Asociaţiile magistraţilor cer Executivului să publice imediat ultimul Raport al GRECO pe Legile Justiţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
ministerul justitiei foto agerpres

Două asociaţii ale magistraţilor cer Guvernului României să autorizeze publicarea imediată a ultimului Raport GRECO, acesta vizând şi impactul modificărilor aduse legilor justiţiei în anii 2017-2019 asupra politicilor anticorupţie din România.

Asociaţia Forumul Judecătorilor din România şi Asociaţia Iniţiativa pentru Justiţie au transmis, joi, un comunicat de presă în care arată că nivelul de conformitate cu recomandările GRECO a rămas „în general insuficient”.

„Aşa cum este deja notoriu, în cadrul celei de a 87-a sesiuni plenare a GRECO, desfăşurată între 22 şi 25 martie 2021, a fost adoptat cel de-al doilea raport intermediar de conformitate aferent rundei a patra de evaluare – inclusiv un follow-up al raportului ad hoc (articolul 34) privind România, concluzionându-se că nivelul de conformitate cu recomandările GRECO a rămas «în general insuficient». (…) Nu există şi nici nu trebuie să existe vreun fel de motiv de îngrijorare pentru a justifica un refuz de publicare imediată a Raportului GRECO. Dimpotrivă, GRECO veghează la punerea în practică a angajamentelor statele membre de a-şi uni eforturile, de a-şi împărtăşi experienţele şi de a acţiona împreună în acest domeniu, prin intermediul unui proces dinamic de evaluare şi presiune reciproce”, se arată în comunicat.

De ce este esenţială publicarea Raportului GRECO

Potrivit sursei citate, Rapoartele de evaluare sunt întocmai respectate de statele membre, în cadrul cooperării loiale şi al evaluării reciproce dintre acestea:

  • Spre exemplu, Curtea Constituţională a României face referire (Decizia nr.138/2008) la rapoartele GRECO în motivarea respingerii unor critici de neconstituţionalitate. 
  • De asemenea, deseori, Parlamentul României a legiferat în dorinţa respectării concluziilor raportorilor GRECO. 
  • Inclusiv modificările aduse legilor justiţiei au avut un astfel de fundament, Comisia Specială Comună fiind creată şi pentru „punerea în acord a rapoartelor GRECO cu prevederile Codului penal şi Codului de procedură penală”.

România, obligată să respecte tratatele pe care le-a semnat

„Potrivit art.11 din Constituţia României, Statul român se obligă să îndeplinească întocmai şi cu bună-credinţă obligaţiile ce-i revin din tratatele la care este parte. Tratatele ratificate de Parlament, potrivit legii, fac parte din dreptul intern”, se mai arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, executarea obligaţiilor internaţionale care rezultă dintr-un tratat în vigoare pentru un anumit stat revine tuturor autorităţilor statale. Dacă dispoziţiile constituţionale contravin tratatului, care face deja parte din ordinea juridică naţională, revine tuturor autorităţilor statului obligaţia de a găsi soluţii adecvate pentru a concilia acele prevederi ale tratatului cu Constituţia (spre exemplu, prin interpretare sau chiar prin revizuirea Constituţiei), altfel responsabilitatea internaţională a statului va fi angajată, cu toate consecinţele care decurg din aceasta

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite