Amnesty International cere României o investigaţie independentă pentru închisoarea CIA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Presupusa închisoare CIA din România atrage din nou atenţia organizaţiilor internaţionale pentru apărarea drepturilor omului. Amnesty International cere României să redeschidă ancheta privind închisoarea secretă a CIA.

 Într-un comunicat publicat pe propriul site, organizaţia susţine că autorităţile române trebuie să redeschidă ancheta privind centrul secret de detenţie al CIA de pe teritoriul ţării, după ce noi informaţii în acest sens au fost dezvăluite joi de presa internaţională.


"Timp de mai mulţi ani, am cerut autorităţilor române să explice implicarea lor în programul CIA de extrădări şi detenţie secretă", a declarat Nicola Duckworth, directorul pentru Europa şi Asia Centrală al Amnesty International.

"Autorităţile române trebuie să răspundă acum la aceste acuzaţii potrivit cărora un centru secret de detenţie s-a aflat pe teritoriul lor şi oameni au fost deţinuţi acolo. Simpla negare nu mai este de ajuns", a adăugat el.

"România trebuie să efectueze acum o investigaţie independentă, amplă şi eficientă privind aceste dezvăluiri. Prea multe informaţii se află în domeniul public acum pentru a mai aştepta. Un refuz de a investiga rolul său în programul de detenţie secretă al CIA reprezintă o încălcare gravă a angajamentelor României faţă de drepturile omului", a precizat Duckworth.

O anchetă a jurnaliştilor de la Associated Press şi  de la postului german ARD, arată că fosta închisoare CIA din România ar fi funcţionat în clădirea în care în prezent se află Oficiul Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat (ORNISS), pe Strada Mureş,  din sectorul 1 al Capitalei.

Raportorul care a vorbit prima dată de închisorile secrete CIA, bucuros că presa a lămurit misterul, chiar dacă politicienii nu au făcut-o

UPDATE VIDEO Închisoarea CIA în România- pe o stradă din sectorul 1

Reprezentanţii ORNISS au reacţionat ieri şi au spus că, de la sfârşitul anului 2002, clădirea în care se presupune că ar fi existat aceste închisori a servit în exclusivitate ca sediu al instituţiei şi nu ca un centru de detenţie.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite