VIDEO Armata e cu noi... în zăpadă! Pasionaţii de off-road au salvat vieţile oamenilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nici armata, nici pompierii sau jandarmii nu au reuşit să-i salveze pe cei înzăpeziţi în judeţul Vaslui. Clubul Off-Road s-a transformat în salvatorul sinistraţilor. FOTO: Clubul Off-Road
Nici armata, nici pompierii sau jandarmii nu au reuşit să-i salveze pe cei înzăpeziţi în judeţul Vaslui. Clubul Off-Road s-a transformat în salvatorul sinistraţilor. FOTO: Clubul Off-Road

Judeţele Vaslui şi Botoşani au fost izolate aproape complet de zăpadă, iar pentru a salva vieţile oamenilor a fost nevoie de intervenţia Clubului Offroad.

Ziua de 16 decembrie 2012 a fost un adevărat calvar pentru locuitorii judeţelor Botoşani şi Vaslui încă de la primele ore. Patru drumuri naţionale închise, mai multe drumuri judeţene impracticabile, sute de familii fără curent electric şi zeci de oameni blocaţi în nămeţi au pus pe jar Comandamentul de Iarnă. 

Judeţul Vaslui a fost ieri îngropat în zăpadă, spre disperarea şoferilor şi a drumarilor. Învinse şi neputincioase, autorităţile au cerut ajutorul pompierilor, jandarmilor, armatei şi Clubului Offroad, transformându-i pe aceştia în eroi. 

DN 24, care leagă judeţul Vaslui de Iaşi, a fost închis încă de la primele ore. Drumarii au ieşit la treabă, însă stratul mare de zăpadă şi viscolul au făcut ca munca lor să fie în zadar. Prefectul Radu Renga a mers personal la faţa locului şi a anunţat jandarmii, pompierii şi armata, cerându-le ajutorul. Toată lumea s-a mobilizat, deoarece peste 50 de persoane rămăseseră blocate în trafic pe dealul Codăeştilor, acolo unde, an de an, iarna învinge. 

Uite, e un om!

Primii care au plecat au fost pompierii, care, mânaţi de instinctul de salvatori, s-au văzut nevoiţi să se oprească pe drumul care duce spre Movila lui Burcel. În zare, de pe un drum de ţară, se vedea un punct negru care se lupta cu vântul puternic. Atunci, unul din ei a exclamat: „Un om!“. Într-adevăr, era un bărbat care abia se mai putea ţine pe picioare şi care dorea să ajungă acasă, la Micleşti. Nu a putut să povestească mai nimic, deoarece era îngheţat şi plin de degerături.

Pompierii l-au urcat în maşina lor de intervenţie şi au mers mai departe. Alte 50 de suflete strigau după ajutor la Codăeşti. Au ajuns şi jandarmii şi militarii de la UM 01776 din Huşi, însă drumul plin de zăpadă le punea şi lor probleme. 

Cineva a avut o idee strălucită: „Să-i chemăm pe băieţii de la Offroad“. Nu a durat mai mult de jumătate de oră, că zeci de jeep-uri cu sute de cai putere şi tracţiune 4X4 au început să culeagă oamenii din nămeţi şi să îi ducă la Primăria din Codăeşti, acolo unde îi aştepta o gustare şi câte un ceai cald.

Zapada le da de furcă drumarilor

Viscolul puternic din Botoşani a lăsat 13 localităţi fără curent electric

Operaţiunea „salvaţi gravidele şi bebeluşii!“

Şi la Botoşani, 13 localităţi rămăseseră aseară fără curent electric din cauză viscolului, iar E.ON nu a putut interveni. Judeţul Botoşani era aseară închis în proporţie de 80%. 

Trei femei au născut la dispensarele săteşti pentru că ambulanţele nu au putut să le transporte la maternitatea Spitalului Judeţean, iar un bebeluş a fost transportat cu elicopterul SMURD pentru a fi salvat. ; Liliana Anuţei

„NIMENI NU DOARME!“

Comandamentul de iarnă s-a întrunit, la solicitarea premierului Victor Ponta, iar Mircea Duşa, ministrul de Interne, a discutat prin videoconferinţă cu toţi prefecţii din judeţele afectate cărora le-a spus că nimeni nu trebuie să doarmă duminică noaptea (n.r. – aseară). În afară de prefectul din Vaslui, toţi au raportat că situaţia este sub control. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite