„Arena Naţională“ mai e bună doar pentru ping-pong. Între autorităţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Birocraţia infernală, inerţia instituţiilor, frica oficialilor de a-şi asuma decizii şi interese electorale meschine sunt ingredientele care fac ca cel mai mare şi mai modern stadion din ţară să rămână nefolosit la mai bine de patru luni de la închiderea sa pe motiv că nu are aviz de funcţionare de la pompieri.

Tragedia de la clubul Colectiv a declanşat vânătoarea de autorizaţii ISU, iar „Arena Naţională“ a fost închisă pentru că nu avea autorizaţia de securitate la incendiu.Un astfel de act a fost eliberat în 2008, când au debutat lucrările de construcţie a stadionului, dar nu şi în 2011, când s-au finalizat acestea. Între timp, s-a modificat şi legislaţia, iar România a schimbat clasele de combustibilitate cu clase de reacţie la foc.

Problema este că materialul din care este realizat acoperişul, atât cel fix, cât şi cel retractabil, Duraskin, nu este prevăzut în „nomenclatorul“ materialelor ignifuge, Din acest motiv s-au realizat o serie de teste de foc în vederea obţinerii agrementului tehnic, care se eliberează de instituţii private. Comandate în Cehia şi Italia de către Primărie şi de către constructorul german Max Bogl, toate aceste teste au relevat că materialul Duraskin, de altfel folosit în întreaga lume la stadioane, baze de înot sau arene de tenis, este compatibil cu legislaţia în vigoare şi nu prezintă risc de incendiu. Cei de la IGSU au cerut însă propriile teste, care au dovedit la rândul lor că acoperişul nu prezintă pericol de incendiu. Au urmat multe luni de ping-pong între IGSU şi Primărie, noi solicitări de documente, iar în ecuaţie a apărut noţiunea de agrement tehnic.

Răzvan Sava a declarat, joi, că materialul din care este făcut acoperişul „Arenei Naţionale“ arde ca hârtia şi, dacă ar redeschide stadionul, ar supune 55.000 de oameni la un pericol. Ce uită sau nu ştie primarul interimar este că acoperişul a fost testat în laborator, dar şi în realitate: vorbim de două spectacole pirotehnice realizate la o finală de Cupă a Ligii (mai 2015 ) şi la o finală de Cupă a României (mai 2014). Artificiile au fost înalte, unele au lovit cubul din centru, altele au căzut pe acoperiş, dar nu s-a aprins nici măcar o bucăţică de material.

Ministerul Dezvoltării i-a dat cu tifla

Răzvan Sava avansa ca posibilă dată de deschidere a arenei 21 martie, dar într-un comunicat remis ieri, Ministerul Dezvoltării arată că agrementul tehnic eliberat din 16 februarie pentru materialul din care este făcut acoperişul „Arenei Naţionale“ este corespunzător şi stadionul poate fi redeschis în baza acestuia.

„În cazul materialului din care este construită copertină stadionului, agrementul a fost elaborat de către Institutul de Cercetări pentru Echipamente şi Tehnologii în Construcţii – ICECON SA Bucureşti şi a fost analizat în şedinţa din data de 16.02.2016 a Comisiei de avizare nr.1 a agrementelor tehnice în construcţii. În baza avizului favorabil al comisiei sus-menţionate, Consiliul Tehnic Permanent pentru Construcţii a emis, în data de 16.02.2016, avizul tehnic pentru agrementul nr. 016-03/484-2016 pentru membrană arhitecturală pentru copertine tip Duraskin clasă C“, se spune în comunicatul publicat de news.ro .

Ulterior, constructorul Arenei a cerut modificarea agrementului prezentând rapoarte de reclasare într-o categorie superioară, clasa B, emise de un laborator acreditat din Italia. Solicitarea va fi analizată pe 14 martie.

“În cazul în care domnul primar general al municipiului Bucureşti are o altă soluţie pentru redeschiderea „Arenei Naţionale“ pentru competiţiile şi evenimentele publice, Ministerul Administraţiei Publice şi Dezvoltării Regionale îi solicită Primarului să declare public care este soluţia şi de ce nu a transmis, până acum, instituţiilor abilitate, soluţiile domniei sale“, se mai spune în comunicat.

Vicepremierul Vasile Dîncu a declarat că primarul interimar al Capitalei Răzvan Sava a vrut „să fie o statuie a legalităţii“ şi să arate că „vechiul primar nu a făcut ce trebuie“ pentru „Arena Naţională“, dar că există toate condiţiile pentru ca meciul România-Spania din 27 martie să aibă loc la Bucureşti, fiind numai „problema acceptului primăriei“.

Scandalul deraiază în politică

Tema redeschiderii „Arenei Naţionale“ a devenit rapid o temă electorală. Schimburile de replici între oameni din sport şi politicieni sau doar între adversarii politici au început odată cu sfârşitul lunii februarie. La 22 februarie, preşedintele Federaţiei Române de Fotbal (FRF), Răzvan Burleanu, a declarat că federaţia îşi asumă răspunderea pentru organizarea meciului cu Spania, din 27 martie, pe „Arena Naţională“. O zi mai târziu, Burleanu a trimis o scrisoare către Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) în care a cerut o hotărâre pentru ca Primăria Capitalei să-şi asume răspunderea pentru redeschiderea „Arenei Naţionale“ şi a ameninţat cu instanţa în cazul în care acest lucru nu se va întâmpla.

Arde sau nu ca hârtia?

Răspunsul venit din partea Primăriei Generale a fost negativ, reprezentanţii acesteia refuzând redeschiderea până nu ar fi îndeplinite toate procedurile legale. „Lumea nu ţine cont de ce înseamnă legislaţie. Se spune că acel material nu are agrement, s-au făcut teste şi spun că acel material este clasa C, adică arde ca hârtia“, a declarat  primarul interimar al Capitalei, Răzvan Sava, care îşi baza afirmaţia pe un test al materialului din care e făcut acoperişul Arenei, realizat în România.

A doua zi, acelaşi Sava, aflat într-un proces de creştere a notorietăţii sale pentru a avea şanse să fie desemnat candidat al PNL la Primăria Sectorului 4, a venit cu alte rezultate, care arătau, acum, contrariul. „În urma testelor făcute (n.r. – la un laborator din Italia) a reieşit că materialul este de clasa B, deci este compatibil cu legislaţia în vigoare şi pe baza expertizei trebuie să primim agrementul necesar ca „Arena Naţională“ să obţină autorizaţia de securitate la incendii. Îi solicit public domnului Dîncu să grăbească procedurile la minister şi să elibereze acel agrement. Cel mai târziu pe 21 martie am putea deschide stadionul. În cazul în care Ministerul Dezvoltării nu eliberează agrementul voi găsi altă soluţie pentru a redeschide stadionul“, spunea Sava, vineri, după ce ministrul Dezvoltării, Vasile Dîncu, anunţase în prealabil că sunt pregătiţi de redeschiderea „Arenei Naţionale“, dar primarul general interimar  este cel care se opune.

Dragnea, atac la primarul general interimar

În cascada replicilor tăioase a intervenit şi preşedintele PSD, Liviu Dragnea, care a criticat atitudinea lui Sava pe care l-a acuzat că urmăreşte să mute echipa naţională la Cluj, cu toate că locul acesteia e în Capitală. „Este inadmisibilă abordarea primarului interimar – nici nu ştiu cum îl cheamă. Este un domn care nu ştiu cum a aterizat acolo, prin nişte jocuri politice dâmboviţene, dar este inadmisibil ca un asemenea personaj să mute, practic, echipa naţională din Bucureşti. Cred că este rea-credinţă sau neştiinţă sau şi una, şi alta“, i-a transmis Dragnea.

Pentru ca întreg şirul de acuze să fie complet, Sava a revenit ieri cu un comunicat în care ameninţă că dacă Consiliul Tehnic Permanent pentru Construcţii din subordinea Ministerului Dezvoltării nu recunoaşte testul făcut în Italia şi nu dă avizul necesar până pe 14 martie, Primăria Generală va lua legătura cu constructorul şi va schimba membrana acoperişului. 

Boc, băgat şi el în polemică

Pe lângă comentariile venite din partea unor reprezentanţi ai PNL sau PSD, în conflict s-au implicat şi două personaje care nu aveau nicio legătură cu ceea ce se întâmplă cu „Arena Naţională“: Laurenţiu Reghecampf, antrenor al FCSB, şi Emil Boc, primar al Clujului. Primul a declarat că mutarea naţionalei la Cluj e „o pată pentru România“. În replică, Boc i-a acuzat pe bucureşteni că sunt neserioşi când vine vorba de organizarea evenimentelor. „Ar trebui să se uite mai întâi în ograda lor şi după aceea să vorbească. Noi nu suntem de vină că nu sunt în stare să organizeze un meci cu campioana Europei şi campioana mondială“, a afirmat edilul Clujului. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite