Armele teroriştilor care au atacat redacţia Charlie Hebdo, posibil să fi fost fabricate în România sau Bulgaria

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În imagine, maşina folosită de terorişti la atacul asupra redcaţiei Charlie Hebdo   FOTO: AP
În imagine, maşina folosită de terorişti la atacul asupra redcaţiei Charlie Hebdo   FOTO: AP

Potrivit unui expert al grupului elveţian Small Arms Survey, este posibil ca armele automate folosite de fraţii Kouachi în atentatul terorist din Paris, asupra jurnaliştilor de la „Charlie Hebdo“, să fi fost fabricate în România sau Bulgaria.

Publicaţia britanică "The Telegraph" a realizat o analiză asupra traficului cu arme din Franţa în încercarea de a desluşi de unde şi-au procurat teroriştii armele. Potrivit expertului Nicholas Florquin, de la grupul elveţian Small Arms Survey, armele de model AKS-74 Kalashnikov folosite de fraţii Kouachi „nu au fost produse în nicio ţară iugoslavă, cel mai probabil fiind fabricate în România sau Bulgaria".

Celelalte arme folosite de terorişti ar fi provenit din ţările balcanice sau din Cehia.

Poliţia belgiană a confirmat săptămâna trecută că armele folosite în atacurile de la Paris au fost cumpărate din Bruxelles şi Charleroi.

Restul armelor folosite se pare că provin din ţări balcanice sau din Cehia, iar gloanţele, din Bosnia, scrie the Telegraph, potrivit unor surse din cadrul serviciilor de informaţii de la Sarajevo. Autorităţile bosniene colaborează cu Franţa pentru a trasa harta traficului armelor care au ajuns în mâinile teroriştilor de la Paris.

Zivko Marjanac, ministrul Afacerilor Externe din Bosnia, a confirmat că muniţia folosită fusese fabricată la el în ţară, în anul 1986, de compania Igman din oraşul Konjic, deţinută parţial de stat. Aceasta este printre primele companii de muniţie din lume, care aprovizionează peste 30 de ţări şi care negociază în prezent un contract cu armata Statelor Unite.

Furtul de muniţie din depozitele firmei reprezintă o problemă, numai anul trecut, componente din 600 de obuze de artilerie au fost furate din baza militară Krcmarice, potrivit presei bosniene. 

Ministrul de Externe a explicat, însă, că este aproape imposibil să se determine clar care a fost ruta traficului de muniţie până în Franţa. „Nu ştim cum a ajuns muniţia în Franţa, dar ştim cu siguranţă că a fost produsă în Bosnia. Am avut un război aici, lumea a ascuns muniţie în casă", a declarat ministrul.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite