Anomalie de România. Autorităţile se feresc de grădiniţa ororilor ca dracul de tămâie. Ocrotiţi prin nepăsare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Directoarea grădiniţei Flipper Garden a lovit mai mulţi copii FOTO Flipper Garden
Directoarea grădiniţei Flipper Garden a lovit mai mulţi copii FOTO Flipper Garden

Deşi imaginile în care o directoare de grădiniţă privată loveşte şi trage de păr copii sub cinci ani au cutremurat o ţară întreagă, nicio instituţie publică nu este dispusă să facă un control şi să pună lacăt instituţiei de învăţământ care funcţiona, ilegal, în buricul Capitalei.

Nimeni nu pare să îşi asume răspunderea pentru incidentele grave care s-au petrecut la Grădiniţa „Flipper Garden” din Capitală, unde o directoare i-a lovit şi i-a bruscat pe copii, fără a-i păsa de camerele de filmat din încăperi. Grădiniţa fantomă, care nu este acreditată sau avizată de Ministerul Educaţiei şi funcţionează, practic, ca firmă, a ajuns şi în atenţia Avocatului Poporului, care a deschis o anchetă în acest caz.

Între timp, plângerile depuse împotriva directoarei bătăuşe Ioana Neagu, cercetată în stare de libertate, se înmulţesc de la o zi la alta. Însă, în ciuda scandalului care ia amploare pe zi ce trece, nicio instituţie a statului nu a controlat această unitate care funcţionează ilegal.

Fiind instituţie privată, Ministerul Educaţiei arată că nu are pârghiile necesare pentru a demara un control şi pentru a lua măsuri. „Această unitate este neoficială, funcţionează ca centru de zi şi nu trebuia să aibă activităţi educaţionale, este o firmă care desfăşoară alt tip de activitate. Problema este că funcţionează sub denumirea de grădiniţă, care induce în eroare părinţii. Însă, nefiind acreditată sau autorizată de Ministerul Educaţiei, nu putem să o închidem, nu avem pârghiile legale pentru a face acest lucru”, au declarat şi oficiali din Ministerul Educaţiei.

Ministrul Educaţiei nu a văzut imaginile

Ministrul Educaţiei, Adrian Curaj, a declarat, marţi, că grădiniţa din Bucureşti în care directoarea a fost filmată de camerele de supraveghere bătând copiii pe care îi avea în grijă nu doar că nu era acreditată, „dar nici nu există”, menţionând că nu a văzut până în acest moment imaginile difuzate în presă.

„Nu am văzut imaginile, pentru că am fost pe drum. Nu am cum să văd tot şi îmi pare rău. (...) Am auzit, însă, ce s-a întâmplat şi este inadmisibil. Copiii sunt cel mai fin şi cel mai sensibil lucru pe care îl avem şi suntem aici să ne gândim cum anume putem face ca şcoala românească, de fapt, să dea şansa copilului, tânărului, să se realizeze”, a spus Curaj, la finalul unei dezbateri care a avut loc la Craiova.

„Noi, la minister, prin intermediul agenţiei care acreditează, dăm autorizaţii de funcţionare provizorie şi acredităm acele şcoli şi grădiniţie care îşi prezintă documentaţia. Colegii mei mi-au spus că nu era acreditată. Nu că nu era acreditată, dar nu exista. Poate oricine să-şi pună o etichetă pe uşă pe care scrie «şcoală». Sunt o grămadă de instituţii, existând inclusiv calea instanţei de judecată, unde cineva poate să reclame în momentul în care consideră că s-a folosit o denumire pentru o instituţie în mod abuziv. Noi, din ce mi-au spus colegii mei de la ARACIP, nu am avizat, nu am acreditat acea instituţie, deci ea nu există pentru noi”, a mai spus şeful de la Educaţie, care i-a îndemnat pe părinţi să verifice grădiniţile şi şcolile pe care le aleg pentru copiii lor.

„Flipper Garden” a depus dosar de acreditare în vara lui 2015

Potrivit reprezentanţilor Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Preuniversitar (ARACIP), în 2015 grădiniţa „Flipper Garden” ar fi solicitat o autorizaţie provizorie de funcţionare, dar dosarul a fost respins, pe motiv că documentaţia nu a fost întocmită corect. Mai mult, aceştia afirmă că la ora actuală nu există nicio centralizare a unităţilor care funcţionează ilegal.

„Multe poartă denumirea de grădiniţă şi se crează confuzii. Analizăm în acest moment care sunt modificările pe care le-am putea aduce legislaţiei în aşa fel încât astfel de tragedii să nu se mai producă. În prezent, nu ai cum să le interzici”, continuă oficialii din Ministerul Educaţiei.

Însă cel mai grav e faptul că ele nu pot fi supuse controlului. Iar când vine vorba de a controla o grădiniţă precum e „Flipper Garden”, autorităţile pasează responsabilitatea de la una la alta. În final, niciuna nu poate spune cu exactitate în ograda căreia intră monitorizarea, controlul şi aplicarea unor eventuale sancţiuni, indiferent de natura lor. „Noi nu putem închide o grădiniţă care nu există. Din punctul nostru de vedere, Poliţia trebuie să o închidă”, a completat Violeta Daria.

Reprezentanta ARACIS este însă contrazisă de Poliţie, care precizează că nu are datoria de a verifica astfel de instituţii fantomă. Nici Protecţia Copilului nu poate face mare lucru în acest caz. Asta tot din pricina faptului că unitatea de învăţământ nu are aviz de la Ministerul Educaţiei.

Protecţia Copilului a fost în control la „grădiniţă”

Psihologii de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială din Sectorul 5 au fost, totuşi, săptămâna trecută în control. Au reuşit să stea de vorbă cu câţiva părinţi, dar şi cu unii dintre copii şi le-au garantat sprijinul, în cazul în care îl vor solicita. Până în prezent, însă, niciun părinte nu a apelat la psihologi, susţine directorul adjunct Ionel Brai. Deşi are o vechime de 17 ani în sistemul de asistenţă socială, nu a mai întâlnit o astfel de situaţie.

„Au fost tot felul de cazuri, dar nu mă aşteptam să se întâmple asemenea atrocităţi în inima Cotroceniului. Controlul făcut de noi a durat cam 45 de minute, colegii mei au discutat cu micuţii, unii dintre ei erau speriaţi. Se pare însă că nu toţi copiii erau supuşi acelui regim. Aveau parte de el doar cei mai năzdrăvani. Nefiind în subordinea noastră, nu putem lua măsuri, dar le putem acorda sprijin şi consiliere părinţilor şi copiilor, dacă ni-l solicită”, a arătat Brai pentru „Adevărul”.

Cine ar mai putea să închidă sau să amendeze o astfel de instituţie? Pe lista instituţiilor nominalizate de o directoare a unei grădiniţe de stat tronează, pe lângă Poliţie, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă şi Direcţia de Sănătate Publică. „Controale putem face doar din punct de vedere igienico-sanitar. Dar nu avem cum să pătrundem acolo dacă ei funcţionau ilegal. Mai mult, ca să închizi o asemenea unitate trebuie să fie focar de infecţie acolo, ca în cazul bebeluşilor din Argeş”, au explicat, pentru „Adevărul”, oficiali din Ministerul Sănătăţii.  

Cum să te fereşti să-ţi înscrii copilul la grădiniţe-fantomă

Specialişti din sistem au explicat, pentru „Adevărul”, că atunci când părinţii decid să îşi înscrie copiii la astfel de unităţi private care nu funcţionează legal ei îşi asumă întreaga răspundere pentru educaţia celor mici.

„Părinţii trebuie să se ferească de aşa zisele unităţi de învăţământ care nu au autorizaţia de funcţionare la intrare pentru că ele au această obligaţie prin lege.  În lipsa acestei autorizaţii de funcţionare provizorie, respectiv în lipsa acreditării, o organizaţie sau asociaţie nu poate fi numită unitate de învăţământ. Poate fi în cel mai bun caz, centru de supraveghere, nu grădiniţă. Părinţii trebuie să se ferească de acestea, pot da dovadă de lipsă de profesionalism, aşa cum s-a întâmplat în cazul aşa zisei Grădiniţe Flipper Garden, şi nu se supun legislaţiei privind educaţia”, a arătat Violeta Daria, purtătorul de cuvânt al ARACIP.  

Profit de 13.000 de euro pentru Flipper Garden

Grădiniţa Flipper Garden funcţionează din anul 2009 prin firma cu acelaşi nume. Potrivit datelor publicate pe site-ul Ministerului Finanţelor, firma SC Flipper Garden SRL, cu obiect de activitate „învăţământ preşcolar“, a încheiat anul 2014 cu o cifră de afaceri de 153.164 de lei şi un profit de 58.651 de lei (13.000 de euro).

La sfârşitul lui 2014, datoriile companiei Flipper Garden se ridicau la 67.509 lei. Din datele Finanţelor reiese că firma pe care funcţiona grădiniţa avea numai doi angajaţi la finele lui 2014. Datele financiare ale firmei pentru anul 2012 nu au fost raportate la Ministerul Finanţelor. La o cifră de afaceri de 153.164 de lei în anul 2014, reiese că încasările lunare ale grădiniţei s-au ridicat în acel an la 12.763 de lei. Suma echivalează cu plata făcută pentru aproximativ 15 copii.

[<a href="//storify.com/Alinavasile/copii-batuti-la-gradinita-flipper" target="_blank">View the story "Copii bătuţi la Grădiniţa Flipper " on Storify</a>]

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite