Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Armele de asalt moderne, prea scumpe pentru militarii români

29
18 Nov 2019 06:32:31
Autor: Valentin Bolocan
Militarii români din Forţele Speciale care acţionează în Afganistan preferă armamentul american sau german FOTO Veteranii Armatei României
Militarii români din Forţele Speciale care acţionează în Afganistan preferă armamentul american sau german FOTO Veteranii Armatei României

Armele de asalt Beretta fabricate în România care ar fi trebuit să înlocuiască AKM-urile sunt pe cale să devină istorie deşi nici măcar una nu a intrat în dotarea armatei. Asta la nici un an de la momentul în care fostul ministru al Economiei, Nicolae Bădălău, anunţa că industria de apărare românească va fabrica o nouă armă de asalt, de ultimă generaţie, la standarde NATO, în colaborare cu compania Beretta.

„Până în prezent cei responsabili nu au întreprins nimic pentru realizarea proiectului, nu s-a semnat nici măcar un contract cu firma italiană”, subliniază experţii. 

Mai mult, responsabilii din actualul Guvern spun că respectiva armă nu este cea mai potrivită alegere pentru militarii români. „Beretta ar fi trebuit să înceapă de la nevoile armatei şi apoi să se întoarcă către industria de apărare pentru a căuta parteneri. Nu cred că a început aşa. Şi nu este startat nimic în Ministerul Economiei cu privire la acest program, sunt doar direcţii”, a explicat zilele trecute, ministrul Economiei, Virgil Popescu.

În plus, actualul ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, susţine că acest program de înzestrare nu este încă bugetat, iar eventuala derulare a lui este împiedicată de o serie de probleme aduse de unele schimbări legislative făcute de vechiul Guvern. „Proiectul acela a fost pe o gândire de cercetare-dezvoltare, deocamdată s-a oprit datorită problemelor de finanţare. La momentul acesta nu ne puteam permite o asemenea resursă financiară şi cea mai bună decizie pentru a putea să restartăm acest proiect este un offset care să vină în siajul achiziţiilor pe care urmează să le efectuăm. Dar actualul Cod Administrativ ne limitează tot ceea ce înseamnă partea asta de offset direct sau indirect, se stabileşte o sumă de 500 de mii de lei, un barem peste care orice offset se poate face doar cu aprobarea Guvernului şi în baza unei expertize de specialitate. Nu am găsit până în momentul de faţă expertul ca să putem să ne ducem în partea de aplicare a cerinţei respective”, a spus Nicolae Ciucă.

Soldatul viitorului

În plus, specialistii militari spun că modelul ARX 160 nu are destulă „experientă de luptă” fiind testat sporadic în teatrele de operaţii numai de către militari italieni şi nu ar fi cea mai potrivită alegere pentru dotarea Armatei Române pentru că în Afganistan, de exemplu, militari români de Operaţii Speciale folosesc mai degrabă armamentul american sau german. 

Mai mult, conform unor surse militare, proiectată la cererea armatei italiene, în cadrul programului denumit pompos Soldato Futuro (soldatul viitorului), din cauze neclare, ARX160 nu a ajuns în dotarea tuturor militarilor italieni. Concret, între 2008 şi 2014, numai aproximativ 30.000 de arme de asalt ARX160 ar fi fost livrate armatei italiene care numără peste 95.000 de militari. Deci, numai un militar italian din trei are ARX160 în acest moment în dotare. 

Oricum, conform unor surse, nu numai militarii au o părere negativă despre aceste arme, ci şi o parte din conducerea Romarm, principalul producător şi exportator direct de produse militare din România, aflat sub tutela Ministerului Economiei. „Acum că acest program este suspendat, militarii se vor concentra pe rezolvarea unei urgenţe. Este vorba de dotarea celor din Forţele Speciale cu 1.750 de arme moderne produse de Heckler & Koch”, au precizat surse militare.

Program major de înarmare

Experţii militari susţin că, deşi nu pare, dotarea militarilor români cu arme de asalt noi şi renunţarea la vechile AKM-uri constituie un program major de înzestrare. Asta pentru că necesarul de astfel de arme pentru întregul sistem militar, cu tot cu stocurile pentru rezervişti, este de aproximativ 1, 2 milioane. Şi cum o astfel de armă modernă de asalt costă, în funcţie de gradul de accesorizare, între 300 şi 500 de euro (există şi de 1.500 de euro, dar nu luăm în calcul extremele) întregul program depăşeşte o jumătate de miliard de euro. 

Specialiştii susţin că este foarte important ca aceste arme să se fabrice în România. „Sunt obligatorii contracte de offset pentru ca o parte din bani să se întoarcă în industria naţională. În plus, ulterior, service-ul acestor arme se va poate face pe plan local. Oricum, ca principiu, acest contract trebuie făcut după necesităţile utilizatorilor. Adică nu vine cineva şi propune o armă către MApN, iar acesta o cumpără. Este invers. Armata analizează şi vede ce caracteristici doreşte de la armă, iar industria caută parteneri externi care au aşa ceva în ofertă”, a precizat pentru „Adevărul” analistul militar Aurel Cazacu.  

La Cugir se încearcă dezvoltarea unei arme la standard NATO 

În paralel, încă din 2017, la vechiul producător de AKM-uri, uzina de armament de la Cugir, Romarm dezvoltă o armă de asalt, calibrul 5,56 mm, care respectă standardele moderne ale NATO. Însă şi acest program este oarecum în impas pentru că armata ar fi impus un standard mai ridicat pentru ţeava armei. Concret, această trebuie să reziste la cel puţin 15.000 de focuri, cerinţă care ar fi mult peste standardele internaţionale de 10-12.000 de focuri, au precizat surse din industrie.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

29 Comentarii

Michael Michael
18.11.2019, 06:50:32

Existau o multitudine de solutii pentru a produce o arma de asalt moderna. Dar ca intotdeauna, in bunul mers al lucrurilor din Romania, totul porneste de la comision si se termina in...neant. Una din solutii ar fi fost, ca la momentul in care a fost vandut Petrom austriecilor sa se fi negociata si cumpararea licentei de fabricare pentru Steyer AUG. Oricum redeventele pe care le platesc austriecii sunt foarte mici. Si exemplele pot continua. Dar Romania clasa politica se gandeste la propriul interes nu pentru tara. Afacerea Skoda.

+5 (7 voturi)
v q
18.11.2019, 07:19:47

@ autor care este scoala de analisti militari absolvita de Cazacu, pe care vad ca il citati cu obstinatie. V-as propune sa cautati alte opinii, in randul unora cu o pregatire solida. Problema care ar trebui pusa pe tapet nu este achizitia unui anumit tip de echipament, ci o analiza strategica a apararii, ceea ce echivaleaza cu un audit (strategic defence review). Se porneste de la definirea amenintarilor /riscurilor, se analizeaza nevoile si apoi se stabilesc posibilitatile. Nu trebuie doar sa ne uitam in vitrina, de unde alegem un anumit tip de echipament

+3 (3 voturi)
microtron
18.11.2019, 07:26:36

il mai tineti minte p-ala care zicea ca se vor face submarine-n Romania? astia nu sunt in stare sa faca o teava pentru o arma de infanterie. faceti un kit din polimer pentru ak-uri si lasati aburelile. https://www.youtube.com/watch?v=aE_i3P21SfY

+1 (5 voturi)
Michael Michael
18.11.2019, 08:14:12

@microton. NICIODATA! Oricat de buna ar fi arma compania care o produce nu isi permite un lucru, sa plateasca COMISION! Si de aceea va fi perdanta din start. Cei de la Moreni au produs pe banii lor un TBT 8x8, declarat de englezi AL TREILEA CEL MAI SIGUR TBTDIN LUME, dar refuzat de Armata Romana. Motivul...De unde sa plateasca cei de la Moreni comision? https://adevarul.ro/locale/targoviste/monstrul-moreni-bt-8x8-treilea-mai-sigur-blindat-lume-secretele-blindatului-apreciat-englezi-nu-e-bun-armata-romana-1_55631f8fcfbe376e35941183/index.html

+4 (4 voturi)
Sorin Constantin
18.11.2019, 07:47:08

Vecinii de mai departe, rușii, au decis să înlocuiască AK-47 și AK-74 cu noua AK-12, la o probă organizată de producător cu un AK-12 s-au tras la foc continuu, mai mult de 600 de cartușe la foc automat, țeava s-a înroșit, ulucul a luat foc, dar arma încă trăgea, ca la început, încărcător după încărcător...

0 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (29)