Asociaţia Iniţiativa pentru Justiţie: Bogdan Pîrlog, procurorul care a deschis dosarul „10 august”, cercetat disciplinar pentru că a criticat Secţia Specială

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Asociaţia Iniţiativa pentru Justiţie (AIJ) anunţă într-un comunicat de presă că Inspecţia Judiciară a declanşat cercetarea disciplinară împotriva a doi dintre co-preşedinţii AIJ, procurorii Bogdan Pîrlog şi Sorin Marian Lia, pe motiv că, în timpul consultărilor cu preşedintele Iohannis, au criticat funcţionarea Secţiei Speciale.

„Asociaţia Iniţiativa pentru Justiţie militează constant pentru apărarea valorilor statului de drept, invocând, printre altele, încălcarea legii şi regulamentului în procedura de numire a inspectorului-şef Lucian Netejoru şi solicitând revocarea din funcţia de preşedinte al CSM a doamnei judecător Lia Savonea, pentru îndeplinirea necorespunzătoare a atribuţiilor.

Pentru aceste motive, considerăm că cercetarea disciplinară a doi dintre co-preşedinţii AIJ, procurori Bogdan Ciprian PÎRLOG şi Sorin Marian LIA, invocându-se un pretext inconsistent, în circumstanţele arătate, constituie o acţiune în scop de intimidare, atât a celor vizaţi, cât şi a altor magistraţi care luptă pentru apărarea independenţei justiţiei, ca valoare esenţială a statului de drept”, se arată într-un comunicat al AIJ.

La data de 12.06.2019, respectiv 14.06.2019, procurorului Bogdan Pîrlog şi Sorin Marian Lia li s-a comunicat rezoluţia Inspectiei Judiciare de începerea cercetării disciplinare pentru săvârşirea abaterii disciplinare prevăzute de art. 99 lit. a din Legea nr. 303/2004 („manifestările care aduc atingere onoarei sau probităţii profesionale ori prestigiului justiţiei, săvârşite în exercitarea sau în afara exercitării atribuţiilor de serviciu”).

AIJ arată în comunicatul citat că plângerea împotriva celor doi procurori a fost făcută de mai mulţi procurori din cadrul Secţiei Speciale, având ca motiv criticile aduse SIIJ în timpul consultaţiilor cu preşedintele Iohannis. 

„Din cuprinsul rezoluţiei 1729/A/31.05.2019, rezultă că Secţia de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) ar funcţiona pe baze constituţionale şi legale, în acest sens fiind reproduse pasaje din decizia Curţii Constituţionale nr. 33/2018, că SIIJ a emis un număr de 16 comunicate de presă prin biroul de informare şi relaţii publice al Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pe care le enumeră, apoi sunt reproduse pasaje din poziţia exprimată de către domnul procuror Bogdan Ciprian PÎRLOG cu ocazia consultărilor organizate de către Preşedintele României, aceste pasaje fiind apreciate a constitui manifestări care aduc atingere onoarei sau probităţii profesionale ori prestigiului justiţiei. Nu sunt expuse pasaje aparţinând domnului procuror Sorin Marian LIA, dar se reţine faptul că acesta are poziţie comună fără alte explicaţii. Este invocată şi nerespectarea art. 9 alin. 2 din Codul Deontologic, care nu are nicio relevanţă în cauză, petenţii nefiind participanţi în cadrul vreunei proceduri judiciare desfăşurate de către domnul locotenent-colonel procuror Bogdan Ciprian PÎRLOG, prim procuror adjunct al Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti sau domnul procuror Sorin Marian LIA, prim procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Corabia. Sesizarea a fost formulată în numele celor şase procurori care funcţionau la data respectivă în cadrul SIIJ, dar este semnată doar de cinci dintre aceştia şi a fost transmisă în mod oficial de SIIJ printr-o adresă purtând antetul instituţiei, ca şi cum ar fi un act al SIIJ, nu un act al unor persoane fizice. Din cuprinsul sesizării procurorilor din cadrul SIIJ rezultă că aceştia sunt nemulţumiţi de opiniile expuse de domnii procurori Bogdan Ciprian PÎRLOG şi Sorin Marian LIA în cadrul consultărilor cu magistraţii organizate la data de 27.03.2019 de preşedintele României”, arată AIJ.

Potrivit sursei citate, şeful inspecţiei judiciare ar fi formulat plângeri penale împotriva celor doi procurori, plângeri instrumentate chiar de către SIIJ.

„Din cuprinsul dosarului mai reiese că inspectorul-şef al Inspecţiei Judiciare, domnul Lucian Netejoru, şi doamna inspector Mateş Daniela Sanda au formulat, la data de 12.04.2019, plângeri penale împotriva domnului procuror Bogdan Ciprian PÎRLOG (instrumentate de SIIJ)”, se arată în comunicatul citat.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite