Artificii cu numărul cetăţenilor pentru amânarea scenariului roşu de pandemie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine: Inquam Photos / Virgil Simonescu
Imagine: Inquam Photos / Virgil Simonescu

Răspândirea noului coronavirus a ajuns în România într-o fază de transmitere comunitară în progresie geometrică, iar Bucureştiul este în pragul scenariului roşu, cu o rată de transmitere în jurul valorii de 3 noi infectări la mia de locuitori. Autorităţile ezită deocamdată să ia măsuri drastice şi interpretează datele statistice în maniera favorabilă menţinerii activităţilor.

Pe de altă parte, specialiştii spun că, într-un astfel de ritm susţinut de creştere a numărului de infectări, mulţi pacienţi nu vor mai avea loc în spitale

Ieri a fost încă o zi cu peste 3.000 de noi infectări cu virusul SARS-CoV-2 raportate în 24 de ore, numărul total al românilor care s-au îmbolnăvit de COVID-19 ajungând, astfel, la 160.461. Nu mai puţin de 651 de pacienţi se aflau ieri internaţi la terapie intensivă, în timp ce 68 de persoane au pierdut lupta pentru viaţă.

„Până la această dată, la nivel naţional, au fost prelucrate 2.709.306 de teste. Dintre acestea, 26.718 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 16.933 în baza definiţiei de caz şi a protocolului medical şi 9.785 la cerere”, potrivit raportului zilnic al Grupului de Comunicare Strategică (GCS).

Medicul Virgil Musta avertizează că noul coronavirus manifestă o răspândire exponenţială, în progresie geometrică. Mai simplu spus, fiecare persoană infectată transmite virusul la multe alte persoane, deseori înainte să fie depistat pozitiv.

„Este într-adevăr o transmitere comunitară, este vorba de o creştere a acestei infecţiozităţi, o creştere a numărului de cazuri într-o progresie geometrică. Pentru că atât de mulţi oameni sunt contaminaţi în jurul nostru încât riscul de a ne infecta şi noi este atât de mare încât este şi foarte greu să eviţi contaminarea. Măsurile trebuie luate foarte riguros şi foarte strict, iar responsabilitatea să fie maximă. Dacă vom ajunge la peste 3.000, 5.000 de cazuri pe zi, noi nu mai facem faţă cu sistemul de sănătate. (…) Eu nici nu mă pot gândi la un număr de 9.000 de cazuri pe zi, pentru că mă gândesc că, totuşi, măsurile luate până atunci vor avea eficienţă,astfel încât să nu se ajungă la acest nivel. Pentru că, la acest nivel, majoritatea pacienţilor nu vor mai avea loc în spital, vor rămâne la domiciliu, şi fiecare supravieţuieşte cum poate”, a declarat şeful Secţiei de boli infecţioase de la Spitalul „Victor Babeş” din Timişoara.

Bucureştiul, în pragul scenariului roşu

Capitala a fost şi ieri pe primul loc la numărul de infectări (499 de cazuri noi şi un total de 23.449 de cazuri), în timp ce judeţul Cluj se află pe locul 2 (172 de noi infectări şi un total de 4.667), iar Bacău, pe locul 3 (cu 156 de noi infectări şi 5.967 de cazuri în total).

În acest context, prefectul Capitalei, Gheorghe Cojanu, a declarat – după ce a avut consultări cu ministrul Educaţiei, Monica Anisie, precum şi cu reprezentanţii DSP Bucureşti – că nu se va trece deocamdată la scenariul roşu pentru grădiniţele şi şcolile din Capitală. Unităţile de învăţământ ar urma să se închidă în Bucureşti dacă acest indice de transmitere trece de valoarea de 3 la mia de locuitori.

Însă conform raportului săptămânal de supraveghere realizat de Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP), rata de infectare cu noul coronavirus în Bucureşti a depăşit 3 cazuri la mia de locuitori rezidenţi. Mai exact, această rată a ajuns în Capitală la cota 3,1. Ulterior, instituţia a revenit şi a dat publicităţii şi o a doua rată de infectare, de 2,65, calculată după o formulă diferită, în care a fost vizată doar populaţia cu buletin de Bucureşti.

Şefa INSP: „Ambele valori ne spun că suntem aproape de 3 la mie“

Adriana Pistol, şefa INSP, a explicat că instituţia face raportări în funcţie de populaţia rezidentă, pentru că în Europa se lucrează cu acest indicator, iar în funcţie de acesta România este trecută în categoria galbenă sau roşie.

„Există două populaţii care sunt furnizate de INS: populaţia după rezidenţă sau populaţia legală şi populaţia după domiciliu. În România sunt 22 de milioane după domiciliu, iar după rezidenţă în jur de 19 milioane de locuitori. Ambele valori sunt absolut reale, fiecare dintre ele ne spun că suntem aproape de 3 la mie”, a adăugat Pistol.

220.000 de tablete de Favipiravir ajung în depozitele Unifarm

Compania Terapia a anunţat că, din 15 octombrie, o primă cantitate de 220.000 de tablete de Favipiravir, medicament destinat pacienţilor cu forme uşoare şi moderate de COVID-19, va ajunge în depozitele Unifarm. În total, va fi asigurată cantitatea necesară pentru circa 10.000 de pacienţi. „Terapia - o companie SUN PHARMA (Terapia) anunţă că începând cu 15 octombrie 2020 prima cantitate de 220.000 de tablete de Favipiravir (FluGuard), dintre care 20.000 reprezintă o donaţie pentru spitalele COVID-19, intră în depozitele Unifarm SA“, se arată într-un comunicat de presă al companiei. Cantitatea totală care va fi asigurată în următoarele 6 luni pentru tratamentul pacienţilor cu forme uşoare şi moderate de COVID-19 este de 770.000 de tablete, reprezentând necesarul pentru circa 10.000 de pacienţi, conform recomandărilor protocolului terapeutic din 10 august 2020 al Ministerului Sănătăţii. 

Totodată, compania analizează şi posibilitatea transferului tehnologic al fabricării medicamentului în unitatea din Cluj-Napoca, în încercarea de a facilita astfel accesul la tratament al unui număr mare de pacienţi infectaţi cu SARS-CoV-2 din ţară.

Favipiravir este un medicament antiviral, inhibitor al ARN-polimerazei, dezvoltat şi utilizat în Japonia din 2014 şi în China din 2016, pentru tratamentul gripei severe sau al gripei cauzate de tulpini noi de virus gripal. Favipiravir este utilizat inclusiv pentru tratamentul de urgenţă sau compasional al infecţiilor cu virusul influenza, virusul Ebola, virusul Lassa, virusul rabic, norovirusul şi virusul febrei severe cu sindrom trombocitopenic.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite