Aplicaţia care te avertizează dacă ai intrat în contact cu un bolnav COVID-19, tot mai utilizată în UE. De ce nu are şi România un astfel de instrument

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia Europeană a anunţat că aplicaţiile naţionale de depistare a contacţilor şi de avertizare cu privire la răspândirea COVID-19 din mai multe ţări UE au devenit interoperabile permiţând astfel o mai eficientă urmărire a contacţilor celor infectaţi cu noul coronavirus. În tot acest timp, România nu face prea mult pentru a adopta un astfel de sistem.

Este vorba de aplicaţiile Corona-Warn-App a Germaniei, COVID Tracker a Irlandei şi immuni a Italiei, care au fost descărcate de aproximativ 30 de milioane de persoane. Cetăţenii din cele trei ţări care şi-au instalat aplicaţiile le pot folosi şi în alte ţări UE participante la acest sistem.. 

„În întreaga Europă, numărul infectărilor este din nou în creştere. În momentul de faţă, aplicaţiile de avertizare naţionale aduc o schimbare reală. Prin întreruperea mai rapidă a unui lanţ de infectare, datorită unei aplicaţii de avertizare, se contribuie la menţinerea sub control a pandemiei. Noul serviciu de gateway (sistemul IT de interoperabilitate-n.red.) permite conectarea aplicaţiilor din întreaga Europă. Astfel, contacţii pot primi atenţionări şi în timpul unei călătorii sau după încheierea unei călătorii în străinătate.”, a declarat Jens Spahn, ministrul federal al sănătăţii din Germania.

Alte patru aplicaţii se conectează săptămâna viitoare

În lupta împotriva coronavirusului, majoritatea statelor membre au decis să lanseze aplicaţii de depistare a contacţilor şi de avertizare. În total, 20 aplicaţii care au la bază sisteme descentralizate pot fi interoperabile prin serviciul de gateway. Aplicaţiile pot fi legate la gateway în baza unui protocol care prevede mai multe teste şi verificări şi pentru fiecare aplicaţie trebuie emisă o actualizare.

Comisia Europeană a mai comunicat că săptămâna viitoare va fi legată a doua serie de aplicaţii. Se estimează că atunci vor fi legate aplicaţia eRouška a Cehiei, aplicaţia smitte stop a Danemarcei, aplicaţia Apturi COVID a Letoniei şi aplicaţia Radar Covid a Spaniei, urmând ca în luna noiembrie să fie legate la sistem şi alte aplicaţii.

STS trebuia să se ocupe de aplicaţie

În România, soluţia pare să fie ignorată. Iniţial, guvernul condus de Ludovic Orban a dorit o soluţie de urmărire centralizată a cazurilor de Covid-19, care să fie dezvoltată de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) şi care practic să monitorizeze orice mişcare a bolnavilor de Covid-19. Confruntat cu reacţii negative, în legătură cu intruziunea unui serviciu secret şi a autorităţilor statului în vieţile private ale cetăţenilor, Orban a renunţat pe moment la idee. Şi în alte ţări s-a pus această problemă, care însă şi-a găsit rapid rezolvare, prin faptul că aplicaţiile folosesc date securizate.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite