Eveniment

articolul anterior articolul urmator

ANI: Incompatibilitate, conflict de interese administrativ şi avere nejustificată în cazul a 8 aleşi locali şi funcţionari publici

0
8 May 2018 09:16:23
Autor: Florinela Iosip
ANI:
 Incompatibilitate, conflict de interese administrativ şi avere 
nejustificată în cazul a 8 aleşi locali şi funcţionari publici. FOTO: Arhivă
ANI: Incompatibilitate, conflict de interese administrativ şi avere nejustificată în cazul a 8 aleşi locali şi funcţionari publici. FOTO: Arhivă

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a constatat starea de incompatibilitate, conflict de interese de natură administrativă şi existenţa unei diferenţe nejustificate, între averea dobândită şi veniturile realizate în cazul a opt foşti şi actuali aleşi locali şi funcţionari publici, se arată într-un comunicat transmis de instituţie.

Persoanele evaluate au fost informate despre declanşarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum şi drepturile de care beneficiază - de a fi asistate sau reprezentate de un avocat şi de a prezenta date sau informaţii pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris, a mai transmis Agenţia Naţională de Integritate.

 
 
 
1. OSALCIUC GHEORGHE MARIAN, actual primar şi fost funcţionar public în cadrul Primăriei comunei Voila, Judeţul Braşov
 
INCOMPATIBILITATE
În perioada 06 mai – 26 iunie 2016 a participat în calitate de candidat la alegerile locale pentru mandatul 2016-2020, fără ca raporturile de serviciu aferente funcţiei publice de inspector în cadrul Primăriei comunei Voila, judeţul Braşov să fie suspendate.
 
Astfel, persoana evaluată a încălcat dispoziţiile art. 95, alin. (1), lit. d) din Legea nr.188/1999, coroborate cu dispoziţiile art. 97, alin. (2), lit. a) din Legea nr.161/2003.
 
     2. DORNEANU DOREL, primar al comunei Corni, Judeţul Botoşani
 
INCOMPATIBILITATE
În perioada 20 iunie 2012 – 29 septembrie 2013 a deţinut şi exercitat simultan funcţia de primar şi calitatea demembru în Consiliul de Administraţie al Şcolii Gimnaziale „O. Băncilă”, judeţul Botoşani, încălcând astfel dispoziţiile art.87, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003 şi nu a respectat dispoziţiile art. 91, alin. (3), teza 1 din acelaşi act normativ.
 
3. MĂRĂSCU NECULAE, consilier local în cadrul Consiliului Local al comunei Tarcău, Judeţul Neamţ
 
INCOMPATIBILITATE
În perioada 18 septembrie 2012 – 06 iunie 2016 a deţinut simultan funcţia de consilier local şi calitatea de membru în Consiliul de Administraţie al S.C. Tarcău Multiserv S.R.L. (societate înfiinţată şi aflată sub autoritatea Consiliului Local al comunei Tarcău, judeţul Neamţ), încălcând astfel dispoziţiile art.88, alin. (1), lit. d) coroborate cu dispoziţiile art. 91, alin. (1) şi (3) din Legea nr. 161/2003.
 
    4. NAE BADEA, consilier local în cadrul Consiliului Local al comunei Poeni, Judeţul Teleorman
 
INCOMPATIBILITATE
În perioada 22 iunie 2016 – 08 iunie 2017, a exercitat simultan funcţia de consilier local şi pe cea de şef serviciu în cadrul Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă (instituţie fără personalitate juridică aflată în subordinea Consiliului Local al comunei Poeni), încălcând astfel dispoziţiile art. 88, alin. (1), lit. c) din Legea nr. 161/2003.
 
5. BÎRLĂ MARIAN, consilier local în cadrul Consiliului Local al comunei Mărgăriteşti, Judeţul Buzău
 
INCOMPATIBILITATE
În mandatul 2012 - 2016, au fost încheiate contracte de prestări servicii între Primăria comunei Mărgăriteşti, judeţul Buzău, şi SC Mary Symon Comex SRL, societate în cadrul căreia persoana evaluată deţine calitatea de asociat unic şi administrator, iar soţia persoanei evaluate deţine calitatea de administrator, încălcând astfel dispoziţiile art. 90 din Legea nr. 161/2003.
 
6. PÎŢU RALUCA ELENA, funcţionar public (contabil şef) în cadrul Primăriei comunei Şcheia, Judeţul Suceava
 
AVERE NEJUSTIFICATĂ
Agenţia Naţională de Integritate a constatat existenţa unei diferenţe nejustificate în cuantum de 207.364 lei (aproximativ 49.113 euro), între averea dobândită şi veniturile realizate de către persoana evaluată în perioada exercitării funcţiei publice.
 
Având în vedere cele de mai sus, Agenţia Naţională de Integritate a sesizat Comisia de cercetare a averilor din cadrul Curţii de Apel Suceava, în vederea începerii acţiunii de control cu privire la modificările patrimoniale intervenite şi veniturile realizate în perioada exercitării funcţiei de către persoana evaluată.
 
7. BRÂNZEI IOAN, director executiv adjunct al Centrului judeţean Maramureş din cadrul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură
 
CONFLICT DE INTERESE ADMINISTRATIV
În perioada exercitării funcţiei publice de conducere, persoana evaluată s-a implicat în procesul de aprobare a cererilor de finanţare depuse de tatăl său şi socrul său astfel:
-          - la datele de 12 iunie 2011, 27 iunie 2012 şi de 08 octombrie 2012, a aprobat în sistemul electronic de gestionare a cererilor de plată IACS (Sistemul Integrat de Administrare şi Control) al Centrului judeţean Maramureş A.P.I.A., sumele calculate şi stabilite pentru fermierii menţionaţi în Lista de plăţi, printre care şi tatăl său în calitate de fermier;
-          - la datele de 12 iunie 2011 şi 29 iunie 2012 a aprobat în sistemul electronic de gestionare a cererilor de plată IACS (Sistemul Integrat de Administrare şi Control) al Centrului judeţean Maramureş A.P.I.A., sumele calculate şi stabilite pentru fermierii menţionaţi în Lista de plăţi, printre care şi socrul său în calitate de fermier.
 
Astfel, persoana evaluată a încălcat dispoziţiile art. 13 din Recomandarea nr. 10/2000 a Comitetului de Miniştri al Consiliului Europei, coroborate cu dispoziţiile art. 70 din Legea nr. 161/2003şi dispoziţiile art. 11, alin. (1) şi art. 16, alin. (1) din Ordonanţa de Urgenţă nr. 66/2011 şi nu a respectat dispoziţiile art. 12, alin. (2) din acelaşi act normativ.
 
8. REBEDEA DUMITRU, funcţionar public în cadrul Consiliului Judeţean Gorj
 
INCOMPATIBILITATE
Simultan cu exercitarea funcţiei publice în cadrul Consiliului Judeţean Gorj a desfăşurat şi alte activităţi remunerate - expert tehnic judiciar în cadrul Tribunalului Gorj.
 
Având în vedere faptul că atribuţiile de funcţionar public sunt în legătură indirectă cu cele exercitate în calitate de expert tehnic judiciar, persoana evaluată a încălcat dispoziţiile art. 96, alin. (1) coroborat cu dispoziţiile art. 94, alin. (2), lit. a) din Legea nr. 161/2003.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările