Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Armata României recrutează soldaţi, inclusiv pentru Forţele Speciale. Câte posturi sunt vacante şi ce solde se dau după înrolare

11
17 Jun 2021 04:45:47
Autor: Valentin Bolocan
Cei care vor să intre în Forţele Speciale vor  face teste medicale suplimentare  FOTO MApN/Laurenţiu Turoi
Cei care vor să intre în Forţele Speciale vor  face teste medicale suplimentare  FOTO MApN/Laurenţiu Turoi

Ministerul Apărării Naţionale (MApN) îi anunţă pe cei care vor să opteze pentru o carieră militară că numai până pe 25 iunie mai pot susţine probele psihologice si fizice de selecţie pentru funcţiile de soldat gradat profesionist vacantate de Armata Română în acest an.

Potrivit MApN, sunt disponibile 1.516 locuri, dintre care 32 pentru Forţele pentru Operaţii Speciale (FOS) în 28 de judeţe şi în Bucureşti. După ce vor trece de aceste probe de selecţie, candidaţii declaraţi „Admis” vor face examinarea medicală, până la data de 30 iunie. Apoi, cei care vor să ajungă în unităţile FOS vor fi obligaţi să treacă, în intervalul 5-16 iulie, printr-o examinarea medicală specifică la Institutul Naţional de Medicină Aeronautică şi Spaţială „General doctor aviator Victor Anastasiu” din Bucureşti sau Centrul de Medicină Navală din Constanţa, în funcţie de specialitatea pe care o aleg (FOS aeriene sau navale). În fine, cei care vor trece de toate aceste teste vor putea finaliza întocmirea dosarelor de candidat până pe 23 iulie. 
 

Candidaţii cu armata făcută încep pregătirea mai târziu 

Candidaţii acceptaţi nu susţin concurs de admitere, însă vor fi repartizaţi pe posturi în regim computerizat, în ordinea descrescătoare a punctajului calculat după anumite criterii profesionale şi administrative, pe baza opţiunilor exprimate la recrutare. 
 
Repartizarea celor selectaţi pe unităţi militare, arme/servicii şi specialităţi militare va avea loc în perioada 9-10 august (seria I) şi în data de 18 august (seria a II-a). Apoi, candidaţii fără pregătire militară prealabilă vor începe primul modul de formare în data de 23 august, spre deosebire de cei cu pregătire militară, care vor intra în programul de instrucţie abia pe 27 septembrie. Candidaţii care au fost repartizaţi trebuie să parcurgă programul de instruire specific, cu durata de cel mult cinci luni.
 

Cât încasează un militar 

Soldele militarilor gradaţi profesionişti variază în funcţie de postul ocupat. Astfel, un soldat va primi în cont 2.770 de lei, un fruntaş - 2.802 lei, iar un caporal, în funcţie de clasă, 2.835 de lei (cls. a III-a), 2.900 de lei (cls. a II-a) sau 2.949 de lei (cls. I). Conform legii, la aceste sume se adaugă cuantumul compensaţiei băneşti, respectiv al alocaţiei valorice pentru drepturile de hrană, dar şi valoarea financiară anuală a normelor de echipare. 
 
În plus, militarii gradaţi primesc din partea MApN o compensaţie lunară pentru achitarea chiriei în valoare de cel mult 50% din solda lunară. Mai mult, cei care primesc o astfel de compensaţie lunară pentru chirie o pot folosi pentru plata în rate a unei locuinţe.
 
În fine, militarii gradaţi profesionişti pot fi selectaţi pentru misiuni externe, iar în acest caz la soldă se adaugă unele diurne care au o valoare demnă de luat în seamă. Astfel, militarii care participă la misiunile şi operaţiile de apărare colectivă, de răspuns la crize şi misiuni de pace, beneficiază de diurnă în valută de 120 de euro pe zi. Totodată, personalul participant la misiunile şi operaţiile cu caracter umanitar beneficiază de diurnă în valută de 60 de euro pe zi. În ambele cazuri, pe perioada misiunilor, militarii gradaţi profesionişi vor încasa în cont şi o soldă în lei dublată. 

 
 
 
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

11 Comentarii

Florescu Constantin
17.06.2021, 07:29:19

Armata a intrat in criza. Rezervisti nu mai doreste nimeni sa fie, soldat profesionist nici atat. Propuneti astora bogati sa vina ei sa se ofere ca militari. Uite Basescu poate fi rezervist si Sida militar combatant cu 3000 lei/luna solda. Sau sa se faca voievozi si sa-si tocmeasca oaste .Este normal sa-si apere singuri bunurile dobandite : mii de hectare de teren, case, vile, amante, etc. Nu mai tine aia cu patriotismul ca noi astia nehoti nu avem ce apara.

-2 (14 voturi)
Ludwig
17.06.2021, 08:05:45

Salariul este mic, plus ca astia din ziua de azi prefera sa traiasca din combinatii decat sa se duca in armata, drogurile sunt la ordinea zilei, alcool la fel...

+7 (9 voturi)
Muntean Cocolino
17.06.2021, 07:57:35

Ne-ati mai spus bah si acum 2 saptamani, stim ca nu vrea nici dracu sa se duca pe 3000 de lei sluga in armata, in timp ce of fufa plimbatoare de hartii care a dat cu ciocul unde trebuie ia 6000 de lei, intr-un minister!

-2 (12 voturi)
Florescu Constantin
17.06.2021, 08:06:05

Poate au gresit moneda. 3000 euro/luna ar fi mai echitabil desi nu garanteaza nimeni ca vor fi suficienti voluntari sa accepte sa moara prin Irak, Afganistan sau aiurea ptr o suma de bani.

-5 (13 voturi)
Ludwig
17.06.2021, 08:07:44

Ai dreptate! au mai dat acest anunt, dar e lipsa de subiecte. Tu vorbesti de fufe din mnister, dar sa vezi la primarii la tara cati castiga 6-8000 lei si sunt analfabeti, neamuri cu primarul, etc...si articolul cu recrutare din 8 iunie https://adevarul.ro/news/eveniment/de-fug-militarii-fos-unitatea-elita-armatei-conditiile-recrutare-solde-atractive-asteapta-cei-selectionati-1_60be41085163ec4271db693a/index.html

+6 (8 voturi)

Vezi toate comentariile (11)

Modifică Setările