Asociaţia VedemJust cere abrogarea Legii recursului compensatoriu, prin care infractorii au ieşit mai repede din închisori

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prin recursul compensatoriu au fost liberaţi mai devreme circa 11.000 de persoane. FOTO Arhivă Adevărul
Prin recursul compensatoriu au fost liberaţi mai devreme circa 11.000 de persoane. FOTO Arhivă Adevărul

Asociaţia VedemJust, fondată de judecătorul Cristi Danileţ, cere, într-un mesaj publicat pe Facebook abrogarea Legii recursului compensatoriu. Solicitarea vine pe fondul crimei de la Mediaş, în care principalul suspect este un condamnat pentru omor, eliberat pe baza acestei legi.

Reprezentanţii asociaţiei au atras atenţia asupra creşterii numărului de violenţe care îi au drept autori pe beneficiari ai Legii recursului compensatoriu, act normativ trecut în Parlament de majoritatea PSD-ALDE. Sunt date mai multe exemple de tâlhării, agresiuni şi victime din ultimele două luni. 

Redăm apelul Asociaţiei VedemJust

„ALERTĂ! România a devenit o ţară nesigură, căci infractori periculoşi sunt în libertate. VeDemJust solicită Parlamentului României iniţierea procedurilor pentru abrogarea Legii recursului compensatoriu nr. 169/2017!

Asociaţia Voci pentru Democraţie şi Justiţie atrage atenţia asupra creşterii numărului de infracţiuni cu violenţă în România, majoritatea comise de recidivişti eliberaţi din penitenciare mai devreme decât perioada stabilită prin hotărârile de condamnare.

Astfel, doar în ultima lună opinia publică a fost oripilată de înregistrări video privind o tânără din Alba Iulia care a fost atacată într-o scară de bloc, o adolescentă de 15 ani din Constanţa care a fost tâlhărită pe stradă, o barmaniţă din Timişoara care a fost jefuită după ce a fost bătută cu cruzime de un bărbat, un interlop din Iaşi care violat o tânără de 17 ani racolată într-un club, un tânăr care a fost omorât sâmbătă seara la Mediaş de un bărbat condamnat anterior pentru omor.

Legea nr. 169/2017 – prin care 30 de zile de detenţie se consideră a fi executate 36 de zile – s-a aprobat fără vreun studiu de impact. Ea a obligat judecătorii să elibereze condamnaţii mai înainte de a-şi ispăşi pedepsele. România nu are capacitatea de a integra persoanele eliberate din penitenciar, motiv pentru care rata recidivei şi este de 60-70%. Serviciul de Probaţiune este total depăşit de situaţie, neavând resursele umane şi financiare pentru a-i supraveghea pe cei liberaţi. S-a ajuns, astfel, în situaţia ca efectele acestei legi să fie periculoase pentru integritatea fizică şi chiar viaţa cetăţenilor oneşti.

La această reglementare dovedită ca periculoasă se adaugă greutăţile Poliţiei în a-i prinde pe unii criminali (peste 300 de autori ai unor omoruri sunt neprinşi); acordarea mult prea uşoară a liberărilor condiţionate de către unii judecători, uitându-se că liberarea este o vocaţie şi nu un drept al condamnatului, astfel că ea nu trebuie să se acorde automat când sunt îndeplinite condiţiile formale prevăzute de lege; stabilirea de către unii judecători de sancţiuni inadecvate pentru infracţiuni cu violenţă, constând în pedepse prea mici sau acordându-se chiar suspendarea pedepsei (inclusiv pentru tentativă de omor!); lipsa din comunicarea publică a instanţelor de informaţii regulate despre arestarea şi condamnarea persoanelor care comit infracţiuni cu violenţă, uitându-se astfel de rolul pedepselor în prevenţia generală, populaţia trebuind să fie înştiinţată cu privire la reacţia justiţiei faţă de asemenea fapte.

Astăzi, siguranţa cetăţenilor este în pericol, astfel că VeDemJust solicită reacţia adecvată a oamenilor legii: Parlamentul trebuie să adopte legi care să protejeze oamenii nevinovaţi; Poliţia trebuie să reacţioneze imediat pentru prinderea răufăcătorilor; Parchetul trebuie să administreze rapid probele; Justiţia trebuie să sancţioneze foarte aspru infractorii care pun în pericol siguranţa şi viaţa cetăţenilor“.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite