Ana Birchall: Fiecare instituţie menţionată în raportul GRECO să-şi facă analiza şi să ia măsuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ana Birchall FOTO gov.ro
Ana Birchall FOTO gov.ro

Ministrul Justiţiei, Ana Birchall, a anunţat, marţi, că instituţia pe care o conduce va face o analiză după rapoartele GRECO, afirmând că fiecare instituţie menţionată în acest raport trebuie să facă o analiză proprie şi să ia măsurile care consideră că se impun.

"Ministerul Justiţiei şi Guvernul, prin Ministerul Justiţiei, a dat dovadă de transparenţă, a dat dovadă de bună-credinţă, de profesionalism şi, în mai puţin de două săptămâni de când am primit rapoartele, le-am şi tradus şi au fost publicate astăzi. Eu mă bucur că, în raportul acesta, un obiectiv important al Ministerului Justiţiei, asumat pe perioada Preşedinţiei noastre, a fost aderarea Uniunii Europene la GRECO în calitate de observator. Pot să spun că acest obiectiv al Ministerului Justiţiei a fost îndeplinit. În legătură cu celelalte recomandări, vă rog să ne înţelegeţi, la Ministerul Justiţiei noi o să ne facem propria analiză, aşa după cum cred că fiecare instituţie menţionată în raportul GRECO o să-şi facă propria analiză şi să tragă concluziile şi să ia măsurile care consideră că se impun", a declarat Ana Birchall.

Ministerul Justiţiei a publicat marţi ultimul raport al GRECO. Raportul critică în termeni duri Secţia specială de investigare a infracţiunilor din Justiţie şi arată că decizia autorităţilor române de a întări poziţia secţiei este în profundă contradicţie cu recomandarea de desfiinţare a acesteia din precedentul raport.

PSD şi Guvernul nu vor desfiinţa Secţia Specială, chiar dacă aceasta este criticată în Raportul GRECO, care cere insistent acest lucru, a declarat pentru Europa Liberă vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Florin Iordache. 

"Nu sunt de acord şi vă spun de ce. Din acest club fac parte şi Franţa şi Anglia şi Germania. Şi Anglia şi Germania şi Franţa au o serie de recomandări pe care nu le-au transpus şi nu au de gând să le transpună. Atât timp cât suntem o ţară independentă, cât avem un Parlament ales democratic, Parlamentul e singurul care poate modifica legislaţia. În acest club putem funcţiona foarte bine cu Secţia întărită, care asigură o anumită siguranţă şi independenţa reală a justiţiei”, a declarat Florin Iordache.

El susţine că oficialii europeni au o problemă doar cu Secţia specială, fără a vedea însă "marile probleme din Justiţie", şi transmite clar că PSD nu vrea să desfiinţeze acestă structură de anchetare a magistraţilor.

Secţia Specială: „o anomalie a cadrului instituţional existent”

GRECO transmite, în concluziile raportului, că este în mod deosebit preocupat de faptul că recomandarea de a fi abandonată crearea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie a fost complet ignorată. În Raportul Ad hoc, GRECO a recomandat abandonarea creării secţiei speciale pentru investigarea magistraţilor. 

GRECO reaminteşte că această secţie a fost văzută că o anomalie, care ar putea duce la conflicte de jurisdicţie.

Îngrijorările exprimate de GRECO în Raportul Ad hoc asupra consecinţelor negative ale creării unei astfel de secţii şi raţiunii principale din spatele acestei decizii rămân chiar mai relevante în contextul presiunilor constante asupra DNA, al demiterii procurorului-şef al DNA şi al controverselor din România legate de numirile procurorilor-şef.

„Măsurile luate de autorităţile române sunt în deplină contradicţie cu recomandarea GRECO, ceea ce reprezintă o evoluţie profund îngrijorătoare. Preocupările exprimate de GRECO în Raportul ad hoc privind consecinţele negative ale înfiinţării unei astfel de structuri specializate de urmărire penală şi motivele reale care stau la baza acestei decizii13 rămân şi mai relevante în contextul presiunii continue asupra Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), eliberării din funcţie a procuroruluişef al DNA14 şi al influenţei crescânde a controverselor aflate în desfăşurare în România cu privire la numirile de judecători şi procurori15. În acest sens, GRECO constată că recenta modificare adusă Legii nr. 304/2004 prin OUG nr. 7/2019 privind poziţia ierarhică a Procurorului-şef al Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justieţie (a se vedea punctul 28) permite revocarea apelurilor depuse de alte organe de urmărire penală, inclusiv de către Procurorul General, la instanţele de judecată mai mari în grad, de

exemplu în cazurile de corupţie, şi plasează această Secţie în afara structurii ierarhice a organelor de urmărire penală. GRECO face, de asemenea, referire la observaţiile Comisiei de la Veneţia cuprinse în ultima sa Opinie referitoare la amendamentele privind legile justiţiei, care statuează că "temerile existente conform cărora noua structură ar servi ca un instrument (suplimentar) de intimidare şi de presiune asupra judecătorilor şi procurorilor – în special dacă e corelată cu alte măsuri noi avute în vedere, cum ar fi noile dispoziţii privind răspunderea materială a magistraţilor - pot fi considerate legitime şi nu ar trebui ignorate." În plus, GRECO constată că numărul procurorilor angajaţi în prezent în

cadrul acestei Secţii, precum şi numărul ofiţerilor de poliţie judiciară detaşaţi la aceasta, sunt în mod vădit inadecvate faţă de numărul de cazuri pe care Secţia a fost însărcinată să le investigheze. GRECO atrage atenţia autorităţilor asupra faptului că detaşarea ofiţerilor de poliţie (de către Ministerul Afacerilor Interne) la Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie conduce în mod inevitabil, în practică, la situaţii în care ofiţerii de poliţie judiciară ar investiga cazuri împotriva procurorilor şi a judecătorilor, având în vedere că activităţile acestei Secţii se concentrează asupra acestor două categorii profesionale, în locul anumitor tipuri de infracţiuni. O asemenea evoluţie poate reprezenta un risc suplimentar pentru independenţa funcţională a sistemului judiciar. De asemenea, GRECO remarcă faptul că înfiinţarea acestei noi Secţii a primit o evaluare negativă17 din partea Comisiei Europene în ultimul Raport MCV privind România”, se arată în raportul GRECO.

GRECO transmite că este profund îngrijorat de consecinţele pe care dezvoltările legate de Secţia Specială le au asupra independenţei Justiţiei, precum şi asupra luptei anticorupţie din România şi insistă că Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţiei să fie desfiinţată.

„În lumina celor de mai sus, rezultă că această recomandare a fost vădit ignorată. GRECO este în mod serios îngrijorat de consecinţele pe care aceste evoluţii le au asupra independenţei sistemului judiciar, precum şi asupra luptei împotriva corupţiei în România, şi insistă ca Secţia de urmărire penală pentru investigarea infracţiunilor din justiţie să fie desfiinţată”, este concluzia experţilor GRECO cu privire la Secţia condusă de Adina Florea.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite