ANALIZĂ De ce România nu e atractivă pentru imigranţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Criza imigranţilor nu va lovi România FOTO Adevărul
Criza imigranţilor nu va lovi România FOTO Adevărul

Deşi românii de rând se arată, în general, toleranţi cu o posibilă venire a refugiaţilor sirieni în ţara noastră, specialiştii spun că aceştia nu au prea multe motive să se îndrepte spre România.

Cel mai fierbinte subiect la nivel internaţional, criza refugiaţilor sirieni care iau cu asalt Europa, are ecouri firave în România. Dinspre zona politică n-a venit nicio reacţie coerentă, iar oamenii de rând sunt complet dezinteresaţi de subiect.

Am ieşit în stradă şi am încercat să adunăm câteva păreri. Majoritatea tinerilor spun că nu se mai uită la televizor şi că nu sunt la curent cu problema refugiaţilor, iar cei care au urmărit subiectul cred că România ar trebui să primească imigranţi sirieni. „Eu cred că ar trebui să îi ajutăm, n-aş fi de acord să-i ţinem la graniţă, să-i luăm la bătaie şi să nu-i lăsăm să intre“, ne-a declarat Cristian Andrei, un tânăr corporatist din Bucureşti.   

  

Românii sunt văzuţi ca un popor tolerant de către străinii care trăiesc deja în România. „Sunt de douăzeci de ani aici şi pot să spun că românii sunt primitori şi dacă e nevoie îţi sar în ajutor. Însă nu cred că refugiaţii sirieni vor veni aici. Problema este a ţărilor mari din Europa – Franţa, Germania – care le-au consumat resursele şi acum îi resping“, spune Omer, cetăţean turc şi proprietar al unui restaurant. 

Lângă staţia de metrou Pipera, am abordat şi doi muncitori în construcţii. Veneau dinspre Tunari, unde sunt angajaţi pe un şantier, şi erau atât de obosiţi încât abia ne-au putut declara: „Nu ştim nimic noi, nu ne interesează. Noi plecăm la patru dimineaţa de acasă şi mai venim seara. Nu mai suntem capabili să mai urmărim“. 

Părerea specialiştilor

Chiar dacă românii sunt primitori, refugiaţii sirieni nu au prea multe motive să profite de această ospitalitate. Nivelul economic scăzut din România, barierele legate de limba română, poziţionarea geografică şi lipsa unui ajutor real sunt doar câteva dintre motivele pentru care imigranţii nu se înghesuie să vină la noi în ţară. Aceştia evită chiar şi să tranziteze ţara noastră, nu doar din cauza aşezării geografice, ci mai ales din cauza infrastructurii deficitare, afirmă specialiştii, care nu se aşteaptă la un val de imigranţi, în ciuda afluxului pe care-l întâmpină ţările occidentale în ultimele zile. 

„Valoarea economică a ţării noastre este scăzută, în timp ce Occidentul a creat zeci de facilităţi pentru imigranţi. E o atractivitate datorită politicilor publice care au fost dezvoltate acolo. Primesc cazare, masă, indemnizaţii. Aceste lucruri se fac pe bani publici, ceea ce la noi nu se întâmplă. În plus, nu avem o legislaţie care să facă din România o ţară atractivă pentru imigranţi“, a declarat sociologul Alfred Bulai. 

„Nu sărăcia extremă creează imigraţie“

Potrivit acestuia, din ţările cu instabilitate politică şi socială pleacă oameni care au, totuşi, nişte resurse. „E o concepţie greşită că persoanele care aleg să plece sunt sărace lipite pământului. Nu este aşa, vorbim de oameni care au venituri medii, nu sărăcia extremă creează imigraţie. Şi atunci, înţelegând aceste lucruri şi având anumite pretenţii, îşi dau seama că nu rentează să vină în România. De pildă, Serbia e mai atractivă ca România“, a completat Bulai. 

Şi situaţia politică de la noi din ţară îi influenţează pe imigranţi, e de părere şi psihologul Ilie Marinescu. „România nu a reuşit să îşi promoveze imaginea de ţară stabilă din punct de vedere politic, iar economic vorbind, nu e cu nimic mai presus decât ţările din care provin aceşti oameni. Ar fi absurd să vină să lucreze, să zicem, într-o ţară în care găsesc acelaşi teren mişcător de care au fugit“, a explicat psihologul.

Doar două centre de cazare pentru imigranţi 

Specialiştii afirmă că lipsa unei cazări decente, hrana proastă, asistenţa medicală deficitară, dar şi atitudinea negativă a românilor vizavi de imigranţi îi determină de multe ori pe aceştia să nici nu ia în calcul varianta de a se muta pe meleagurile noastre. 

„În toată România avem două centre de cazare pentru imigranţi: unul lângă Bucureşti şi un altul lângă Arad. Acestea sunt închise, cei care stau acolo se plâng că nu pot lua legătura cu familia, că primesc o mâncare la fel de proastă ca cea din spitale, că nu sunt consultaţi dacă au probleme medicale. Mai sunt şi centre semideschise la Giurgiu, la Rădăuţi, dar nici acolo condiţiile nu sunt mai grozave. Sunt motive pentru care imigranţii se îndreaptă spre alte ţări“, atrage atenţia un specialist din sistem. 

Românii, intoleranţi cu imigranţii

Acesta susţine că valul de imigranţi din ţările arabe consideră că în România nu se pot integra uşor nici din prisma religiei. „La noi e o comunitate mică de turci, probabil că le-ar fi greu să se integreze. Pe de altă parte, Serbia şi Bulgaria au comunităţi mai bine închegate de turci“, a completat sociologul. 

La rândul său, Bogdan Voicu, cercetător la Academia Română, susţine că anumite nişe ar putea fi acoperite cu imigranţi. „Scepticismul lor este legat şi de constrângerile pe piaţa muncii pentru cetăţenii non-UE. Sunt barierele de limbă, limba română nefiind o limbă accesibilă pentru ei. Oricum, ideea este că românii au o atitudine anti-imigranţi, ţara noastră nu e tolerantă faţă de imigraţie, vedem acest proces ca fiind mai degrabă unul negativ“, a conchis Voicu. 

Fostele state comuniste, intolerante faţă de imigranţi

Europa trece prin cea mai mare criză din ultimele decenii. Mii de imigranţi, veniţi din Africa şi Orientul Mijlociu , intră în fiecare zi pe bătrânul continent, fugind de război. Grecia, Macedonia, Serbia şi Ungaria au devenit puncte fierbinţi. 

Statele europene, mai ales cele din vechiul lagăr comunist, nu se arată însă prea tolerante cu refugiaţii.  Unele ţări sunt deja în stare de alertă, au trimis armata şi blindatele la graniţă  şi cer măsuri radicale, cum ar fi renunţarea la libera circulaţie în Spaţiul Schengen, unde documentele cetăţenilor statelor membre nu mai sunt controlate. Guvernul de la Budapesta a început construirea unui gard la frontiera cu Sebia şi ia în calcul folosirea armatei pentru securizarea graniţei. La aceeaşi măsură vrea să recurgă şi Cehia, şi Bulgaria. Vicepremierul ceh a cerut chiar implicarea forţelor NATO în gestionarea situaţiei.

Slovacia a transmis că va accepta doar creştini atunci când va primi refugiaţi sirieni, în conformitate cu mecanismul UE de distribuire a imigranţilor. Nici est-germanii nu sunt prea înduioşaţi de drama refugiaţilor. În landul Saxonia şi la Berlin au avut loc proteste şi atacuri asupra unor centre de azilanţi. În Ungaria, guvernul Orban a declanşat o campania de instigare a populaţiei împotriva imigranţilor. 

Afişe uriaşe atrag atenţia locuitorilor că aceştia vin să le ia locurile de muncă şi este posibil ca printre ei să se strecoare şi terorişti care ar putea organiza atentate. Rezultatul acestei campanii s-a concretizat în protestele şi refuzul populaţiilor din localităţile pe lângă care statul dorea să creeze tabere de refugiaţi, alungarea acestora când veneau să ceară adăpost, hrană sau apă, ideea că ar trebui retrimişi de unde au venit.

image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite