Patru noi focare de gripă aviară în Harghita şi în Mureş: restricţiile vor fi extinse. Peste 1.500 de exploataţii comerciale, afectate grav

0
Publicat:
Ultima actualizare:
ASNVSA precizează că anchetele epidemiologice sunt în desfăşurare. FOTO: Shutterstock
ASNVSA precizează că anchetele epidemiologice sunt în desfăşurare. FOTO: Shutterstock

ASNVSA anunţă, joi, că, în urma anchetei epidemiologice din judeţul Mureş, unde a fost confirmată gripa aviară la o fermă de păsări din Ungheni, au mai fost depistate patru noi focare, în gospodării ale populaţiei, din judeţele Harghita şi Mureş. ”Aceste noi focare au apărut din cauza comerţului cu păsări realizat prin intermediari şi magazine de vânzare a păsărilor vii”, a transmis ANCVSA.

„Laboratorul Naţional de Referinţă pentru Influenţa Aviară din cadrul Institutului de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti a confirmat patogenitatea ridicată pentru tulpina de virus subtipul H5N8, pentru probele recoltate din focarul confirmat la exploataţia de păsări din localitatea Ungheni, din judeţul Mureş. În urma verificărilor privind trasabilitatea păsărilor comercializate, provenind din exploataţia comercială din localitatea Ungheni, au fost depistate 4 noi focare şi suspiciuni de Influenţă Aviară, dintre care unul în judeţul Harghita şi alte trei în judeţul Mureş, în gospodării ale populaţiei. Din informaţiile preliminare ale anchetei epidemiologice rezultă că aceste noi focare au apărut din cauza comerţului cu păsări realizat prin intermediari şi magazine de vânzare a păsărilor vii”, a transmis, joi, ANSVSA, printr-un comunicat de presă.

Sursa citată a precizat că, de asemenea, s-a constatat că intermediarul care a distribuit păsările în exploataţia comercială din judeţul Mureş, unde a fost confirmat primul focar, a mai distribuit păsări (cu status de sănătate incert) în mai multe judeţe, ceea ce reprezintă un mare risc de difuzare a bolii şi apariţia de noi focare.

„În această situaţie, nedorită, se vor extinde restricţiile, care vor genera blocaje comerciale şi pagube economice, cu afectarea gravă a peste 1.500 de exploataţii comerciale, care deţin 80% din efectivul de păsări al României. Aceasta este motivaţia, pe deplin justificată, pentru care această activitate de comercializare a puilor de o zi, prin intermediul mijlocitorilor de afaceri, precum şi a oricăror altor activităţi de intermediere, este suspendată pentru o perioadă de 30 de zile, ca urmare a măsurilor dispuse prin Decizia CNCB”, a mai transmis ANSVSA.

Instituţia precizează că anchetele epidemiologice sunt în desfăşurare.

Pentru a se asigura de respectarea măsurilor de restricţie pentru prevenirea propagării virusului gripei aviare, serviciile veterinare împreună cu reprezentanţi ai Ministerului Afacerilor Interne realizează acţiuni de control, inclusiv în trafic şi în Punctele de Trecere a Frontierei de Stat.

În funcţie de contextul epidemiologic, în situaţia în care nu vor mai apărea noi focare în următoarea perioadă, ANSVSA va analiza oportunitatea reducerii perioadei de aplicarea restricţiilor şi va propune o nouă Decizie a CNCB în acest sens.

„ANSVSA solicită sprijinul fermierilor din industria avicolă şi al cetăţenilor în aplicarea măsurilor de biosecuritate, anunţarea imediată a serviciilor veterinare despre mortalităţile la păsări şi la respectarea tuturor măsurilor dispuse de autorităţi pentru a împiedica răspândirea acestei boli pe teritoriul ţării noastre”, a mai transmis instituţia.

La propunerea Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), în cadrul Centrului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă - Centrul Naţional de Combatere a Bolilor (CNCB), a fost adoptată DECIZIA nr.1/ 07.05.2021, prin care se suspendă activităţile comerciale cu păsări vii, prin intermediul mijlocitorilor de afaceri, precum şi a oricăror altor activităţi de intermediere în vederea comercializării directe către crescătorii de păsări din gospodăriile populaţiei, pe întreg teritoriul României pentru toate speciile de păsări comercializate pe o perioadă de 30 de zile. Comercializarea va fi efectuată doar de către fermele comerciale autorizate cu păsări a căror stare de sănatate este atestată.

Măsurile au fost propuse de ANSVSA în baza prevederilor legale europene (inclusiv ale Regulamentului Delegat (UE) 2020/687, care permite autorităţii competente să aplice, dacă este necesar, „măsuri suplimentare adaptate situaţiei specifice pentru a preveni răspândirea acestui tip de boli la animalele neafectate sau la oameni”) şi a celor naţionale.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite