Amenzi colosale pentru companiile care încalcă drepturile consumatorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parlamentul European (PE) pregăteşte un set de măsuri care vor lovi dur companiile din Uniunea Europeană care încalcă drepturile consumatorilor. Concret, este vorba de propunerea de modificare a Directivei 93/13/CEE a Consiliului din 5 aprilie 1993, care, în forma nouă, va asigura respectarea normelor Uniunii Europene (UE) de protecţie a consumatorilor şi modernizare a acestor regulamente.

Acestă propunere de modificare legislativă vine după ce parlamentarii europeni au ajuns la concluzia că pedepsele pentru comercianţii care nu respectă drepturile consumatorilor sunt încă blânde şi sunt necesare „sancţiuni mai severe pentru obţinerea efectului scontat de descurajare”, se arată în raportul PE. 

Sunt vizate, printre altele, companiile care încalcă drepturile consumatorilor în cel puţin două ţării ale UE, care încalcă reglementările repetat sau care nu respectă legislaţia privitoare la interzicerea dublului standard al produselor comercializate în diverse state.

4 la sută din cifra anuală de afaceri

„Pentru a asigura efectul disuasiv al amenzilor, (…) statele membre ar trebui să stabilească în dreptul lor intern o amendă maximă de 10.000.000 EUR sau echivalentă cu cel puţin 4 % din cifra de afaceri anuală din exerciţiul precedent a comerciantului din statul membru în cauză (se aplică suma cea mai mare). (…) Statele membre nu ar trebui să fie împiedicate să menţină sau să introducă în dreptul lor intern amenzi maxime mai ridicate bazate pe cifra de afaceri pentru încălcările pe scară largă”, se mai arată în proiectul legislativ.

Amenzile mici erau luate în calcul în planurile de business

Sorin Mierlea, preşedintele InfoCons, consideră această iniţiativă de modificare legislativă este foarte importantă din mai mult motive. „În primul rând, amenzile se aplică acelor companii care încalcă legea în două sau mai multe ţări. Apoi, poate mai important, aceste amenzi se vor aplica şi companiilor care continuă să comercializeze produse la dublu standard. Cuantumul mare al amenzilor va avea efectul scontat pentru că, în prezent, în unele ţări UE, acestea sunt ridicol de mici. Mai mult, conform unor date, există companii de pe piaţă care ştiu că vor încalca legislaţia încă înainte de punerea în vânzare a unui produs şi, cu mult sânge rece, pun în planul de business amenzile pe care le vor încasa de la autoritatea de protecţia consumatorului din ţara respectivă”, spune specialistul.

Preşedintele InfoCons susţine că pe tema acestei modificări legislative se poartă un război mocnit, dar destul de dur. “Sper ca această reglementare să fie votata în pofida lobby-ului foarte puternic pe care îl fac marile companii de pe piaţă împotriva aprobării acestui proiect. Poate atunci vom avea aceleaşi produse pe rafturi la Paris, Bruxelles, Sofia sau Bucureşti” a precizat Sorin Mierlea.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite