Comisarul Traian Berbeceanu, dar şi anchetatorii care i-ar fi fabricat un dosar penal au fost trimişi în judecată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul procuror-şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Alba, Ioan Mureşan, adjunctul său, Nicolaie Cean, şi ofiţerul de poliţie Alin Muntean au fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie după ce i-ar fi fabricat un dosar de corupţie lui Traian Berbeceanu. În acelaşi timp, procurorii DIICOT Bucureşti l-au trimis pe comisar în judecată pentru mai multe infracţiuni grave.

Astfel, fostul şef al DIICOT Alba va fi judecat pentru abuz în serviciu, represiune nedreaptă şi fals intelectual. Nicolae Cean va trebui să raspundă pentru acuzaţiile de complicitate la abuz în serviciu asimilat infracţiunilor de corupţie, iar Alin Muntean pentru abuz în serviciu, fals intelectual şi complicitate la represiune nedreaptă.

Pe scurt, procurorii DNA precizează că, în cursul anului 2013, Ioan Mureşan, împreună cu Alin Muntean şi cu Nicolaie Cean i-au fabricat lui Berbeceanu un dosar penal prin:

declaraţii obţinute prin întrebuinţarea de ameninţări, promisiuni sau favoruri; 

- declaraţii luate unor persoane aflate în relaţii de adversitate notorie cu Berbeceanu Traian;

- declaraţii conţinând adăugiri sau deformări ale susţinerilor persoanelor audiate; 

  • declaraţia inculpatului Nicolaie Cean, audiat cu identitate protejată;
  • procese-verbale întocmite de inculpatul Alin Muntean, despre care a cunoscut că au conţinut fals sau trunchiat;
  • documente fără relevanţă probatorie.

Avansarea lui Muntean ar fi stat la baza disputei dintre părţile implicate în acest caz

Concret, procurorii menţionează, în rechizitoriul în baza căruia cei trei au fost trimişi în judecată, că în cursul anului 2012, comisarul Berbeceanu i-ar fi spus lui Ioan Mureşan în repetate rânduri că are informaţii cu privire la activităţi infracţionale desfăşurate de procurorul Nicolaie Cean şi de ofiţerul de poliţie Alin Muntean atrăgându-i atenţia că va sesiza organele ierarhic superioare cu privire la neregulile din anumite dosare. 

Cu toate acestea, şeful DIICOT Alba i-a cerut lui Berbeceanu care la acea vreme ocupa funcţia de şef al BCCO Alba să-l numească pe ofiţerul Alin Muntean şef al Serviciului de combatere a finanţării terorismului şi spălării banilor ( S.C.F.T.S.B) din cadrul B.C.C.O. Alba, adică adjunctul său.

Berbeceanu însă a refuzat. „Aspectele menţionate mai sus, care periclitau poziţiile funcţionarilor publici, precum şi interesele unor persoane din anturajul acestora, au fost de natură a-i determina pe inculpaţii Mureşan Ioan şi Cean Nicolaie, împreună cu ofiţerul de poliţie Muntean Alin, să conceapă un plan prin care, folosindu-se de prerogativele şi atribuţiile funcţiilor deţinute, să obţină, în mod injust, denigrarea şi decredibilizarea ofiţerului de poliţie Berbeceanu Traian, retragerea avizului de poliţie judiciară deţinut de acesta, precum şi înlăturarea ofiţerului din dosarele pe care le instrumenta”, se arată în rechizitoriu.

„Pentru a obţine acele declaraţii de la învinuiţi, inculpatul Muntean Alin a facilitat persoanelor audiate, aflate în stare de arest preventiv, comunicarea cu membrii familiei sau cu alte persoane apropiate”, se arată într-un comunicat al DNA.

O altă categorie de declaraţii, ce au fost utilizate de procurorul Mureşan în susţinerea acuzării, au constituit-o cele luate unor persoane aflate în relaţii vădite de duşmănie cu Berbeceanu (persoane cercetate de acesta, persoane arestate în urma acţiunilor BCCO).

„Acestea au fost completate de o serie de procese-verbale de investigaţii, întocmite preponderent în perioada august-octombrie 2013, de inculpatul Muntean Alin, care era şi ofiţer de caz, conţinând aspecte neverificabile din perioada 2011-2012 privitoare la pretinse legături ale lui Berbeceanu Traian cu persoane cercetate, aspecte care, dacă ar fi fost reale, ar fi trebuit raportate în acea perioadă de către cei ce le-au cunoscut”, mai arată anchetatorii.

La rândul lui, ofiţerul Alin Muntean este acuzat că ar fi „întocmit mai multe procese-verbale având ca obiect constatări ale unor legături infracţionale rezultate din listinguri ale unor posturi telefonice sau din supravegheri operative, prezentând date trunchiate, cu scopul de a sugera anumite filiere de transmitere de către Berbeceanu Traian a unor informaţii către mediile infracţionale”.

Pe de altă parte, procurorul Nicolaie Cean este acuzat că „a efectuat demersuri şi a pus la dispoziţie celorlalţi doi inculpaţi, în înţelegere cu aceştia, martori dispuşi să dea declaraţii nereale împotriva lui Berbeceanu Traian”.

De asemenea, Cean va fi judecat pentru că ar fi transmis unor persoane ce urmau a fi audiate în calitate de inculpaţi promisiunea că, dacă vor accepta să facă declaraţii incriminatoare la adresa lui Berbeceanu „vor beneficia de uşurarea situaţiei juridice”.

     

„Contribuţia sa, la susţinerea anchetei efectuate în mod abuziv de inculpaţii Mureşan şi Muntean s-a mai materializat şi prin formularea unei declaraţii personale, împotriva lui Berbeceanu, ca martor cu identitate protejată, aducând o gravă vătămare drepturilor şi intereselor legale ale persoanei vătămate: respectiv libertatea individuală, dreptul la apărare, dreptul la demnitate, la reputaţie şi onoare, dreptul la salariu lunar, prin diminuarea cuantumului acestuia”, mai arată procurorii DNA.

Berbeceanu riscă ani grei de închisoare dacă va fi găsit vinovat

La rândul lui comisarul Traian Berbeceanu, anchetat de procurorii DIICOT Bucureşti după ce colegii lor de la DNA au anunţat că îi cercetează pe procurorii DIICOT Alba, a fost trimis în judecată tot astăzi pentru sprijinire a unui grup infracţional organizat, fals în declaraţii, luare de mită, spălare a banilor, fals în înscrisuri sub semnătură privată (cu referire la contractul de vânzare – cumpărare de pe 22 iulie 2011) şi complicitate la infracţiunea de delapidare. 

Procurorii DIICOT spun că, în cursul anului 2011, în calitate de ofiţer de poliţie judiciară cu gradul profesional de comisar şef şi având funcţia de şef al Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba, „pe fondul sprijinirii grupului infracţional organizat din care făceau parte inculpaţii Rusu Gheorghe, Cupeţiu Dorin Eugen Ioan şi alte persoane, a primit un autoturism marca VW Passat CC Trav. 2.0 TDI, în valoare de aproximativ 20.000 de euro, de la Rusu Gheorghe şi Rusu Anca, pentru a face un act contrar îndatoririlor sale de serviciu, şi anume, furnizarea către susnumiţi a unor date şi informaţii privitoare la cercetarea acestora sau a S.C. Uranus Junior 2003 S.R.L. ori a altor persoane din aceeaşi grupare criminală în cauze penale sau în legătură cu dispunerea efectuării unor percheziţii domiciliare ori a altor măsuri procesuale”.

În perioada mai – octombrie 2012, Berbeceanu i-ar fi spus lui Dorin Eugen Ioan Cupeţiu, prin intermediul lui Gheorghe Rusu că pe 10 mai 2012 vor fi făcute percheziţii la domiciliile lui Cupeţiu, Dan Balint, Călin Udrea şi Dorin Şionei. 

DIICOT precizează că există probe potrivit cărora Berbeceanu, în mod direct şi personal, i-ar fi spus lui Cupeţiu că, în acelaşi dosar, se vor face percheziţii la locuinţa sa în ziua de 8 octombrie 2012. Acesta i-ar fi furnizat şi alte date confidenţiale privind obiectul şi existenţa acestui dosar penal. 

Însă cu privire la aceste acuzaţii procurorii DNA care i-au trimis în judecată pe cei doi procurori care l-au anchetat pe Berbeceanu, spun: „referitor la învinuirea adusă lui Berbeceanu Traian, de a fi informat o anumită persoană despre percheziţia din 10 mai 2012, a rezultat că postul telefonic, menţionat de inculpatul Mureşan Ioan în referatul cu propunere de arestare, ca fiind al persoanei atenţionate, nu aparţinea acesteia, ci era utilizat de o altă persoană. În ce priveşte învinuirea de a fi informat aceeaşi persoană despre efectuarea, în data de 08 octombrie 2012, a unei percheziţii domiciliare, referatul cu propunere de arestare întocmit de inculpatul Mureşan Ioan conţine o expunere de date neconcludente pentru cauză”.

„Acţionând în coautorat cu Rusu Gheorghe şi Rusu Anca, a disimulat adevărata natură a circulaţiei autoturismului marca VW Passat CC Trav. 2.0 TDI, creându-se aparenţa, contrară realităţii, a transmiterii acestui bun din patrimoniul S.C. Uranus Junior 2003 S.R.L. către inculpatul Berbeceanu Traian în temeiul unei convenţii oneroase translative de proprietate materializate prin perfectarea unor înscrisuri falsificate (respectiv, contractul de vânzare – cumpărare datat 22.07.2011, factura fiscală nr. 361/17.08.2011, chitanţa nr. 360/12.09.2011 şi dispoziţia de plată fără număr, din 12.09.2011, către casieria S.C. Uranus Junior 2003 S.R.L.), cunoscând că, în realitate, autoturismul a fost remis cu titlu gratuit ca obiect al infracţiunii de dare de mită şi, respectiv, al infracţiunii corelative de luare de mită, precum şi prin săvârşirea infracţiunii de delapidare”, se mai arată în documentul anchetatorilor.

Berbeceanu va mai fi judecat şi pentru că ar fi falsificat înscrisul intitulat „contract de vânzare –cumpărare, datat 22.07.2011, prin atestarea în cuprinsul acestuia a unor împrejurări necorespunzătoare adevărului privitoare la vânzarea de către Berbeceanu Traian a autoturismului marca VW Passat 4 Motion către S.C. Uranus Junior 2003 S.R.L., vânzarea - cumpărarea între aceiaşi cocontractanţi a autoturismului marca VW Passat CC Trav. 2.0 TDI, precum şi a plăţii unei sulte de 10.000 euro”.

Anchetatorii au precizat că, ulterior, acest document ar fi fost folosit de Gheorghe Rusu şi Anca Rusu pentru evidenţierea în contabilitatea societăţii Uranus a operaţiunii nereale de vânzare-cumpărare a autoturismului către Berbeceanu, precum şi pentru înmatricularea aceluiaşi autoturism pe numele comisarului.

În cursul anului 2011, cu intenţie, fostul şef al BCCO i-ar fi ajutat pe Gheorghe Rusu şi Anca Rusu să îşi însuşească ilegal din patrimoniul societăţii Uranus Junior 2003 maşina marca VW, pentru a-l remite ulterior, cu titlu de mită, chiar lui Berbeceanu.

Comisarul „Catani de Alba” va mai fi judecat şi pentru că, pe 25 mai 2012, cu ocazia completării declaraţiei anuale de avere, nu a menţionat despre vânzarea autoturismului menţionat.

Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Bărbatul care i-a dat mită o maşină lui Berbeceanu, arestat, iar soţia acestuia, în arest la domiciliu

Bărbatul suspectat că i-a dat mită o maşină fostului şef al BCCO Alba Traian Berbeceanu a fost arestat preventiv, iar soţia acestuia va sta în arest la domiciliu, potrivit unei decizii luate vineri de Tribunalul Bucureşti, care poate fi contestată de cei doi.

Traian Berbeceanu, urmărit pentru noi fapte de corupţie. Comisarul neagă acuzaţiile de luare de mită

Comisarul Traian Berbeceanu s-a prezentat vineri la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), fiind citat pentru a i se aduce la cunoştinţă alte patru noi infracţiuni pentru care este cercetat. Surse judiciare au precizat că acesta ar fi cercetat şi pentru luare de mită şi spălare de bani. Berbeceanu a negat că ar fi luat mită o masină, fără a comenta celelalte acuzaţii.

Cazul „Berbeceanu”. Procuror Nicolaie Cean, pus sub control judiciar pentru că a luat legătura cu martori din dosar

Nicolaie Cean, fost procuror în cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DICIOT) Alba, a fost pus sub control judiciar după ce ar fi luat legătura cu martori din dosarul în care este cercetat. Cean, alături de procurorul şef al DIICOT Alba, Ioan Mureşan, şi un ofiţer de poliţie judiciară sunt cercetaţi pentru modul în care s-a început urmărirea penală împotriva comisarului Traian Berbeceanu.

Poliţistul care s-a solidarizat cu Traian Berbeceanu a fost "avertizat pentru abateri" de şefii IPJ Hunedoara

Claudiu Ionescu nu a scăpat fără un avertisment scris din partea conducerii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Hunedoara, în urma unor scrisori emoţionante publicate pe pagina sa de Facebook, la scurt timp după arestarea fostului comisarul şef al BCCO Alba, Traian Berbeceanu.

Traian Berbeceanu se întoarce în Poliţie. Va activa în cadrul IPJ Hunedoara

Traian Berbeceanu, fostul şef al Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Alba, va activa pe un post din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Hunedoara, în conformitate cu pregătirea sa profesională şi restricţiile impuse de instanţa de judecată, ţinând cont de faptul că ofiţerul de poliţie este anchetat într-un dosar instrumentat de procurorii DIICOT.

Comisarul Traian Berbeceanu a părăsit arestul. „Mă voi lupta să mă întorc la echipa mea“

După o lună petrecută după gratii, fostul şef al Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Alba comisarul Traian Berbeceanu va fi cercetat începând de astăzi în libertate în urma unei decizii a magistraţilor Curţii Supreme. Decizia este definitivă. De altfel, Berbeceanu a părăsit deja arestul, la ieşire el declarând că vrea să se întoarcă la locul de muncă.

CSM apără reputaţia şefului DIICOT Alba Iulia. Ioan Mureşan este acuzat de Traian Berbeceanu că i-a „fabricat“ dosarul

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a decis, marţi, să îi apere reputaţia procurorului-şef al DIICOT Alba Iulia, Ioan Mureşan, după ce fostul şef al BCCO Alba, Traian Berbeceanu, l-a acuzat de şantaj şi "fabricarea" dosarului în care este cercetat.

Mesajul dur al „Comisarului Cattani”, din închisoare: „Marş afară!”

Cu o zi înainte ca Traian Berbeceanu să fie înfăţişat instanţei Curţii de Apel Bucureşti, care va hotărî asupra măsurii de prelungire a mandatului de arestare preventivă emis pe numele său, fostul şef al BCCO Alba, Traian Berbeceanu, a trimis o scrisoare din închisoare, în care îi atacă dur pe unii dintre foştii săi colegi.

Protest pentru susţinerea comisarului Traian Berbeceanu. Sindicaliştii din Poliţie consideră incorectă arestarea colegului lor

Un nou protest de susţinere a comisarului Traian Berbeceanu a avut loc, duminică, în Capitală. Câteva persoane au manifestat paşnic în faţa sediului Ministerului Public din Piaţa Constituţiei. Alături de aceştia a fost şi preşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual, Dumitru Coarnă. Oamenii susţin că şeful BCCO Alba a fost arestat preventiv pe nedrept.

Berbeceanu, epistolă din arest: „Stau după gratii în baza unui dosar fabricat, în baza unor vinovăţii inventate“

Comisarul Traian Berbeceanu a trimis o scrisoare, din arest, în carespune că este nevinovat. Fostul şef al BCCO Alba Iulia a fost arestat preventiv în 24 octombrie, printr-o decizie luată de Curtea de Apel Alba Iulia, la propunerea procurorilor DIICOT. Decizia a fost contestată de Berbeceanu la instanţa supremă, care a dispus definitiv ca acesta să fie cercetat în arest.

Premierul Victor Ponta, despre cazul Berbeceanu: „Vreau să mă asigur că la Alba se face dreptate, nu că se face doar o reglare de conturi între instituţii“

Premierul Victor Ponta a declarat azi, la Sibiu, că atât el, cât şi ministrul Radu Stroe, urmăresc cu atenţia cazul fostul şef al BCCO Alba, Traian Berbeceanu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite