Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Angajaţii Grădiniţei Brânduşa nu se spălau pe mâini după ce mergeau la toaletă. Rezultatul: 29 de copii au ajuns la spital cu toxiinfecţie

5
10 Jun 2018 18:10:32
Autor: Claudia Spridon
FOTO Adevărul
FOTO Adevărul

Cazul celor 29 de copii de la Grădiniţa Brânduşa din Capitală care au ajuns la spital cu toxiinfecţii alimentare grave a readus în discuţie o problemă mai veche: igiena precară a românilor şi faptul că spălatul pe mâini nu este o practică obişnuită nici măcar pentru angajaţii din bucătării.

Şi tocmai lipsa acestui exerciţiu ar fi dus la îmbolnăvirea micuţilor care au ajuns în patru spitale din Bucureşti, susţin specialiştii, după ce ancheta epidemiologică făcută de Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti a scos la iveală bacteriile care s-au găsit în alimentele consumate de copii: E.coli şi enterobacterii, transmisibile pe care fecal-orală. Nici stafilocolul nu a lipsit, el fiind depistat pe mâinile unor angajaţi care, de altfel, au fost daţi afară de şefii instituţiei de învăţământ preşcolar. 
 
„Dacă aşa ceva se întâmpla într-o grădiniţă din vestul Europei, ar fi fost suspendată imediat activitatea acelei unităţi de învăţământ. Trebuia închisă pentru deratizare. Însă, întrebarea ar fi următoarea: Mai departe s-ar spăla angajaţii pe mâini? România are o mare problemă din acest punct de vedere. Nu suntem obişnuiţi să ne spălăm pe mâini, nu avem acest exerciţiu, dar când discutăm de personal care lucrează în zona de trasabilitate a produselor alimentare, spălatul pe mâini este obligatoriu. Controalele făcute constant, măcar o dată la trei săptămâni, ar duce măcar la o conştientizare a patronilor, a angajaţilor, a celor care răspund de astfel de unităţi”, a declarat, pentru „Adevărul”, Sorin Mierlea, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor-InfoCons.
 
Ce reguli ar trebui să respecte angajaţii
 
Concret, Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti a găsit, în urma anchetei epidemiologice, semne de toxiinfecţie alimentară. Măsurile dispuse de inspectori nu au fost foarte dure, arată medicii: cele două persoane responsabile cu respectarea normelor de igienă individuală în grădiniţă au fost amendate cu câte 1.800 de lei, trei angajaţi depistaţi cu stafilococ coagulazo-pozitiv au fost daţi afară şi unitatea de învăţământ a fost dezinfectată. 
 
„Sunt elemente de igienă elementară care în România nu se respectă. Angajaţii se duc la cursuri de igienă pentru că sunt obligaţi, nu ştiu în ce măsură aplică ce învaţă acolo. Au de respectat lucruri simple: de la spălatul pe mâini, la feritul mâncării de muşte şi păstrarea lanţului frigorific. Sunt reguli care nu sunt complicate. E.coli înseamnă contaminare cu materii fecale. Pe româneşte, s-au dus la toaletă şi nu s-au spălat pe mâini”, a declarat şi medicul Corina Zugravu, specialist în igiena alimentaţiei. 
 
„Enterobacteriile, E.coli şi stafilococii sunt bacterii foarte răspândite. O măsură elementară, şi e valabil nu doar în grădiniţe, unde regulile ar trebui înzecite, ci şi în spitale, este spălatul pe mâini. E o măsură profilactică. În ceea ce priveşte cazurile de îmbolnăvire în grădiniţe, rar se întâmplă ca acestea să apară de la materia primă, în ultimii ani, s-a constatat că personalul era purtător”, a completat medicul specialist.
 
La ce spitale au fost internaţi copiii
 
La rândul său, medicul de familie Gindrovel Dumitra, vicepreşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF), spune că românii trebuie să înveţe că spălatul pe mâini este necesar după fiecare utilizare a toaletei. „Evident, angajaţii din blocul alimentar ar trebui să facă şi nişte analize, dar şi să respecte regulile de igienă”, a arătat medicul.
 
Reamintim că săptămâna trecută 29 de copii, toţi înscrişi la Grădiniţa Brânduşa nr. 161 din sectorul 3, au ajuns la spitalele din Capitală, respectiv la Spitalul Victor Babeş, Spitalul Marie Curie, Spitalul Gomoiu şi Spitalul Grigore Alexandrescu cu toxiinfecţie alimentară. La scurt timp, poliţiştii Secţiei 11 şi reprezentanţi ai Direcţiei de Sănătate Publică şi ai ANSVSA au început verificările la sediul grădiniţei. Acesta nu este primul astfel de caz din ultimii ani.  
 
În 2016, mai mulţi bebeluşi din Argeş au murit după ce s-au infectat cu bacteria E.coli şi au făcut sindrom hemolitic uremic. Nici până acum, rezultatele oficiale ale anchetei specialiştilor în sănătate publică din Ministerul Sănătăţii nu au fost făcute publice, neştiindu-se care a fost, concret, cauza care a dus la îmbolnăvirea a zeci de micuţi.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Tz Neische
10.06.2018, 18:35:13

Vă invit să citiți, să vă educați, să distribuiți. Este de o importanță extremă. Serviciul Român de Informații participă la aceste crime din plin și râd de pe margine, alături de CIA și Serviciile Ruse. Cetățenii nu mai contează, cetățenii sunt animale pentru ei, asasinezi modern o persoană nedorită cu un click, dacă nu doriți să ajungeți ca și educatoarea ce și-a ucis, dintr-o dată, fiica ( https://www.seruah.com/educatoarea-din-timisoara-care-si-a-ucis-fiica-de-4-ani-ulterior-taiandu-si-fiica-moarta-si-incercand-sa-se-sinucida.html ) atunci luați atitudine. Ei nu sunt acolo să ne apere țara, ei sunt acolo s-o vandalizeze, s-o distrugă, să distrugă orice mai a rămas în viața din sufletul uman. Dacă n-o apărați voi, și "stați fără griji, ne ocupăm noi de tot" atunci să nu vă mirați. Ei bagă tot felul de scuze "nu vrem să speriem oamenii, le vrem tot binele din lume.", sunt minciuni, vor controlul populațional absolut și nu dau doi bani pe oameni sau pe sufletele lor. De la polițiști la politicieni, sunt toți vizați de forțele lor inumane. Abuzurile C.I.A, actual preluate de toate Serviciile Secrete și intelligence pe cobai umani – tortură psihică, distrugerea sufletului uman definitivă și irevocabilă, distrugerea ființei umane https://bit.ly/2kHxJyS SRI deține o structură specializată în controlul minții și cum au scăpat lucrurile de sub control https://bit.ly/2Ji2nh4 Cum se creează terorismul și asasinatele moderne: echipele de monitorizare formate din psihologi și para-psihologi și cum sunt transformați oamenii in teroriști de către cei ce trebuiau să lupte împotriva terorismului https://bit.ly/2su7S1P Părțile ce se încaieră lucrează pentru aceeași agendă, mai multe despre propaganda ce urmează „nu vota! fii inteligent! este dreptul tău!”, dezbinarea României și presupusul război civil https://bit.ly/2HfWafM Crearea antisemitismului și Nazismului apoi venirea cu rezolvarea, crearea terorismului și a bombelor apoi venirea cu rezolvarea, ei apărând ca eroi https://bit.ly/2JnghxM MKUltra – odioasele experimente de control mental realizate de CIA (actual preluate de Servicii Secrete și organizații din mai toată lumea), tortură psihică, fizică și crearea de spioni invizibili https://bit.ly/2xJaON9

geek-a-contra
10.06.2018, 18:39:46

probabil ca angajatele alea asa erau invatate. la urma urmei cind ai buda-n fundu' gradinii nu te opresti de fiecare data la galeata sa te speli pe miini, nu? si, madame spiridon, ce spuneau ca au gasit? e-coli, enterobacterii si stafilocol? nu au gasit si etanol, metanol si alte alea inrudite? si transmisibile, cum? care pe care...? ..." "... transmisibile pe care fecal-orală. Nici stafilocolul nu a lipsit" Citeste mai mult: adev.ro/pa44kw

+1 (1 vot)
Aalto Symo Hayha
10.06.2018, 18:42:51

Spălatul pe mîini - și nu numai el - este o măsură de igienă PERSONALĂ , al cărei reflex se creează în CEI 7 ANI DE ACASĂ (sau cel puțin așa ar trebui ) . Capitol la care populația Romăniei este EXTREM DE DEFICITARĂ !!!

+2 (2 voturi)
OmTacut
10.06.2018, 22:57:42

Acum vreti si masuri de igiena de la aceste bipede??? Prea multe vreti deodata, va rog mai asteptati cateva mileni.

Galeriu Crestinu
11.06.2018, 03:25:37

De aia eu evit sa dau mana cu oricine...mai ales cu fosti comunisti sau de la PSD care colcaie de stafilococi aurii si sifilis in ultimul stadiu de atata curvaraseala acolo in partid la ei.

Modifică Setările