Asociaţia Victimelor Accidentelor de Circulaţie: Asiguratorii încearcă să impună un sistem incorect de stabilire a despăgubirilor în viitoarea lege a RCA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Asociaţia
Victimelor Accidentelor de Circulaţie acuză asigurătorii că încearcă să
limiteze despăgubirile acordate victimelor
Asociaţia Victimelor Accidentelor de Circulaţie acuză asigurătorii că încearcă să limiteze despăgubirile acordate victimelor

Asociaţia Victimelor Accidentelor de Circulaţie (AVAC) a acuzat firmele de asigurări că încearcă prin orice mijloace să impună un sistem incorect de stabilire a despăgubirilor în viitoarea lege a asigurării de răspundere civilă auto RCA.

„Deşi este mai mult decât evident că îngrădirea despăgubirilor victimelor accidentelor de circulaţie prin actul normativ care reglementează asigurarea de răspundere civilă auto RCA
reprezintă un abuz şi totodată o încălcare gravă a mecanismului juridic intern, dar mai ales comunitar, asiguratorii încearcă, prin orice mijloace, să impună prin lege un sistem total ilegal care nu reprezintă decât un dispreţ în raport cu dreptul la viaţă“, se precizează într-un comunicat al AVAC.

Proiectul de lege a fost aprobat de Senat iar în prezent se află în dezbatere la Camera Deputaţilor în cadrul Comisiei pentru Buget, Finanţe şi Bănci.

Potrivit AVAC, stabilirea unui prejudiciu în ceea ce priveşte vătămarea corporală trebuie să respecte anumite reguli:

- Cel care creează un prejudiciu trebuie să îl repare integral;
- Tratarea diferită a victimelor accidentelor de circulaţie în raport cu alte persoane care au suferit astfel de vătămări atrage încălcarea principiului privind egalitatea în faţa legii, dar şi principiului echităţii actului de justiţie;
- Jurisprudenţa CEDO scoate în evidenţa că în evaluarea daunelor morale nu se operează cu criterii prestabilite;
- Jurisprudenţa CEDO şi ICCJ arată că în evaluarea daunelor morale trebuie să se procedeze la o particularizare a cazului astfel încât despăgubirea să îndeplinească anumite condiţii precum: caracterul rezonabil, echitabil şi să nu reprezinte o îmbogăţire fără justă cauză.
Actul normativ comunitar care reglementează această formă de asigurare impune garantarea unui despăgubiri integrale şi echitabile inclusiv răniţilor foarte grav. Desigur că despăgubirile integrale şi echitabile exclud orice criteriu de limitare.

„Nu putem aplica şabloane în evaluarea daunelor morale ce privesc dreptul la viaţă, aşa cum doresc asiguratorii, ci rolul judecătorului trebuie să fie decisiv în aprecierea, particulară şi nu generală, a fiecărui caz, astfel încât sentimentul de înfăptuire a justiţiei să fie unul real. Condamnăm ferm practica unor avocaţi care, sub pretexte total incorecte, abuzând de starea de vulnerabilitate a victimelor, fac promisiuni aberante cu privire la ”câştiguri” fabuloase din aceste traume şi introduc acţiuni în instanţă cu sume realmente nejustificate. Cu aceeaşi fermitate condamnăm şi poziţia de forţă a asiguratorilor care consideră că orice sumă solicitată în instanţă de victimele accidentelor de circulaţie reprezintă îmbogăţire fără justă cauză. Ambele practici, total incorecte şi păguboase pentru persoanele vătămate, trebuie evaluare cu atenţie, tratate ca atare şi desigur limitate ca şi pondere prin orice mijloace“, mai arată AVAC.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite