Apel către experţii şi activiştii care vor să aibă un cuvânt de spus în ceea ce priveşte fondurile europene din perioada 2021-2027

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
fonduri europene

Zilele, săptămânile acestea se desfăşoară dezbaterile publice pentru definitivarea programelor operaţionale în baza cărora România va accesa zecile de miliarde de euro pe care le vom avea la dispoziţie în perioada 2021-2027.

SAR este la datorie şi face parte din 4 structuri parteneriale pentru elaborarea şi negocierea cu Comisia Europeană a programelor operaţionale: transport, educaţie şi ocupare, sănătate şi regionale.

Dacă memorandumul privind programele operaţionale/naţionale şi arhitectura instituţională generală de gestionare a fondurilor europene aferente Politicii de coeziune din perioada 2021-2027 a fost aprobat în februarie, acum este rândul fiecărui program operaţional în parte să fie dezbătut şi aprobat după consultarea publică ce se desfăşoară zilele acestea.

În acest sens, Societatea Academică din România (SAR) şi-a exprimat intenţia de a participa în structurile de parteneriat aferente pentru 4 programe operaţionale, organizaţia fiind acceptată în toate acestea după o selecţie riguroasă care s-a desfăşurat la nivelul Ministerului Fondurilor Europene (MFE) în perioada mai-iulie 2020:

  • Programul Operaţional Transport (POT);
  • Programul Operaţional Educaţie şi Ocupare (POEO), actualul POCU;
  • Programul Operaţional Sănătate (POS);
  • Programele Operaţionale Regionale (POR) – câte unul pe fiecare regiune.

În plus, SAR a fost admisă şi în Comitetul de Coordonare pentru Managementul Acordului de Parteneriat 2021-2027 (CCMAP).

Aceste structuri asigură cadrul de consultare a partenerilor relevanţi pe parcursul procesului de elaborare şi negociere cu Comisia Europeană a documentelor programatice post-2020, decisive în perspectiva felului în care vor fi cheltuite zecile de miliarde de euro destinate României în perioada 2021-2027.

Facem un apel către toţi experţii şi toate organizaţiile care vor să contribuie la planificarea programelor operaţionale enumerate mai sus (transport, educaţie şi ocupare, sănătate şi regional) să vină cu propuneri şi comentarii pe marginea documentelor puse deja în dezbatere publică.

Noi le vom prelua şi le vom duce pe masa funcţionarilor şi decidenţilor, asigurându-ne că viitoarele fonduri europene vor merge în priorităţile, măsurile şi proiectele de care chiar avem nevoie în societate în general şi punctual în comunităţile noastre.

Aşteptăm contribuţiile la office [at] sar.org.ro

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite