APIA propune o taxă de poluare, în Bucureşti, aplicabilă maşinilor fabricate înainte de 2014

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cei din industria auto vor taxarea ma;inilor poluante
Cei din industria auto vor taxarea ma;inilor poluante

Introducerea unei taxe municipale de poluare şi aplicarea unei taxe de congestie maşinilor înmatriculate în ţară, dar care circulă în Capitală sunt câteva dintre propunerile specialiştilor din cadrul Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Autoturisme (APIA) pentru a reduce poluarea în Bucureşti.

În ambele cazuri aceştia propun să fie taxate maşinile sub Euro5, inclusiv. Practic, în general, nu vor fi taxate maşinile fabricate din septembrie 2014 şi până în prezent.  

Măsurile propuse de APIA sunt menite să vină în completarea "Programului de stimulare a eliminării din traficul bucureştean a autovehiculelor cu grad ridicat de poluare, prin acordarea de eco-vouchere", aprobat de Primăria Municipiului Bucureşti pe data de 26 iulie 2018.

Documentul aduce în prim-plan şi propunerea de introducere a unei „Taxe municipale de poluare" aplicabilă tuturor autoturismelor înmatriculate în Bucureşti. În acest sens, reprezentanţii producătorilor şi importatorilor de automobile susţin că o astfel de taxă locală poate avea un cuantum relativ mic, dar care să diferenţieze autoturismele în funcţie de nivelul lor de poluare. Specialiştii APIA propun, totodată, aplicarea unei "Taxe de congestie" tuturor autovehiculelor cu un grad ridicat de poluare, care nu sunt înmatriculate în Bucureşti, dar care circulă în Capitală. Această taxă ar urma să se aplice tuturor autovehiculelor (autoturisme, autovehicule de transport marfă) a căror normă de poluare este sub Euro 5, inclusiv, iar estimările ar fi că, în acest mod, se va reduce numărul maşinilor care afectează nu numai nivelul de poluare din Bucureşti, dar şi disponibilul de locuri de parcare.

Ce se întâmplă cu banii

"Impunerea unor taxe locale pentru intrarea în parcul municipal a autovehiculelor vechi/poluante sau taxe de traversare/staţionare pentru autovehiculele poluante (ex.: Euro 5 şi inferior) va aduce sume importante la bugetul administraţiei locale, sume ce pot fi folosite pentru susţinerea retragerii din parcul municipal a autoturismelor poluante sau realizarea de hub parkinguri, de genul 'Park & Ride' de la Străuleşti", explică reprezentanţii APIA.

Conform calculelor acestora, veniturile anuale ce pot fi colectate la acest Fond ar urma să se ridice la aproximativ 120 de milioane de euro, raportate la numărul de autoturisme care intră în Bucureşti (circa 137.000), înmulţit cu o taxă medie de 3 euro/zi şi cu un număr de 300 de zile.

1,3 milioane de maşini în Capitală

Datele Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV) relevă că parcul auto naţional din România ajunsese, la finele anului 2017, la peste 7,635 milioane de unităţi, în creştere cu 8,91% faţă de anul precedent. Din acest total, peste 1,320 milioane de vehicule erau înmatriculate în Bucureşti.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite