Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Ana Birchall anunţă că va convoca în regim de urgenţă Comisia MCV: E momentul să concepem un plan de acţiune

21
22 Oct 2019 18:43:11
Autor: Laurenţiu Sirbu
Ana Birchall FOTO gov.ro
Ana Birchall FOTO gov.ro

Ana Birchall a anunţat, marţi, că va convoca în regim de urgenţă Comisia MCV la nivel naţional, compusă din reprezentanţi ai instituţiilor care au un rol în privinţa funcţionării sistemului judiciar din România, pentru a discuta un plan pentru implementarea recomandărilor Comisiei Europene.

 Ana Birchall a declarat că raportul MCV o „amărăşte”, însă din punct de vedere al activităţii Ministerului Justiţiei, în mandatul său, oficialii europeni remarcă „într-o manieră pozitivă” demersurile pe care le-a promovat aceasta.

„Personal, mă amărăşte acest raport. Din punct de vedere al activităţii Ministerului Justiţiei, in partea a doua, pe mandatul meu, se remarcă într-o manieră pozitivă demersurile pe care le-am promovat”, a declarat ministrul Ana Birchall. 

 „România e pregătită să-şi asume rol activ în consolidarea construcţiei europene în cadrul căreia justiţia ocupă rol central având ca pilon central cooperarea judiciară bazată pe încredere reciprocă. În acest sens, am decis ca în temeiul Hotărârii Guvernuluui 216/2012 să convoc în regim de urgenţă Comisia MCV în care sunt reprezentate toate instituţiile care au un cuvânt de spus în ce priveşte buna funcţionare a justiţiei din România. Fac apel să se răspundă pozitiv la invitaţia pe care o voi trimite imediat după conferinţa de presă”, a declarat Ana Birchall.

Această Comisie va fi, potrivit ministrului, cea mai extinsă şi reprezentativă reuniune a comisiei MCV la nivel naţional.

„E momentul să concepem un plan de acţiune cu termene strânse pentru implementarea recomandărilor pe care să le discutăm cu Comisia Europeană şi de care să ne ţinem”, a explicat Birchall.

Fiecare instituţie care va face parte din comisie trebuie să îşi facă propria analiză, să vină cu măsuri pentru implementarea recomandărilor din raportul MCV. „Deşi urmează un an electoral intens, sunt de părere că interesul României e mai presus de cel electoral şi impreună putem să stabilim ce avem de făcut”, mai punctează Birchall. 

Ministrul a mai spus că Guvernul României, prin Ministerul Justiţiei, a prezentat la nivel „tehnic, obiectiv si cuprinzător” Comisiei Europene progresele din ultimul an

Ne-am fi dorit cu toţii un raport mai bun

Birchall a menţionat că a luat notă de evaluarea Comisiei Europene privind stadiul îndeplinirii celor 12 recomandări din raportul din ianuarie 2017 şi a celor opt recomandări suplimentare din raportul din noiembrie 2018.

„Raportul recunoaşte îndeplinirea doar a două recomandări din cele 12 formulate în 2017 (cea privind activitatea Agenţiei Naţionale de Adminsitrare a Bunurilor Indisponibilizate – ANABI, instituţie aflată în subordinea Ministerului Justiţiei şi cea referitoare la modul de implementare de către ANI a sistemului informativ PREVENT). Se recunoaşte, totodată, continuarea progreselor în cadrul recomandărilor nr. 3 şi nr. 5 din 2017. După cum aţi observat şi dumneavoastră, raportul este critic în ceea ce priveşte cele 8 recomandări formulate cu ocazia raportului MCV din noiembrie 2018”, a declarat ministrul Justiţiei.

Ana Birchall remarcă faptul că pentru perioada în care ea a condus Ministerul Justiţiei, sunt aprecieri explicite în raportul MCV.

„Tonalitatea raportului distinge clar două perioade: noiembrie 2018 – aprilie 2019 şi aprilie 2019 – prezent. În ceea ce priveşte activitatea Guvernului României, prin Ministerul Justiţiei, în ceea ce priveşte a doua perioadă analizată în raport sunt cel puţin şapte aprecieri pozitive explicite la ministrul Justiţiei sau la Ministerul Justiţiei, cu titlu de exemplu: <în iulie 2019 ministrul Justiţiei şi-a exprimat intenţia de a identifica soluţii legislative corespunzătoare în consultare cu sistemul judiciar şi cu Parlamentul, în cadrul unui nou proces structurat de consultări>. Acelaşi raport menţionează în termeni de progres faptul că <la nivelul Ministerului Justiţiei, un grup de lucru, în consultare cu tpate organele judiciare şi asociaţiile profesionale ale magistraţilor şi au o analiză în evaluare>”. A mai spus Birchall. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

21 Comentarii

Ionel Marcu
22.10.2019, 18:53:38

Birchall singură luptă în PSD pentru ”îndulcirea” rapoartelor MCV, dar acțiunile ei sunt contracarate în comisii de indivizi toxici precum Ciordache, Nicolicea, Șerban Nicolae iar în plen de toți pesediștii. Peste câteva luni scăpăm de majoritatea pesedistă dar Birchall n-o să mai fie ministru, probabil nici parlamentar, pesedioții vor să scape de ea, nici nu e de nasul lor. Probabil va trece la ProPonta.

0 (2 voturi)
ovidiu 19
22.10.2019, 19:06:08

O treaba. Nemtoaica chiar face treaba buna. E un fel de submarin anti pesedist...

+2 (4 voturi)
ovidiu 19
22.10.2019, 19:12:27

Un U-Boot nemtesc,Birchall, face bine,cateoadata, sa scufunde flota de prosti....

+2 (2 voturi)
Marius Goicea
22.10.2019, 19:27:49

Uite o persoana care este cu neuronul la purtator. Pacat ca mai sta, deocamdata, in acea gloata de mafioti ruserloci.

+6 (8 voturi)
m lupascu
22.10.2019, 19:39:42

- crima organizata pro, esedalde si al doilea parlament ilegitim 300 - vom lua masuri, ...... v

Vezi toate comentariile (21)