Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Asociaţia Pro Infrastructură cere ca circulaţia pe contrasens, pe autostrăzi sau alte drumuri cu separare de sens, să fie asimilată tentativei de omor

5
29 Jul 2021 11:00:47
Autor: News.ro
Foto Facebok / Andrei Ioniţă
Foto Facebok / Andrei Ioniţă

Asociaţia Pro Infrastructură cere ca circulaţia pe contrasens, pe autostrăzi sau alte drumuri cu separare de sens, să fie asimilată tentativei de omor, deoarece pune grav în pericol viaţa participanţilor la trafic. De asemenea, Asociaţia solicită înăsprirea amenzilor şi pentru alte fapte cum ar fi depăşirea vitezei maxime cu mai mult de 50 km/h, trecerea pe roşu, şofatul în stare de ebrietate.

Asociaţia Pro Infrastructură a transmis joi, printr-un comunicat de presă, că gestul mai multor şoferi care au intrat pe contrasens pe Autostrada A2 este unul criminal. 
 
“Săptămâna trecută mai mulţi şoferi au intrat pe contrasens intenţionat pe Autostrada A2. Credem cu tărie că acest gest este unul criminal şi trebuie pedepsit ca atare de codul penal, nicidecum cu suspendarea permisului câteva luni şi o amendă modică. Considerăm că a intra pe contrasens cu bună ştiinţă pe un drum de viteză cu separaţie de sens este o faptă care trebuie asimilată celor de tentativă de omor pentru că pune grav în pericol viaţa participanţilor la trafic. Din păcate nu doar această faptă este prea blând sancţionată de codul rutier şi de legea penală, legislaţie care şi aşa nu întotdeauna este pusă în aplicare!”, a anunţat Asociaţia Pro Infrastructură.
 
Aceasta solicită autorităţilor să înăsprească sancţiunile şi pentru alte fapte, cum ar fi depăşirea vitezei maxime cu mai mult de 50 km/h şi trecerea pe roşu.
 
“Solicităm autorităţilor responsabile înăsprirea semnificativă a amenzilor şi/sau a sancţionării penale şi pentru alte fapte care pun siguranţa oamenilor pe drum în mare pericol: depăşirea vitezei maxime cu mai mult de 50 km/h, trecerea pe roşu, şofatul în stare de ebrietate, depăşirea pe linie continuă, neacordarea de prioritate la trecerea de pietoni, ca să enumerăm doar câteva. Suntem realişti însă: acest demers este foarte greu de pus în practică deoarece nu există voinţă politică şi nici măcar o largă colaborare, înţelegere şi presiune din partea şoferilor şi a societăţii în ansamblul ei în acest sens”, a mai precizat Asociaţia Pro Infrastructură. 
 
Ministrul Afacerilor Interne Lucian Bode a menţionat la începutul acestei săptămâni, că în urma incidentului de pe Autostrada A2 când mai multe autoturisme au întors pe contrasens, au fost ridicate 11 permise de conducere.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Lennon Yuri
29.07.2021, 11:49:15

Da nu zice nimic de latura educationala !!!Ar fi corect ca acela care are carnetul suspendat (chiar 1 luna calendaristica) sa fie obligat sa faca niste cursuri de sofat neagresiv, de sofat în conditii grele (ploaie, vânt, ceata, circulat pe contrasens etc). Numai cu pedeapsa nu faci nimic. Plus trebuie facute marcaje mult mai bune, mai ales pentru cei de peste 60 de ani. Da trebuie început cu educatia!!!!Plus puncte !!! Punctele au fost introduse pentru cei care nu le pasa d vreo amenda. Iar la un numar de puncte, respectivul sa fie obligat sa faca niste cursuri!!! Iar daca a ajuns la un nr. maxim de puncte, trebuie sa faca cursuri si sa dea un examen foarte greu !!(în Germania se cheama: testul idiotilor - e foarte greu)

+3 (3 voturi)
Ludwig
29.07.2021, 11:54:05

PAi eu merg prin sate cu limitatorul setat la 45/h...Nu va spun ce injuraturi imi iau de la bizonii ce ma deopasesc cu 80-100 la ora. In dreptul scolilor din sate ai 30 la ora viteza maxima, iar ei o taie cu o suta. Oare daca ai semn cu maxim 50/h vitexza maxim, de ce naiba nu-l respecti? Eu unul si pentru 1km depasire fata de restrictia drumului as da o mie de euro amenda si supendare. Un bizon zilele trecute prins pe autostrada soarelui zicea ca el oricum nu plateste amenda. Sa fie identificat dupa cnp si sa i se opreasca de la angajator/somaj/pensie etc banii statului.

+10 (44 voturi)
Giorgione
29.07.2021, 12:16:00

Ludwig Se poate despica firul in patru si discuta despre viteza in localitati. Recunosc ca merg cu pana-n 10 km/h peste limita legala - exceptie autostrada unde merg cam cu 110 ca merg pe banii mei si de la 120 in sus cam incepe sa haleasca dar un drum de la C-ta la TM sau AR sau SV ai idee cat faci respectand toate semnele rutiere? Acuma vorbim pe logica nu de bizonii cu vembeu sau inconstienti. Aici e problema infrastructurii cat despre bizonul ala ca nu plateste amenda tot statul e prost pentru ca ala n-are nimic pe numele lui deci n-are pe ce sa-i puna propire. Doar de la o valoare sau perioada de neplata munca in folosul comunitatii sau arest. Si scos din context in cazul infractiunilor la volan de "omor din culpa" , cand te sui la volan stii ca se pot produce accidente mai ales la viteza, alcool sau ignorare a semnelor de circulatie.Masina este o arma cu care poti face victime nu poti spune ca l-ai impuscat pe unu' din greseala, cand ai luat masina sau pistolul esti constient de consecinte daca nu esti atent sau respecti procedurile. Tentativa de omor din start ar trebui.

+1 (3 voturi)
un motan intransigent
29.07.2021, 12:18:32

Probabil ca va trebui inventat un soi de partenetiat public-privat in materie de educatie fortata pe teme de circulatie. Sa visam ca un tupeist intra pe contrasens iar un camionagiu il berbeceste voluntar, stiind ca pentru asta va lua o prima in bani, macar jumatate din amenda pe care o primeste tupeistul. Daca in urma "lectiei" tupeistul "trece in nefiinta", cuantumul amenzii va fi platit de familia acestuia, dupa exemplul chinezesc cu plata costului glontelui cheltuit pe pielea hotului executat pe stadion. (chiar nu stiu daca o fi adevarat, da' noi zicem ca e)

-54 (54 voturi)
Ludwig
29.07.2021, 13:39:51

Giogione de acord mai putin faza cu Ai idee cat faci daca respecti toate semnele?! Iti spun eu castigi maxim 15 minute. Daca respecti toate semnele cu siguranta ajungi la destinatie ci nu pe lumea aialalata...

+4 (36 voturi)
Modifică Setările