UPDATE România va introduce formularul de localizare a pasagerului (PLF). Guvernul oferă răspunsuri la cele mai frecvente întrebări despre acesta

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Raed Arafat si Alexandru Rafila

Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne (MAI), Raed Arafat, a anunţat pe 5 decembrie, că România va introduce, din 20 decembrie, formularul de localizare a pasagerului (PLF), implementat deja în alte ţări.

UPDATE

Ce este formularul digital de intrare în România?

Formularul este un document pe care sunt prezentate ţările şi zonele în care o persoană a călătorit, înainte de a intra în România. El este necesar pentru protejarea sănătăţii noastre şi a celor din jurul nostru, pentru că eficientizează anchetele epidemiologice şi măsurile sanitare în sprijinul populaţiei.

Pe baza datelor din formular, direcţiile de sănătate publică vor putea identifica şi lua legătura mai uşor cu persoanele care au intrat în contact, în timpul călătoriei, cu un cetăţean infectat cu virusul SARS-CoV-2.

Ce informaţii conţine formularul digital de intrare în România?

  • Numele şi prenumele, datele de identificare şi de contact;
  • Ţara, regiunea şi localitatea de unde călătoreşte spre România, inclusiv cele tranzitate;
  • Localitatea şi adresa de destinaţie în România;
  • Mijlocul de transport cu care călătoreşte spre România;
  • Data intrării în România;
  • Datele minorilor însoţitori, dacă este cazul.

Cine trebuie să completeze formularul digital de intrare în România?

Formularul se completează de toate persoanele care intră în România şi călătoresc cu avionul, trenul, mijloace de transport rutiere sau navale.


Unde pot accesa formularul digital de intrare în România?


Formularul digital poate fi generat electronic prin intermediul platformei https://plf.gov.ro, dezvoltată de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale pe baza cerinţelor operaţionale ale Ministerului Sănătăţii.


Pentru eliberarea formularului este necesară autentificarea cu o adresă de e-mail, unde utilizatorul primeşte un link de acces. Ulterior, se completează câmpurile cu datele solicitate. Paşii sunt similari cu cei pentru generarea certificatului digital UE COVID.
Platforma https://plf.gov.ro va putea fi accesată de orice persoană, începând cu data de 20 decembrie 2021.

Formularul se completează cu maximum 24 de ore înainte de a intra în România sau în termen de 24 de ore de la trecerea frontierei. Acesta poate fi completat electronic de pe telefonul mobil, tabletă sau calculator şi nu trebuie tipărit.

Persoanele care ajung la frontieră fără un astfel de formular vor avea obligativitatea de a-l completa într-un termen de 24 de ore. Dacă oamenii refuză, vor primi amenzi de la 2.000 lei la 3.000 lei.

Mai multe informaţii despre acest formulare se regăsesc pe Introducerea Formularului digital de intrare în România şi întrebări şi răspunsuri frecvente referitoare la acesta (gov.ro)

Ştire Iniţială

 Având în vedere numărul mare de români aşteptaţi să revină în ţară în perioada sărbătorilor de iarnă, pentru protejarea populaţiei şi facilitarea liberei circulaţii, în contextul apariţiei şi extinderii noii tulpini Omicron, a fost analizată utilizarea, începând cu data de 20 decembrie, la intrare în România a formularului de localizare a pasagerului. La nivel guvernamental, se va elabora în acest sens o strategie de comunicare pentru folosirea tuturor vectorilor de informare şi o cale nouă de legătură, între ţară şi românii din diaspora.

Arafat a declarat că formularul de localizare al pasagerului (PLF)  este implementat în multe ţări, în aeroporturi, şi pe care pasagerul îl completează înainte şi îl prezintă la graniţă.

„Acest formular, după discuţiile care au avut loc astăzi, urmează să fie implementat din 20 decembrie. Cei care acum călătoresc în alte ţări europene deja ştiu că acest formular există, aşa că România va introduce şi acest tip de formular", a explicat el.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite