Asociaţia procurorilor: Declaraţia fostului judecător CCR Petre Lăzăroiu, potrivit căreia Liviu Dragnea ar fi fost condamnat politic, dezonorantă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Asociaţia ”Mişcarea pentru apărarea statutului procurorilor” (AMASP) a catalogat drept dezonorantă declaraţia fostului judecător CCR Petre Lăzăroiu referitoare la ”condamnarea politică” a lui Liviu Dragnea. Procurorii amintesc că Petre Lăzăroiu a fost judecător CCR timp de 10 ani într-un mandat constituţional de 9 ani şi că instanţa constituţională nu reprezintă o instanţă de control judiciar astfel încât ă tranşeze vinovăţii.

”AMASP consideră dezonorantă folosirea de către Petre Lăzăroiu, fost judecător CCR vreme de 10 ani într-un mandat constituţional de 9 ani, a pretextului deciziei amintite pentru a afirma că o anumită persoană publică este victima unei condamnări politice, lăsând astfel să planeze un semn de întrebare cu privire la modul în care şi-a exercitat mandatul cu imparţialitate şi independenţă”, se arată într-un comunicat de presă transmis de asociaţie.

Fostul judecător CCR, al cărui mandat a încetat luna trecută, a făcut respectiva afirmaţie miercuri, după ce Curtea Constituţională a decis că instanţa supremă nu a respectat legea pentru că nu a constituit completuri specializate pe corupţie.

„Eu nu cred că ţinta a fost băgarea lui Dragnea în puşcărie, nu cred că asta a fost, a fost ţinta mai mult dispariţia de pe scena politică a lui Dragnea, pentru că aţi văzut a dispărut de pe scena politică de la Camera Deputaţilor, a dispărut şi din partid, în principiu venise cu alte chestiuni noi mai naţionaliste, mai de altă natură şi sigur că lumea nu a înghiţit acest lucru, nu lumea, vorbesc lumea care trebuia”, a declarat Petre Lăzăroiu după decizia CCR de miercuri.

„Deciziile Curţii Constituţionale au efect doar pentru viitor, iar securitatea raporturilor juridice este încă un principiu fundamental de drept care trebuie respectat; instanţa de contencios constituţional nu reprezintă o instanţă de control judiciar astfel încât să evalueze existenţa vreunei infracţiuni sau să tranşeze vinovăţii. Altfel spus, decizia CCR nu poate constitui o justificare pentru afirmaţii publice de tipul ”oameni nevinovaţi au fost aruncaţi în puşcărie”, ”dorim eliberarea lui…”, ”au distrus destine”, ”s-a urmărit dispariţia lui de pe scena politică” întrucât venise „cu alte chestiuni noi, mai naţionaliste, mai de altă natură”. AMASP consideră dezonorantă folosirea de către Petre Lăzăroiu, fost judecător CCR vreme de 10 ani într-un mandat constituţional de 9 ani, a pretextului deciziei amintite pentru a afirma că o anumită persoană publică este victima unei condamnări politice, lăsând astfel să planeze un semn de întrebare cu privire la modul în care şi-a exercitat mandatul cu imparţialitate şi independenţă”, se arată în comunicatul AMASP.

„În acest context, atacurile şi insinuările proferate, cu rea-credinţă, de reprezentanţii formaţiunilor politice, la adresa judecătorilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, sunt inadmisibile într-o societate democratică şi reprezintă o încălcare flagrantă a independenţei justiţiei şi a respectului datorat autorităţii pe care judecătorii instanţei supreme o reprezintă. Solicităm pe această cale respectarea principiului cooperării loiale între puterile statului şi luarea unei poziţii oficiale de către Consiliul Superior al Magistraturii cu privire la toate declaraţiile publice care pun la îndoială profesionalismul judecătorilor ICCJ şi caracterul legal şi riguros al soluţiilor definitive pronunţate de aceştia”, conchide comunicatul citat.

Curtea Constituţională a admis miercuri sesizarea lui Florin Iordache pe completele specializate, o decizie ce nu-l mai ajută acum pe Liviu Dragnea, dar care asigură scăparea multor VIP-uri, precum Udrea, Bica, Vâlcov sau familia Cosma.

Decizia Curţii a fost luată cu 5 voturi ”pentru” şi 4 voturi ”împotrivă”. Au votat împotriva luării acestei decizii judecătorii Livia Stanciu, Simina Tănăsescu, Daniel Morar şi Mona Pivniceru. În favoarea deciziei au votat judecătorii Valer Dorneanu, Cristian Deliorga, Gheroghe Stan, Marian Enache şi Attila Varga.

Pe 25 martie, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Florin Iordache anunţa că a sesizat CCR cu un posibil conflict juridic între Parlament şi Înalta Curte pe tema completele specializate în corupţie. Sesizarea a fost făcută în perioada în care preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, îşi delegase atribuţiile lui Florin Iordache. Florin Iordache a susţinut că Înalta Curte a refuzat să constituie complete specializate, aşa cum prevedea Legea 78/2000 privind prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie. Prin această sesizare, Iordache prelua efectiv strategia apărării formulată în instanţă de avocaţii lui Liviu Dragnea.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite