplinim aceste idealuri în peste două secole. Dar eu cred că măreţia Americii se datorează în realitate nu atât lucrurilor pe care le-am realizat deja, ci mai degrabă lucrurilor pe care aspirăm să le realizăm".

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite