Arhivele Naţionale limitează accesul la unele documente pentru a asigura „protecţia informaţiilor clasificate”. Istoricii acuză impunerea cenzurii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Facebook/ Arhivele Naţionale
FOTO: Facebook/ Arhivele Naţionale

Mai mulţi istorici au semnat o scrisoare deschisă, în semn de protest, împotriva deciziei Arhivelor Naţionale de a limita accesul la unele documente pentru a se respecta „protecţia informaţiilor clasificate”. Semnatarii acuză Arhivele Naţionale de cenzură.

„Subsemnaţii, istorici, cercetători, arhivişti şi cetăţeni preocupaţi de soarta arhivelor, protestăm împotriva deciziei administrative adoptate de Arhivele Naţionale ale României, prin care se limitează accesul liber şi neîngrădit la documentele ce fac parte din Fondul Arhivistic Naţional. Cerem revocarea acestei decizii şi declasificarea documentelor gestionate de Arhivele Naţionale ale României, precum şi a documentelor cu valoare istorică, deţinute de instituţiile statului, pentru care s-a împlinit termenul de 30 de ani de la crearea lor.      

La 26 mai 2022, pe website-ul Arhivelor Naţionale ale României a fost postat un comunicat, prin care s-a anunţat faptul că, începând de la această dată, toate documentele solicitate sălilor de studiu ale Arhivelor vor trece printr-un filtru al cenzurii, urmărindu-se oprirea accesului la informaţiile clasificate, indiferent de creator, conţinut şi anul în care au fost create aceste documente, totul desfăşurându-se sub pretextul «respectării măsurilor cu privire la protecţia informaţiilor clasificate». S-a mai menţionat şi posibilitatea ca unele dintre dosare să nu mai ajungă la cercetători”, se arată în scrisoarea deschisă. 

Semnatarii susţin că decizia Arhivelor Naţionale limitează accesul istoricilor şi cetăţenilor la informaţii istorice şi la cele de interes public. „Precizăm că toate aceste documente nu prezintă vreun risc pentru securitatea României, ele fiind create înainte de 1989, iar unele în perioada celui de-al Doilea Război Mondial sau chiar şi mai înainte. Multe dintre aceste documente conţin date şi informaţii despre crimele şi ilegalităţile comise de regimurile dictatoriale, care s-au succedat în România, în decursul secolului XX”, se mai arată în scrisoare.

„Noile reglementări limitează dreptul la informaţie”

Istoricii au invocat Constituţia României, care arată că „cenzura, de orice fel, este interzisă”. „Apreciem că principalul efect juridic al acestei măsuri este generalizarea unei forme de cenzură, asupra tuturor dosarelor solicitate la sălile de studiu, odată cu filtrarea acestor materiale arhivistice şi apariţia posibilităţii ca unele dintre ele să nu mai ajungă la cercetător. (...) 

 Apreciem că noile reglementări cu privire la cercetarea documentelor deţinute de Arhivele Naţionale ale României reprezintă, de fapt, un atac la adresa libertăţilor fundamentale, limitându-se dreptul la informaţie, unul dintre drepturile constituţionale fundamentale. În acelaşi timp, reprezintă un reflex care apropie România de regimurile dictatoriale, fără a se consolida cu adevărat capacitatea de apărare a ţării. Crimele trecutului nu pot fi acoperite prin acte administrative, iar cei care încearcă aceasta, invocând diferite pretexte, cum ar fi cel al «asigurării respectării măsurilor cu privire la protecţia informaţiilor clasificate», devin solidari cu cei care le-au comis şi, implicit, responsabili”, susţin semnatarii. 

În final, istoricii au cerut revozarea deciziei Arhivelor Naţionale şi i-au solicitat preşedintelui Klaus Iohannis, PArlamentului şi Guvernului să realizeze o investigaţie cu privire la informaţiile vehiculate în spaţiul public referitoare la distrugerea unor documente clasificate în ultimii ani. Totodată, semnatarii au cerut şi ieşirea Arhivelor Naţionale de sub tutela Ministerului de Interne. 

Anunţul iniţial al Arhivelor Naţionale

Pe 26 mai, Arhivele Naţionale au transmis un comunicat în atenţia utilizatorilor sălii de studiu prin care îi informau pe aceştia că ar putea să existe întârzieri sau chiar unele unităţi arhivistice solicitate să nu fie date spre cercetare deoarece conţinutul documentelor solicitate trebuie verificat în prealabil pentru a se asigura de respectarea „măsurilor cu privire la protecţia informaţiilor clasificate”.

„Ca urmare a necesităţii verificării prealabile a conţinutului unităţilor arhivistice solicitate la sala de studiu, în vederea asigurării respectării măsurilor cu privire la protecţia informaţiilor clasificate, vă informăm că există posibilitatea apariţiei unor întârzieri în onorarea cu promptitudine a comenzilor şi chiar posibilitatea ca unele unităţi arhivistice solicitate să nu poată fi date spre cercetare.

Până la realizarea unei evidenţe care să permită cunoaşterea anticipată a cuprinsului unităţilor arhivistice din punct de vedere al informaţiilor clasificate conţinute, ne cerem scuze pentru eventualele neplăceri create”, se arată în comunicatul citat. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite