Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Astăzi intră în vigoare legea privind compensarea detenţiei în condiţii necorespunzătoare; tot astăzi ar putea fi eliberaţi primii beneficiari ai legii

2
19 Oct 2017 06:21:58
Autor: News.ro
Imagine de arhiva
Imagine de arhiva

Legea privind recursul compensatoriu, care prevede că pentru fiecare 30 de zile executate în condiţii necorespunzătoare, fiecare deţinut va beneficia de şase zile considerate efectuate intră în vigoare joi, urmând ca primii deţinuţi beneficiari ai noului act normativ, să fie deja puşi în libertate.

”Mâine intră în vigoare legea 169/2017 privind recursul compensatoriu. La 30 de zile executate în penitenciar în condiţii necorespunzătoare deţinutul are beneficiul unui număr de şase zile care se consideră efectiv executate (...) Comisiile din penitenciare sunt pregătite, au făcut toate calculele pentru a vedea care dintre deţinuţi beneficiază direct de punerea în libertate, iar mâine (joi - n. red.) vor fi deţinuţi care vor fi puşi în libertate, după care tot prin intrarea în vigoare a legii foarte mulţi deţinuţi vor  dobândi beneficiul de a solicita liberare condiţionată”, a declarat Tudorel Toader la Parlament.

Conform legii, condiţiile necorespunzătoare se referă la cazarea într-un spaţiu mai mic sau egal cu 4 mp/deţinut, care se calculează, excluzând suprafaţa grupurilor sanitare şi a spaţiilor de depozitare a alimentelor, prin împărţirea suprafeţei totale a camerelor de deţinere la numărul de persoane cazate în camerele respective, indiferent de dotarea spaţiului în cauză; lipsa accesului la activităţi în aer liber; lipsa accesului la lumină naturală sau aer suficient ori disponibilitatea de ventilaţie; lipsa temperaturii adecvate a camerei; lipsa posibilităţii de a folosi toaleta în privat şi de a se respecta normele sanitare de bază, precum şi cerinţele de igienă;existenţa infiltraţiilor, igrasiei şi mucegaiului în pereţii camerelor de detenţie.

Perioada pentru care se acordă zile considerate ca executate în compensarea cazării în condiţii necorespunzătoare se calculează începând cu 24 iulie 2012.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Tomescu Tom
19.10.2017, 07:23:23

In cazul asta ar trebui majorate de vreo 6 -10 ori pedepsele ... iar iesitul la munca sa le fie obligatoriu. Puscaria nu este si nu trebuie sa devina ... statiune.

Lica Mosu
19.10.2017, 07:36:19

@ CE.Justice ! In logica acestei legi (fatata de cretinoizii de la Bruxeles) ar trebui ca si elevii care invata in conditii necorespunzatoare sa termine scoala (sau macar cursurile zilnice) mai... repede ! Sau bolnavii cazati si tratati in conditii mizere sa beneficieze de zile de concediu medical in plus sau tratament la domiciliu ! PS In viziunea UE puscaria trebuie sa fie ,,statiune de odihna, reflectie si...creatie" ! Si ,,reinsertie sociala" ! (hotii si violatorii cu...prioritate !) PPS. Cati ani ia batranul de 90 de ani care-si vinde tichetele de calatorie ??! Daca omor un violator de copii cat iau ??!! Traiasca coana Justitzica si procurorasii sai !!!

Modifică Setările