Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Arafat anunţă că medicii nu vor putea refuza internarea unui pacient, chiar dacă acesta nu este testat, iar cadrele medicale nu pot refuza detaşarea

36
29 Mar 2020 21:54:06
Autor: News.ro
FOTO Inquam Photos
FOTO Inquam Photos

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, anunţă adoptarea a patru Ordine ale comandantului acţiunii, noile acte prevăzând că medicii nu pot refuza tratamentul unui pacient pe motiv că acesta nu a fost testat pentru Covid-19 şi că personalul sanitar nu poate refuza detaşarea la alte spitale.

În plus, Arafat anunţă trecerea serviciilor de ambulanţă în subordinea şefilor Inspectoratelor pentru Situaţii de Urgenţă şi amenajarea unui al doilea spital militar în curtea spitalului CFR din Constanţa.

Raed Arafat a anunţat, duminică seară, că a fost emis un ordin care stabileşte reguli pentru internarea pacienţilor care se prezintă la UPU şi la spital, iar conform acestuia orice pacient este considerat suspect de Covid -19 şi personalul medical are obligaţia de a se proteja în consecinţă.

„Refuzul de internare a unui pacient care are nevoie de îngrijiri spitaliceşti cade sub incidenţa penală. Atragem atenţia managerilor, medicilor că pacienţii nu pot fi refuzaţi pe motiv că nu există confirmarea sau infirmarea faptului că sunt pozitivi sau negativi Covid”, spune Arafat.

Al doilea ordin stabileşte modul de detaşate a personalului medical în starea de urgenţă. Astfel medicii, asistentele şi personalul auxiliar şi chimiştii, biologii, farmaciştii, terapeuţii pot fi detaşaţi sau delegaţi la alte unităţi publice care au deficit major de personal, fără a putea refuza detaşarea sau delegarea pe perioada strii de urgenţă, iar dacă mutarea se face în alte localităţi autorităţile au obligaţia de a le asigura cazarea şi hrana.

Detaşarea în interiorul judeţului se face prin ordin al prefectului, la propunerea DSP, iar detaşarea în alt judeţ se face prin dispoziţia unui secretar de stat din MS sau prin ordin al comandantului acţiunii.

Al treilea ordin pune în aplicare prevederile Decretului prezidenţial privind coordonarea serviciilor de ambulanţă de către ISU pe perioada stării de urgenţă şi clarifică modul în care se va face acest lucru.

„Inspectorul general al ISU poate emite ordine obligatorii şi pentru serviciile de ambulanţă” a anunţat Arafat.

Astfel, şefii ISU vor putea înlocui resursele SMURD cu autospeciale din SAJ, după consultarea managerului serviciului de ambulanţă, sau poate dispune completarea echipajelor de la ambulanţă cu paramedici SMURD.

Ultimul ordin prevede că la Constanţa spitalul CFR a intrat sub coordonarea Direcţiei Medicale a MApN, iar acolo va fi operaţionalizat în cel mai scurt timp un spital militar. Spaţiile de terapie intensivă ale noului spital militar vor fi amenajate în Spitalul CFR Constanţa.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

36 Comentarii

Marcel Mihnea
29.03.2020, 21:56:04

MEDICI, PLECATI ACASA! Toate cabinetele medicale din lumea civilizata sint inchise si nici un doctor nu mai e acolo. Totul se face online. Tratamente si consultatii doar prin telefon. Doar in Romania li se mai cere doctorilor sa se inarmeze cu nurofen si paracetamol si sa se duca in prima linie.

-7 (13 voturi)
Marcel Mihnea
29.03.2020, 22:04:22

"Arafat anunţă că medicii nu vor putea refuza internarea unui pacient, chiar dacă acesta nu este testat, iar cadrele medicale nu pot refuza detaşarea" Ce spui vere? adica sa se imbolnaveasca si sa moara doctorii sau familia lor ? bai baiatule...bai baiatule....trezeste-te la realitate. N-ai dotari: PLEACA ACASA ca altfel iti vei plinge mortii! nu-l mai baga in seama pe papagalul asta. ATI-urile, mastile, si altele, erau datoria si obligatia lui.N-a facut rost de ele pina acum, nu e problema ta. Pleaca acasa si lasa politicienii sa se duca in prima linie.

-8 (8 voturi)
LazyBear
29.03.2020, 22:09:59

Dati-le echipament de protectie mai intai !! Nu mai dati din clanta la tv, dotati-i cu ce trebuie intai si apoi sa le cereti!

+2 (4 voturi)
ovidiu preda
29.03.2020, 22:13:18

Deci...cit timp il mai suporta medicii pe acest papagal??

-4 (4 voturi)
ovidiu preda
29.03.2020, 22:14:26

Nu era obligatia lui sa va asigure echipamentele pentru situatii de urgenta?

-2 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (36)