Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Americanii şi-au intensificat zborurile militare în Marea Neagră, în zona Crimeei

9
16 Jul 2020 18:37:31
Autor: Valentin Bolocan
Avion P-8A Poseidon al US Navy  FOTO Michael DiMestico/US Navy
Avion P-8A Poseidon al US Navy  FOTO Michael DiMestico/US Navy

În ultima perioadă, forţele aeriene americane au intensificat acţiunile de cercetare din zona Mării Negre, în special în proximitatea Peninsulei Crimeea şi ţărmului continental rusesc.

Astfel într-o singură zi, trei aeronave ale SUA şi NATO au executat astfel de misiuni de cercetare aeriană şi realimentare în aer, în spaţiul aerian al Mării Negre. Este vorba de un avion de patrulare antisubmarin de tip P-8A Poseidon, cu numărul de înregistrare P-8 NOREG, care a decolat de la Baza Aeriană Sigonella din insula italiană Sicilia. Conform defenseromania.ro, la exerciţii a mai participat şi un avion de cercetare electronică RC-135W Rivet Joint, cu numărul de bord 62-4125 şi indicativul ARID31, care a decolat de la Baza Aeriană Mildenholl din Marea Britanie şi a traversat spaţiul aerian al României. Dar în Marea Neagră a ajuns şi un avion-cisternă KC-135R, cu numărul de înregistrare 57-2605 şi indicativul QID926, care a decolat tot de la Baza Aeriană Mildenholl şi a asigurat realimentarea în aer deasupra Mării Negre a avionului RC-135W.
 
Cele două aeronave de cercetare aeriană au mai executat misiuni similare pe 26 iunie, 29 iunie şi 01 iulie, în cadrul cărora au fost inclusiv însoţite de drone RQ-4A Global Hawk şi MQ-9A Ripe. Cel mai probabil, aeronavele fără pilot au decolat de la Baza Aeriană Cîmpia Turzii. 
 

Bombardiere strategice

 
Aceste misiuni vin după ce două bombardiere strategice americane de tip B-1B Lancer au desfăşurat, cu ceva timp în urmă, pentru prima dată, activităţi de antrenament în spaţiul aerian al României împreună cu aeronave aparţinând Forţelor Aeriene Române, sub coordonarea Componentei Operaţionale Aeriene din Statul Major al Forţelor Aeriene şi al Forţelor Aeriene Americane dislocate în Europa (USAFE).
 
Antrenamentul a inclus misiuni de interceptare şi escortă executate cu aeronave de tip MiG-21 Lancer şi F-16 Fighting Falcon aparţinând Bazei 71 Aeriană de la Câmpia Turzii şi Bazei 86 Aeriană de la Borcea, având ca scop demonstrarea capacităţii de dislocare rapidă a forţelor aliate şi partenere în sud-estul Europei.
 
Participarea aeronavelor româneşti la acest tip de activităţi a permis antrenarea personalului român în executarea unor astfel de misiuni şi contribuie la dezvoltarea cooperării bilaterale în domeniul aerian prin aplicarea unor proceduri comune, a precizat MApN.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

9 Comentarii

imsi imsi
16.07.2020, 18:46:47

Ei sa vedeti acum cum vor fi criticati rusii ca au indraznit sa i lumineze cu radarele lor! Ca doara USAF vroia doar sa numere cormoranii lui daia care s au refugiat scandalos in marea de azov dupa venirea la putere a guvernului orban.

-1 (5 voturi)
Ionel Marcu
16.07.2020, 19:05:10

Ce caută rușii în Crimeea, erau tătari acolo? Ce au făcut cu ei?

+1 (3 voturi)
imsi imsi
16.07.2020, 18:49:58

Ei daca ar fi ridicat rusii doua avioane de la bazele lor din Siberia ca sa patruleze in zona lor sa vedeti ce s ar fi alarmat NATO ca i o provocare ca face manevre pe teritoriul ei care sunt amenintatoare pt aia din tara de foc ! Asa ca vine USF din anglia si din Italia sa se joace in marea neagra ii ceva firesc si normal o vizita prieteneasca.

-2 (4 voturi)
Ionel Marcu
16.07.2020, 19:11:57

Ce te superi, imsi, 70 de ani românii au tot așteptat să vină americanii și acuma, că au venit, tu te superi. 70 de ani americanii nu au trecut dincoace de Austria, Cehoslovacia și de aia am ajuns să avem salarii de 50 $ în `90. Acum, de bine, de rău avem de 15 ori mai mult. Și nici voi, bolșevicii nu o duceți rău, unii v-ați aranjat de pensii speciale, alții de salarii speciale iar până prin 2005 ați putut fura bugetul în voie, fără riscuri, PNA, Stănoaia, Don Tase erau de-ai voștri furau și ei, furați și voi.

+2 (2 voturi)
Aurelu Flogea
16.07.2020, 19:17:47

RAF Mildenhall, nu "Mildenholl". Traseele: https://pbs.twimg.com/media/EaLGVkWXsAQoUpL?format=png&name=900x900 si https://pbs.twimg.com/media/EaJhWULWkAEaj0o?format=png&name=900x900

+1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (9)