Arafat: 32 de muncitori sunt infectaţi. Sunt din India, dar stau în ţară de un an şi lucrează la un şantier de construcţii din Sectorul 4

0
Publicat:
Ultima actualizare:
32 de muncitori originari din India, care lucrau pe un
şantier din Bucureşti, au fost infectaţi cu COVID-19/ FOTO: Inquam Photos/ Octav Ganea
32 de muncitori originari din India, care lucrau pe un şantier din Bucureşti, au fost infectaţi cu COVID-19/ FOTO: Inquam Photos/ Octav Ganea

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) Raed Arafat a declarat că 32 de muncitori au fost confirmaţi pozitiv, precizând că ei sunt din India, stau de un an în ţară şi lucreaxă la un şantier de construcţii pentru un complex rezidenţial din Sectorul 4 al Capitalei.

El a precizat că starea de sănătate a muncitorilor este bună, unii prezintă simptome uşoare. Aceştia au fost dus cu un autocar al ISU, la Spitalul Babeş în principal şi la Matei Balş.

„Asta este cifra care a fost comunicată până acum, 32 de muncitori care sunt pozitivi. S-a vehiculat numărul de 34, dar avem confirmare pe 32. Sunt muncitori din afară României, din zona Indiei, din ce am înţeles, dar sunt de un an în România şi lucrează la un şantier de construcţii pentru un complex rezidenţial. La acest moment nu avem informaţii să fie vreunul în stare gravă. Ei vor fi evaluaţi de medicii infecţionişti, după care se va decide izolarea, unii vor rămâne internaţi. Va fi carantinată şi zona în care locuiesc muncitorii pentru a vedea dacă sunt şi alţii testaţi pozitiv”, a declarat Raed Arafat duminică la Digi 24.

Întrebat când a apărut primul caz, Raed Arafat a răspuns: „Nu, nu am această informaţie, iar acest lucru trebuie stabilit de ancheta epidemiologică şi a fost demarată o astfel de anchetă”.

„Am înţeles că ITM a fost trimis acolo. Aşteptăm să vedem care sunt rezultatele care vor proveni de la ITM. Este la acest moment anchetă şi pe partea epidemiologică şi pe partea de Ministerul Muncii şi urmează să vedem rezultatele anchetei”, a precizat Arafat, întrebat dacă restul muncitorilor stau în barăci pe şantierul respectiv.

Şeful DSU a mai spus că cei 32 de muncitori „au fost duşi în mod coordonat, folosind autocar al ISU, în principal Babeş şi probabil Balş, pentru evaluare”.

„Important e să fie văzuţi de medicii infecţionaţi, după care se va decide modul în care vor fi izolaţi.  Unii pot fi internaţi, dacă au un motiv infecţioniştii să îi interneze în spital, într-o unitate anexă a spitalului sau chiar hotel, dacă nu e starea lor gravă, ca să fie asigurate condiţiile minime pentru monitorizarea lor. Acest lucru se va decide după evaluarea medicilor infecţionişti”, a explicat Arafat.

Chestionat ce se întâmplă cu ceilalţi 100 de muncitori care sunt pe acel şantier, şeful DSU a spus că zona acolo este izolată, însă le sunt asigurate condiţiile, primesc apă, mâncare.

„Asta e exact ce face ITM, investighează zona, condiţiile care sunt. Acolo e izolată zona tocmai ca să nu intră sau să iasă alţii, dar nu vor fi lăsaţi fără apă şi alte condiţii. Se ocupă cei de la Centrul de Coordonare de la nivelul Capitalei. E o situaţie dinamică, în care nu avem toate datele complete. La acest moment important e ca pozitivi să fie evaluaţi şi să se decidă unde vor fin internaţi, iar contacţii să rămână izolaţi. Oricum vor rămâne în izolare timp de 14 zile. Dacă permit condiţiile să fie carantinaţi acolo, atunci vor fi carantinaţi acolo, dacă nu permit condiţiile, atunci vor fi carantinaţi în altă parte. Din ce am înţeles, şantierul este în Sectorul 4”, a completat Arafat.

Acesta a adăugat că responsabilitatea pentru respectarea regulilor sanitare, distanţare, etc, revine angajatorului. Referitor la informaţiile potrivit cărora acestora le-ar fi fost permis să intre fără măşti în magazinele din zonă, Arafat a precizat că dacă este aşa, magazinele nu trebuiau să le permită accesul.

„Pentru faptul că ei sunt din altă ţară nu e niciun pericol. Dacă este şantier, în mod normal responsabilităţile sunt – cel care organizează şantierul trebuie să pună regulile de distanţare, etc, iar magazinele din zonă – înţeleg că se spune că intrau fără măşti, trebuie ca magazinele să nu îi lase să intre fără măşti. Dacă au fost nereguli la şantier, aici trebuie să stabilească ITM şi să tragă la răspundere angajatorul. Dacă nu s-au respectat regulile sanitare în şantier, atunci responsabilitatea este a angajatorului. La fel şi în magazie, a conchis Raed Arafat.

Ministrul Muncii Violeta Alexandru a declarat, referitor la situaţia muncitorilor infectaţi cu SARS-CoV-2 la un şantier din Bucureşti, că s-a deplasat sâmbătă seară la faţa locului, unde erau şi reprezentanţi ai DSP Bucureşti. Ea a adăugat că a solicitat ITM un raport care să cuprindă informaţii despre condiţiile de lucru şi legalitatea în angajarea lucrătorilor.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite