Americanii şi-au intensificat zborurile militare în Marea Neagră, în zona Crimeei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Avion P-8A Poseidon al US Navy  FOTO Michael DiMestico/US Navy
Avion P-8A Poseidon al US Navy  FOTO Michael DiMestico/US Navy

În ultima perioadă, forţele aeriene americane au intensificat acţiunile de cercetare din zona Mării Negre, în special în proximitatea Peninsulei Crimeea şi ţărmului continental rusesc.

Astfel într-o singură zi, trei aeronave ale SUA şi NATO au executat astfel de misiuni de cercetare aeriană şi realimentare în aer, în spaţiul aerian al Mării Negre. Este vorba de un avion de patrulare antisubmarin de tip P-8A Poseidon, cu numărul de înregistrare P-8 NOREG, care a decolat de la Baza Aeriană Sigonella din insula italiană Sicilia. Conform defenseromania.ro, la exerciţii a mai participat şi un avion de cercetare electronică RC-135W Rivet Joint, cu numărul de bord 62-4125 şi indicativul ARID31, care a decolat de la Baza Aeriană Mildenholl din Marea Britanie şi a traversat spaţiul aerian al României. Dar în Marea Neagră a ajuns şi un avion-cisternă KC-135R, cu numărul de înregistrare 57-2605 şi indicativul QID926, care a decolat tot de la Baza Aeriană Mildenholl şi a asigurat realimentarea în aer deasupra Mării Negre a avionului RC-135W.

Cele două aeronave de cercetare aeriană au mai executat misiuni similare pe 26 iunie, 29 iunie şi 01 iulie, în cadrul cărora au fost inclusiv însoţite de drone RQ-4A Global Hawk şi MQ-9A Ripe. Cel mai probabil, aeronavele fără pilot au decolat de la Baza Aeriană Cîmpia Turzii. 

Bombardiere strategice

Aceste misiuni vin după ce două bombardiere strategice americane de tip B-1B Lancer au desfăşurat, cu ceva timp în urmă, pentru prima dată, activităţi de antrenament în spaţiul aerian al României împreună cu aeronave aparţinând Forţelor Aeriene Române, sub coordonarea Componentei Operaţionale Aeriene din Statul Major al Forţelor Aeriene şi al Forţelor Aeriene Americane dislocate în Europa (USAFE).

Antrenamentul a inclus misiuni de interceptare şi escortă executate cu aeronave de tip MiG-21 Lancer şi F-16 Fighting Falcon aparţinând Bazei 71 Aeriană de la Câmpia Turzii şi Bazei 86 Aeriană de la Borcea, având ca scop demonstrarea capacităţii de dislocare rapidă a forţelor aliate şi partenere în sud-estul Europei.

Participarea aeronavelor româneşti la acest tip de activităţi a permis antrenarea personalului român în executarea unor astfel de misiuni şi contribuie la dezvoltarea cooperării bilaterale în domeniul aerian prin aplicarea unor proceduri comune, a precizat MApN.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite