Ambasadorul Ungariei despre Transilvania: "Nu mai avem timp pentru extremism"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ambasadorul Ungariei la Bucureşti, Oskar Fuzes, a explicat marţi refuzul maghiarilor privind sărbătorirea Zilei României în Teatrul Naţional din Budapesta.

    "Nu avem niciun fel de problemă cu Ziua Naţională a României. Asta a fost o problemă legată de sensibilităţi ale părţii ungare. Teatrul Naţional din Budapesta este un loc de importanţă specială pentru noi în dezvoltarea naţiunii şi, din acest punct de vedere, Teatrul Naţional din Budapesta nu este cel mai potrivit loc de sărbătorire a pierderii Transilvaniei din partea Ungariei"

     • "Înţelegem că pentru România aceasta este Ziua Naţională. Vă doresc tot ce este mai bun pentru România (...) Pentru noi, pentru maghiari, pentru unguri, această zi este ziua când noi am pierdut Transilvania. Trebuie şi partea română să înţeleagă sensibilitatea maghiară"

    "În închirierea Teatrului Naţional de la Budapesta (foto dreapta) pentru Ziua Naţională a României a fost vorba despre mai multe greşeli. Prima a fost solicitarea acestei locaţii ca spaţiu de desfăşurare a unei ceremonii de 1 Decembrie. A doua greşeală a fost din partea noastră, să spunem «da» şi a treia greşeală a fost să ne schimbăm părerea şi să spunem «nu». A fost o istorie foarte neplăcută. Îmi pare rău că avem lucrurile aşa, asta e viaţa".

image

     Întrebat dacă astfel nu există riscul încurajării unor poziţii extremiste, ambasadorul a răspuns: "Sper că nu. Sper că timpul pentru extremism a trecut deja, nu mai avem timp pentru extremism".

     • "În bună parte, am reuşit să depăşim uriaşele poveri istorice, ceea ce oferă un exemplu şi pentru rezolvarea altor conflicte similare".

Secretarul de stat pentru afaceri europene, Bogdan Aurescu (foto stânga), a spus:

image

     "Reconcilierea dintre statele noastre, astăzi, în context european, la 90 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice, este un obiectiv atins chiar dacă la nivelul societăţii mai apar uneori excepţii izolate.

     "Contribuţia minorităţii maghiare din România la asigurarea stabilităţii şi dezvoltării societăţii Româneşti (...) este evidentă şi trebuie salutată cu fiecare prilej"

     "Am parcurs după 1990, împreună, multe momente importante, emblematice, ale reconcilierii româno-ungare şi ale construcţiei unei relaţii moderne îndreptate spre un viitor comun"

Declaraţiile a fost făcute la finalul unei ceremonii desfăşurate la MAE cu ocazia împlinirii a 90 de ani de relaţii diplomatice bilaterale româno-ungare, potrivit Mediafax.

Scandal în Ungaria: 1 decembrie, sărbătorit de români la Teatrul Naţional din Budapesta

Ziua României jigneşte sensibilitatea ungurilor

MAE constată "cu regret" dar spune că e un incident "izolat" anulara angajamentului pentru Ziua Naţională a României.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite