Arafat, despre fetiţa în comă care ar fi fost ţinută cu orele la urgenţă: Duşmanul nostru este timpul. Nu putem vorbi de batjocură

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Raed Arafat FOTO Facebook
Raed Arafat FOTO Facebook

Raed Arafat a dat o serie de explicaţii privind cazul fetiţei ţinute ore în şir la UPU Râmnicu Vâlcea, precizând că „timpul este principalul duşman” al celor care salvează vieţi.

„Din informaţiile pe care le am până la acest moment, apelul a intrat la dispeceratul de la Rm Vâlcea pe la 15:47 anunţând accidentul la Băile Govora, fiind implicată o fetiţă de 10 ani. 

  

Au fost trimise două echipaje, unul de prim ajutor, aflat la 6 km de locul accidentului şi care a ajuns la orele 15:55, acesta fiind alertat la 15:51, şi un echipaj cu medic care a plecat de la Rm Vâlcea la 15:48 şi care a ajuns la orele 16:03. 

  

La sosirea echipajului cu medic, fetiţa, aflată în comă, era deja în ambulanţă de prim ajutor SMURD, fiind imobilizata şi cu guler cervical. Medicul decide să însoţească fetiţă în ambulanţă de prim ajutor iar pe drum au trbuit să se oprească de mai multe ori pentru aspirarea cailor respiratorii şi asistarea fetiţei care era inconştientă şi vărsa, având un traumatism cranio-cerebral. 

  

Medicul a tentat să efectueze intubaţia însă fără succes, şi a decis continuarea drumului către spital, ce este un demers corect, şi de înţeles, acţiunea acestuia fiind în interesul pacienţei. 

  

Între timp, la orele 16:03 elicopterul de la Craiova primeşte o alertă de decolare pentru un accident rutier în zonă Drăgăşani, judeţul Vâlcea, iar la 16:17 minute, în urmă informatilor că nu mai este nevoie de elicopterul SMURD la accidentul respectiv, dispecerul, aflând de accidentul de la Băile Govora, redirecţionează elicopterul către locul de aterizare din Fedelesoiu, la 8km de Rm Vâlcea, locul obişnuit unde se aterizează în vederea preluării pacienţilor ne-existând un loc de aterizare special destinat lângă spital. Decizia de a nu trimite elicopterul direct la Băile Govora era bazată pe informaţia că ambulanţă în care se află fetiţă se îndreaptă deja sprea Rm Vâlcea fiind inutilă deplasarea la Băile Govora. 

Elicopterul aterizează în jurul orelor 16:40 şi anunţa medicul care era cu echipajul de prim ajutor SMURD că elicopterul nu poate aştepta mai mult decât 8-10 minute, întrucât urmează să se lase întunericul iar decolarea devine riscantă în zonă respectivă. 

  

 Medicul care însoţea fetiţa, şi care a fost obligat să se oprească de mai multe ori să o îngrijească, sesizează că nu are cum să ajungă în acest interval de timp la elicopter şi decide să ducă fetiţă la UPU din cadrul Spitalul de Urgenţă Rm Vâlcea. 

  

Elicopterul a părăsit zonă la orele 16:48 iar pacienţă a ajuns la UPU la orele 16:56, intrând în investigaţii după ce a fost stabilizată şi intubata, fiind pusă în comă indusă, de medicii de la UPU. 

  

În cazul în care medicul decidea să meargă cu fetiţa la elicopter, acesta ajungea mai târziu decât orele 16:56 având o distanţă suplimentară de parcurs, iar medicul de pe elicopter trebuia să intubeze fetiţă şi să o stabilizeze înaintea decolării cu ea în elicopter, ce ar fi însemnat o muncă de cel puţin 20-30 minute la faţă locului, devenind imposibilă decolarea, conform procedurii în zonă respectivă, înaintea de lăsarea întunericului. 

  

În urma investigării fetiţei, şi efectuării examenului computer tomografic, s-au constatat leziuni grave la nivel cranio-facial, fiind necesar transferul la Bucureşti într-o secţie de terapie intensiva specializată, nefiind necesară o intervenţie chirurgicală la momentul respectiv, conform afirmaţiilor medicilor din Rm Vâlcea. 

  

Fetiţa a fost transferată cu o ambulanţă a Serviciului de Ambulanţă Vâlcea la Spitalul Bagdasar după finalizarea investigaţiilor, stabilizarea ei şi obţinerea acordului de transfer din partea medicilor de la Sptialul respectiv. 

  

 Datele de mai sus sunt cele primite până la oră această la nivelul DSU, şi de mine personal, ele putând suferi unele modificări în urmă primirii rapoartelor solicitate. Până la acest moment singurul lucru care aş cere o explicaţie pentru el este timpul parcurs între apelul de urgenţă primit la 15:47 şi momentul alertării echipajului de prim ajutor SMURD la 15:51 mai ales că ambulanţă de la Serviciul de Ambulanţă a fost alertată la 15:48. Însă şi aşa, echipajul de prim ajutor a ajuns într-un tiimp foarte scurt la locul accidentului şi a efectuat manevrele de stabilizare confrom competenţelor pe care le au membri echipajului. 

  

 Cu siguranţă nu putem vorbi de “batjocura” în acest caz. Redirecţionarea elicopterului a fost o încercare de a da fetiţei o şansă şi este clar că toţi cei implicaţi ştiau că este o limită de timp şi că este posibil să nu reuşească să preia fetiţă la timp şi să decoleze în siguranţă. Nu este prima data, şi nu va ultima data, când o misiune de salvare aeriană se abandonează din motive de siguranţă şi se găsesc alternative care să permită îndeplinirea misiunii în siguranţă pentru toţi chiar dacă soluţia optimă pentru pacient ar fi fost utilizarea elicopterului. 

 Duşmanul nostru este timpul şi orice am face sunt situaţii în care soluţiile optime nu pot fi aplicate din cauza unor limitări care nu depind la momentul respectiv de noi, cei care încercăm să salvăm o viaţă, şi ne obligă să găsim soluţii alternative care nu sunt cele ideale pe care ne-am fi dorit să le aplicăm. 

În cazul în care rapoartele vor aduce date suplimentare de interes, vom completa informaţiile printr-un comunicat oficial al DSU. 

  

În viitor soluţia normală ar fi înfiinţarea unor platforme de aterizare şi decolare pentru zi şi noapte care să fie autorizate şi utilizate pentru aceste situaţii, astfel am putea fi foarte eficienţi în preluarea pacienţilor critici şi în cursul nopţii. Costul unei platforme de aterizare / decolare pentru un municipiu nu este deloc semnificativ”, a scris Arafat pe pagina sa de Facebook.

Accidentul din Băile Govora, de sâmbătă după-amiaza, 28 decembrie, s-a produs într-o zonă cunoscută ca un punct negru, în care se petrec dese astfel de evenimente rutiere.

Potrivit informaţiilor furnizate de reprezentanţii Inspectoratelor de Poliţie şi pentru Situaţii de Urgenţă Vâlcea, un autoturism s-a răsturnat pe şosea. Pompierii militari au intervenit la faţa locului cu o ambulanţă şi o autospecială de stingere cu modul pentru descarcerare. 

A fost trimis şi un echipaj al Serviciului Judeţean de Ambulanţă. În urma evenimentului, o copilă de 11 ani, aflată în maşină, a suferit traume severe. Urmare a traumatismului cranian, a intrat în comă. A fost preluată de salvare pentru a fi transportată la Râmnicu Vâlcea unde a fost solicitat elicopterul SMURD pentru a o prelua. 

Accidentul de la Băile Govora s-a produs în apropierea ştrandului, la ieşire din staţiune. Tot în aceeaşi zonă, în primăvară, în luna aprilie, a mai avut loc un accident rutier cu şapte victime, dintre care două au decedat în urma impactului, după coliziunea frontală a două autoturisme.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite