FOTO Poliţia se pregăteşte de sezonul artificiilor. Cum funcţionează materialele pirotehnice şi ce este permis sau interzis

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 2.000 de materiale pirotehnice au fost confiscate de poliţişti de pe 20 noiembrie şi până marţi, zece persoane fiind cercetate în acest sens. Poliţia Română a demarat o acţiune la nivel naţional, care se numeşte „Foc de artificii”, ce urmăreşte folosirea în mod corespunzător a materialelor pirotehnice, dar şi combaterea infracţiunilor din acest segment.

În urma incidentelor neplăcute din anul 2005, când au fost înregistrate cazuri soldate cu decesul unor persoane, pagube materiale importante şi foarte multe vătămări corporale ale unor persoane care nu au folosit corespunzător acest gen de materiale, autorităţile au înăsprit legislaţia.

„Ţin să reamintesc că în 2005 am înregistrat câteva cazuri soldate cu decesul unor persoane, pagube materiale importante şi foarte multe vătămări corporale ale unor persoane care au folosit fără discernământ acest gen de materiale”, a declarat chestorul Nicolae Marinescu, directorul Direcţiei Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase în cadrul unei conferinţe organizate marţi. 

Poliţiştii precizează ca această campanie, „Foc de artificii”, urmăreşte două planuri de acţiune. Un prim plan este acela al controlului persoanelor juridice societăţilor comerciale care comercializează astfel de produse, inclusiv persoanele care importă astfel de produse. 

Aceştia au menţionat că în momentul de faţă, în evidenţa lor sunt 12 societăţi comerciale care au importat deja sau sunt pe punctul de a importa importante categorii de materiale pirotehnice, importante cantităţi de astfel de materiale. Aceste firme sunt autorizate pentru a executa operaţiuni cu acest gen de materiale, inclusiv cu importul.

„ Astfel încât în momentul declanşării acestei acţiuni noi estimăm că la nivel naţional există în evidenţa acestor 12 societăţi cantitatea de peste 125.000 de kilograme de material pirotehnic. Pe lângă aceste 12 societăţi mai sunt autorizate un număr de peste 200 de societăţi care pot face astfel de operaţiuni, în special operaţiuni de comercializare a acestui gen de materiale”, a explicat chestorul Marinescu.

Trei categorii de materiale pirotehnice, interzise populaţiei

Potrivit legii, este interzisă vânzarea către populaţie şi folosirea de către cetăţeni a materialelor din clasa II, III şi IV, aceste categorii de materiale pirotehnice fiind destinate exclusiv uzului profesional. Pentru a gestiona şi pentru a folosi acest tip de materiale este nevoie de o calificare de pirotehnist. 

Practic, singura categorie liberă pentru folosirea de către populaţie a acestui gen de materiale este aceea a materialelor pirotehnice din clasa I care s-au dovedit a fi cele mai inofensive din punct de vedere al folosirii lor. 

În situaţia în care persoane juridice sau persoane fizice execută operaţiuni cu materiale pirotehnice din clase pentru care nu au acces cetăţenii, există o sancţiune penală prevăzută de lege, respectiv închisoare de la trei luni până la un an. De asemenea, orice operaţiune cu materiale pirotehnice fără autorizarea poliţiei se soldează cu aceeaşi sancţiune penală. 

Chestorul Nicolae a precizat în cadrul conferinţei de presă că de la începerea acestei acţiuni (20 noiembrie – n.r.) au fost deja semnalate zece situaţii în care au fost înregistrate operaţiuni cu materiale pirotehnice fără respectarea normelor legale. 

„În momentul de faţă sunt deja înregistrate zece infracţiuni cu zece persoane în cercetare şi peste 2.000 de articole pirotehnice care au fost ridicate de poliţişti. Aş dori să transmit către cetăţeni faptul că poliţia, în această perioadă, îşi va desfăşura activităţile pentru asigurarea liniştii cetăţenilor şi vom identifica şi combate orice situaţi care va încălca legea”, a explicat Nicolae Marinescu. 

Prezentarea categoriilor de materiale pirotehnice:

Categoria I: Sunt materialele pirotehnice care pot fi folosite în tot timpul anului, banalele artificii. Această categorie cuprind în special acei vulcani cu jerbă de lumină. În această categorie nu vom găsi elemente care produc un zgomot foarte puternic, această categorie este descrisă ca fiind categoria cu materialele care produc un zgomot neglijabil şi au un efect acustic foarte slab. Cele din această categorie pot fi folosite şi în încăperi. 

Categoriile II, III şi IV: Începând cu acest categorii, acest tip de materiale trebuie folosit exclusiv de pirotehnişti pentru că aceste produse generează un nivel de zgomot care nu este dăunător sănătăţii omului, însă produc zgomote puternice şi efecte luminoase şi au şi o expansiune a pulberii din care sunt făcute, în sensul că acestea se folosesc în spaţii deschise. Nivelul de categoria nu este dat neapărat de cantitatea de pulbere ci de amestecul acesteia şi de modalitatea în care au fost făcute. 

                  

image

Artificiile din aceste categorii trebuie folosite doar de pirotehnişti FOTO Marian Iliescu

Petardele nu sunt definite de nicio categorie, acestea fiind foarte periculoase. Ele sunt interzise mai ales din cauza zgomotului produs. Petardele sunt foarte periculoase şi pot produce vătămări foarte grave dacă nu sunt folosite corespunzător. 

                      

image

Aceste tipuri de artificii sunt interzise FOTO Marian Iliescu

„Există şi produse care, dacă vă uitaţi pe etichetă veţi vedea că este trecut că fac parte din categoria I, asta după ce importatorul schimbă eticheta. Ele pot fi identificate foarte grave, iar comercializarea unor astfel de produse duc la un dosar penal. Cetăţenii îşi pot da seama, după mărime, că nu poate face din prima categorie”, a explicat comisarul-şef de poliţiei Daniel Ghiuluţ, şeful serviciului Substanţe Periculoase din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române. 

Media numărului de dosare penale în „sezonul artificiilor”: 1.500

În urma acţiunii din 2012, poliţiştii au întocmite 1.522 de dosare penale şi au fost indisponibilizat 67.768 kilograme de articole pirotehnice. 

Începând din 2005, de când s-a înăsprit legislaţia, s-a înregistrat o diminuare a numărului de incidente produse în fiecare an de astfel de materiale, însă numărul de dosare penale a rămas acelaşi.

În momentul de faţă, România are un regim foarte stric în privinţa folosirii sau utilizării materialelor pirotehnice, regim care este mai strict decât alte state, chiar şi decât în statele vecine.

Campania poliţiei „Foc de artificii” urmează să se încheie pe 1 ianuarie, iar pe 8 ianuarie vor fi anunţate rezultate autorităţilor.

Poliţiştii „s-au jucat” cu artificii

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite