Ameninţările mafiote ale primarului din Baia Mare, Cătălin Chercheş: „Cum ar fi dacă ţi-ai vedea copilul în scaun cu rotile?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Catalin Chereches, la Tribunalul Cluj Foto: captura video
Catalin Chereches, la Tribunalul Cluj Foto: captura video

Edilul din Baia Mare, Cătălin Chercheş se dovedeşte a fi nu doar un simplu corupt, ci şi un veritabil interlop, gata oricând să suprime viaţa celor care îi stau în cale. El l-ar fi ameninţat direct pe preşedintele FCM Baia Mare, Cristian Şpan, care l-a denunţat la DNA pe edilul din Baia Mare.

De când este primar al municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheş (UNPR) a arătat că are stofă de interlop. Încolţit de justiţie pentru matrapazlâcurile pe care le face la primărie, Cherecheş nu a ezitat să-l ameninţe pe cel care l-a denunţat. „Cum ar fi dacă ţi-ai vedea copilul în scaun cu rotile?“, i-ar fi spus edilul lui Cristian Şpan, preşedintele Clubului Sportiv Fotbal Club Municipal Baia Mare (FCM Baia Mare), care a colaborat cu procurorii DNA în dosarul de corupţie în care este anchetat Cătălin Cherecheş.

De altfel, primarul a rămas după gratii, după ce Curtea de Apel Cluj i-a respins contestaţia făcută împotriva măsurii de arestare preventivă. Cherecheş, în vârstă de 37 de ani, este acuzat de luare de mită în formă continuată. Deşi este arestat din 27 martie, el se vrea primar pentru un nou mandat, depunându-şi candidatura pentru Primăria municipiului Baia Mare.

Furia lui Cherecheş

Potrivit motivării magistraţilor Tribunalului Cluj, care au decis, la 27 aprilie, arestarea lui Cătălin Cherecheş, primarul trebuie să stea după gratii pentru a nu-i pune în pericol pe cei care l-au denunţat la DNA. Asta după ce Cristian Şpan le-a mărturisit procurorilor cum a fost ameninţat de primar.

Şpan a atras furia lui Cherecheş în decembrie 2015, atunci când s-a dus la DNA şi a făcut un denunţ. Edilul i-ar fi propus, în iulie 2014, să devină preşedintele FCM Baia Mare şi i-ar fi promis şi sprijin financiar, atât pentru achitarea datoriilor clubului de fotbal, cât şi pentru continuarea în bune condiţii a activităţii echipei de fotbal.

Cristian Şpan a arătat că FCM Baia Mare avea încheiat cu Consiliul Local Baia Mare un contract de susţinere financiară, primarul fiind cel care îi spunea ce sume să ceară Consiliului local. În acest sens, Şpan făcea solicitări către Consiliu şi „de acolo era treaba lui Cătălin Cherecheş să obţină acea sumă“. Astfel, clubul de fotbal a primit mai multe finanţări, iar o parte din aceşti bani s-ar fi întors, prin intermediul lui Şpan, la Cherecheş. În perioada martie - august 2015, denunţătorul a povestit că i-ar fi dat primarului 70.000 de lei.

Flagrantul DNA

Încet încet, a dezvăluit Cristian Şpan, primarul avea pretenţii din ce în ce mai mari la banii clubului de fotbal. Astfel că, pe 14 aprilie 2016, Cătălin Cherecheş i-ar fi cerut nu mai puţin de 400.000 lei, bani ce reprezentau mai mult de jumătate din  sponsorizarea pe care o firmă comercială o făcuse anterior FCM Baia Mare. Ca să nu bată la ochi, Cherecheş i-a spus lui Şpan să nu scoată din bancă decât sume cuprinse între 10.000 şi 30.000 lei. Sesizaţi de Cristian Şpan, procurorii DNA au organizat prinderea în flagrant a primarului pe 26 aprilie, când preşedintele FCM Baia Mare i-a adus lui Cherecheş suma de 30.000 de lei.

Moartea, cea mai ieftină soluţie

Unul dintre motivele pricipale de arestare, potrivit magistraţilor, sunt mai multe ameninţări făcute de primar. Şpan a povestit că Cherecheş l-a ameninţat direct: „Cum ar fi dacă ţi-ai vedea copilul în scaun cu rotile?“.

Ameninţările nu s-au oprit aici. Într-o convorbire din ianuarie 2016, primarul i-a spus denunţătorului care este principiul după care el se ghidează în viaţă: cea mai ieftină soluţie este moartea. „Înţeleg că nu ai ceva de întuneric…în birturi nu te mai bagi...n-am principii din ăstea …io un singur principiu am, mai exact. Cea mai ieftină soluţie este moartea. Cea mai ieftină“, l-ar fi îngrozit Cherecheş pe Şpan.

La dosarul DNA sunt mai multe sms-uri şi discuţii interceptate. Potrivit acestora, Cherecheş îi spunea unei colaboratoare despre Şpan, pe 26 aprilie, lăsând să se înţeleagă că se va răzbuna: „Nu-i va fi uşor sub soare” sau „Viaţa e lungă”.

Magistraţii au motivat că aceste afirmaţii sunt „relevante cu privire la persoana inculpatului, la caracterul acestuia şi la caracterul actual al pericolului pentru ordinea publică”. Tribunalul Cluj a arătat că privarea de libertate a lui Cherecheş este necesară pentru înlăturarea unei stări de pericol pentru ordinea publică, „această concluzie rezultând mai întâi din gravitatea ridicată a faptelor de corupţie imputate acestuia, din modul şi mijloacele de săvârşire a acestora”.

Avocaţii lui Cherecheş au anunţat, joi, că vor formula în cel mai scurt timp o cerere de revocare a măsurii arestării, care se va judeca la Tribunalul Cluj. Avocatul Mihai Pop Cerneanu a declarat că în acest caz există multe lucruri discutabile. „Noutatea acestei cauze constă în faptul că s-a procedat la efectuarea unor înregistrări după depunerea unui denunţ cu telefonul proprietatea denunţătorului, în mod clandestin şi ocult“, a spus Cerneanu. Avocatul a susţinut că trebuia solicitat mandat de interceptare de la judecător: „Aşa, denunţătorul a înregistrat ce a vrut, când a vrut şi le-a livrat periodic înregistrările celor de la DNA Cluj. Nu se poate face justiţie în astfel de mod“.

Troc cu un trust de presă

Procurorii DNA mai arată că pentru a propune Consiliului Local susţinerea financiară a FCM Baia Mare cu suma de 1.000.000 lei-1.200.000 lei, Cherecheş i-ar fi pretins lui Şpan să cesioneze pe numele unei persoane ce urma să fie indicată de el societatea Centrul Regional Media SRL. Firma este controlată de tatăl preşedintelui clubului de fotbal, Ilie Vasile Şpan, şi deţine un post de televiziune, un post de radio şi un site.

Petiţia de susţinere a lui Cherecheş semnată de 6.000 de băimăreni

Deşi arestat preveniv pentru 30 de zile, Cătălin Cherecheş va candida pentru un nou mandat de primar la Baia Mare din spatele gratiilor. Staful lui de campanie pregăteşte o strategie adaptată. „Nu putem dezvălui nimic din strategia de campanie, asta ar însemna să poată alţii să contracareze“, a spus Doru Dăncuş, reprezentantul PNŢCD Maramureş, parte din Coaliţia pentru Baia Mare, formaţiune care susţine candidatura lui Cherecheş la Primăria Baia Mare.
Ţărănistul a adăugat că au mai fost candidaţi închişi preventiv în timpul campaniei care au câştigat alegerile. „Poate să fie un vot emoţional“, crede Dăncuş.

La începutul lunii mai, oficialii Coaliţiei pentru Baia Mare au iniţiat o petiţie de susţinere a lui Cherecheş. Au adunat peste 6.000 de semnături de la băimăreni care şi-au arătat simpatia faţă de primarul arestat preventiv pentru luare de mită în formă continuată. „Rămâne candidatul cu cele mai mari şanse. Nu s-a făcut un studiu sociologic, dar din ce am văzut noi, când am strâns peste 6.000 de semnături în câteva ore, plus 1.000 în mediul online, mi se pare un val de simpatie care persistă. Important e să ştim noi să-l gestionăm“, a mai comentat Doru Dăncuş.

(Angela Sabău)
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite