Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Arhivele Naţionale limitează accesul la unele documente pentru a asigura „protecţia informaţiilor clasificate”. Istoricii acuză impunerea cenzurii

6
29 May 2022 15:35:11
Autor: Andreea Ghiorghe
FOTO: Facebook/ Arhivele Naţionale
FOTO: Facebook/ Arhivele Naţionale

Mai mulţi istorici au semnat o scrisoare deschisă, în semn de protest, împotriva deciziei Arhivelor Naţionale de a limita accesul la unele documente pentru a se respecta „protecţia informaţiilor clasificate”. Semnatarii acuză Arhivele Naţionale de cenzură.

„Subsemnaţii, istorici, cercetători, arhivişti şi cetăţeni preocupaţi de soarta arhivelor, protestăm împotriva deciziei administrative adoptate de Arhivele Naţionale ale României, prin care se limitează accesul liber şi neîngrădit la documentele ce fac parte din Fondul Arhivistic Naţional. Cerem revocarea acestei decizii şi declasificarea documentelor gestionate de Arhivele Naţionale ale României, precum şi a documentelor cu valoare istorică, deţinute de instituţiile statului, pentru care s-a împlinit termenul de 30 de ani de la crearea lor.      

La 26 mai 2022, pe website-ul Arhivelor Naţionale ale României a fost postat un comunicat, prin care s-a anunţat faptul că, începând de la această dată, toate documentele solicitate sălilor de studiu ale Arhivelor vor trece printr-un filtru al cenzurii, urmărindu-se oprirea accesului la informaţiile clasificate, indiferent de creator, conţinut şi anul în care au fost create aceste documente, totul desfăşurându-se sub pretextul «respectării măsurilor cu privire la protecţia informaţiilor clasificate». S-a mai menţionat şi posibilitatea ca unele dintre dosare să nu mai ajungă la cercetători”, se arată în scrisoarea deschisă. 

Semnatarii susţin că decizia Arhivelor Naţionale limitează accesul istoricilor şi cetăţenilor la informaţii istorice şi la cele de interes public. „Precizăm că toate aceste documente nu prezintă vreun risc pentru securitatea României, ele fiind create înainte de 1989, iar unele în perioada celui de-al Doilea Război Mondial sau chiar şi mai înainte. Multe dintre aceste documente conţin date şi informaţii despre crimele şi ilegalităţile comise de regimurile dictatoriale, care s-au succedat în România, în decursul secolului XX”, se mai arată în scrisoare.

„Noile reglementări limitează dreptul la informaţie”

Istoricii au invocat Constituţia României, care arată că „cenzura, de orice fel, este interzisă”. „Apreciem că principalul efect juridic al acestei măsuri este generalizarea unei forme de cenzură, asupra tuturor dosarelor solicitate la sălile de studiu, odată cu filtrarea acestor materiale arhivistice şi apariţia posibilităţii ca unele dintre ele să nu mai ajungă la cercetător. (...) 

 Apreciem că noile reglementări cu privire la cercetarea documentelor deţinute de Arhivele Naţionale ale României reprezintă, de fapt, un atac la adresa libertăţilor fundamentale, limitându-se dreptul la informaţie, unul dintre drepturile constituţionale fundamentale. În acelaşi timp, reprezintă un reflex care apropie România de regimurile dictatoriale, fără a se consolida cu adevărat capacitatea de apărare a ţării. Crimele trecutului nu pot fi acoperite prin acte administrative, iar cei care încearcă aceasta, invocând diferite pretexte, cum ar fi cel al «asigurării respectării măsurilor cu privire la protecţia informaţiilor clasificate», devin solidari cu cei care le-au comis şi, implicit, responsabili”, susţin semnatarii. 

În final, istoricii au cerut revozarea deciziei Arhivelor Naţionale şi i-au solicitat preşedintelui Klaus Iohannis, PArlamentului şi Guvernului să realizeze o investigaţie cu privire la informaţiile vehiculate în spaţiul public referitoare la distrugerea unor documente clasificate în ultimii ani. Totodată, semnatarii au cerut şi ieşirea Arhivelor Naţionale de sub tutela Ministerului de Interne. 

Anunţul iniţial al Arhivelor Naţionale

Pe 26 mai, Arhivele Naţionale au transmis un comunicat în atenţia utilizatorilor sălii de studiu prin care îi informau pe aceştia că ar putea să existe întârzieri sau chiar unele unităţi arhivistice solicitate să nu fie date spre cercetare deoarece conţinutul documentelor solicitate trebuie verificat în prealabil pentru a se asigura de respectarea „măsurilor cu privire la protecţia informaţiilor clasificate”.

„Ca urmare a necesităţii verificării prealabile a conţinutului unităţilor arhivistice solicitate la sala de studiu, în vederea asigurării respectării măsurilor cu privire la protecţia informaţiilor clasificate, vă informăm că există posibilitatea apariţiei unor întârzieri în onorarea cu promptitudine a comenzilor şi chiar posibilitatea ca unele unităţi arhivistice solicitate să nu poată fi date spre cercetare.

Până la realizarea unei evidenţe care să permită cunoaşterea anticipată a cuprinsului unităţilor arhivistice din punct de vedere al informaţiilor clasificate conţinute, ne cerem scuze pentru eventualele neplăceri create”, se arată în comunicatul citat. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

Ionica Porumbel
29.05.2022, 15:40:15

peste tot se procedează așa

-2 (2 voturi)
eu doar constat
29.05.2022, 15:50:10

Cand spui ca "se impune" (la modul reflexiv) ca in titlu, se intelege ca este necesar sa se produca respectivul fapt. Altceva se intelege, cand folosesti "a impune", in diateza activa - inseamna ca CINEVA impune realizarea unui fapt. Din articol se intelege, ca istoricii critica ca cineva a impus cenzura si n-au declarat ca in situatia documentelor clasificate "SE IMPUNE" cenzura. De-altfel in Constitutie se arata foarte clar ca "orice fel de cenzura" este interzisa. Cred ca titlul nu este in cea mai fericita exprimare.

+3 (3 voturi)
IonIon Codreanu
29.05.2022, 17:07:10

Și în democrații există o ruptură între elita conducătoare și popor. Această elită își protejează interesele prin îngrădirea accesului la documente care nu-i convin, sub pretextul ”interesului național”

+1 (1 vot)
dumitru bogdan
29.05.2022, 21:24:49

Arhivele Naționale nu sunt vinovate de acest lucru. Așa cum au dat în cercetare arhive până vineri, tot așa puteau să pună la dispoziție aceste dosare și luni. Demersul de negare a accesului la anumite documente pe baza unui așa zis grad de secretizare vine din afara instituției, de la DGIPI. Arhivele Naționale au încercat să declasifice documentele care au pe ele stampila că ar fi clasificate. Nu s-au acceptat angro. Ar trebuie sa fie evaluate zeci de miliarde de file de document și să se ceară pentru fiecare declasificare. Cu 650 angajați la nivelul țării. S-a putut angro numai pentru documentele clsdificate care privesc istoria comunității evreiești. Atât. Pentru români nu se poate. Oricum, interpretarea DGIPI este absurdă. Aplica o lege din 2000 și ceva unor documente din anii 1950, chiar din perioada interbelică. In afara ștampilei, documentele clasificate din perioada acesta pur și simplu nu au însemnele de clasificare precizate de lege (acele zerouri care te informează despre gradul de clasificare SS, S, SSID ETC). Din păcate pentru cercetători, ei de data asta nu se mai lupta cu Arhivele Naționale, ci cu un adversar mult mai puternic, DGIPI.Arhivele sunt prinse la mijloc. Și funcționarii, daca nu respecta, se pot trezi infractori cercetați de DIICOT, pentru că au dat în cercetare un plan de educație fizică și cultură din anul 1954 pe care un Sfat Raional îl trimitea la o comuna, de exemplu. Familii, copii, credite... Te gândești când te pui cu un sistem securistic. Cred că cei care au impus decizia nu au citit vreun tratat de istorie. Dar o fac pentru că pot. Curios, astfel de documente secrete, de la CNSAS sunt accesibile. S-au scris mii de cărți cu documente care în accepțiunea aceasta a DGIPI sunt inca secrete. Și nu a avut cineva de comentat. S-a condamnat comunismul de Băsescu pe baza acestor documente care acum sunt secrete și au fost studiate de Comisia Tismaneanu. De mâine nu mai pot fii studiate, dar multe sunt publicate. Este noaptea minții.

dumitru bogdan
29.05.2022, 21:58:43

În 2021 și la începutul anului 2022, în structurile centrale și teritoriale ale Arhivelor Naționale, ofițerii Direcţiei Generale de Protecţie Internă (DGIPI), structura informativă a Ministerului Afacerilor Interne, au întreprins controale repetate, după sesizarea unor așa-numite „riscuri” sau „incidente” de securitate în privința documentelor din fondurile documentar-istorice. Nu era vorba de documente produse în ultimele două-trei decenii, care sunt în arhiva instituției, ci de documente din fondurile produse înainte de 1989, unele chiar înainte de Al Doilea Război Mondial. Arhiviștilor li s-a cerut să facă liste cu fondurile, dosarele și actele care conțineau documente clasificate. Iar apoi li s-a spus că toate acestea, indiferent că erau din 1930, 1950 sau 1980, indiferent că proveneau de la instituții care aveau continuatori sau nu, trebuiau să se supună prevederilor privind gestionarea informațiilor clasificate. Pentru cei interesați tot articolul pe HotNews, Dorin Dobrincu. Fost director al Arhivelor Naționale.

Vezi toate comentariile (6)

Modifică Setările