Arafat şi specialiştii de la DSU, dosar penal pentru închiderea şcolilor. Iată pe ce „probleme“ se mai autosesizează Parchetul General zilele astea...

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
foto: Octav Ganea, Inquam Photos
foto: Octav Ganea, Inquam Photos

Cineva e foarte supărat că suspendarea cursurilor din şcoli şi universităţi a stricat nişte planuri (cel mai probabil politice), altfel mi-e greu să înţeleg dosarul deschis prin autosesizare de către Parchetul General pentru „comiterea infracţiunii de divulgarea informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice”, cu referire la hotărârea Grupului de suport tehnico-ştiintific al DSU, condus de doctorul Raed Arafat.

Cică, vezi Doamne, apariţia în mass-media a informaţiilor discutate în grupul tehnic al DSU a creat o „stare de panică şi confuzie la nivel naţional în contextul creşterii răspândirii virusului Covid-19 pe teritoriul România”, zic procurorii. Eu aş zice că de fapt confuzia era în rândul tuturor încă de duminică seara, când, să ne aducem aminte, toată lumea aştepta anunţul privind închiderea şcolilor, că era măsura logică şi evidentă pentru prevenirea răspândirii coronavirusului, dar fără vreun rezultat.

A fost nevoie nu doar de presiune publică (din greu duminică seara) şi de apelurile principalelor organizaţii ale elevilor şi părinţilor + studenţilor (lansate luni, la prima oră) astfel încât guvernanţii -iar acum mă refer la factorul politic- să ia această decizie corectă, ci şi de scăparea în presă a concluziilor acestui grup tehnic de la nivelul DSU, format din specialişti.

Fraza cheie din raportul care a condus la suspendarea cursurilor:

Se propune, spre aprobarea CNSSU, închiderea unităţilor şcolare publice din învăţământul preşcolar (grădiniţe), primar, gimnazial, liceal, post liceal şi profesional, începând din data de 10.03.2020 până la data de 21.04.2020. Recomandarea fermă către copii şi părinţii acestora de a petrece cât mai mult timp la domiciliu, evitând spaţiile publice aglomerate.

Cu asta pe masă şi mai ales răspândită în spaţiul public luni după-amiază, Ludovic Orban, Monica Anisie şi Victor Costache nu au avut de ales, că altfel ar fi fost crucificaţi dacă ignorau ce le-au spus specialiştii din grupul tehnic, procedând la anunţarea suspendării cursurilor. Dar se pare nu le-a picat bine faptul că Arafat şi grupul de specialişti de la DSU le-au forţat mâna. În fapt, ne-au salvat de multe alte sute de cazuri de Coronavirus, că aţi văzut ce a urmat în Bucureşti şi abia suntem la început.

Alex a punctat bine luni: Decizia de închidere a şcolilor era în mâna factorului politic, care din raţiuni electorale sau frică de asumare nu dorea să aprobe măsura. A se vedea declaraţia ministrului Anisie de azi-dimineaţă sau cea de la prânz a premierului. Aşa că Arafat, conştient de impactul pozitiv, a făcut publice recomandările grupului tehnico-ştiinţific de la Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă şi a pus astfel presiune publică pe decidentul politic. Nice move!

Eu, unul, eram mult mai panicat de inconştienţa politicienilor care aveau de gând să ţină şcolile şi universităţile deschise şi am explicat aici de ce această măsură a fost necesară.

Să-i faci acum dosar lui Arafat sau grupului lui tehnic pentru treaba asta e nebunie curată.

image
Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite