Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Atac dur al lui Gabriel Leş în afacerea corvetelor pentru Forţele Navale: Entităţi străine blochează efectiv interesele strategice de securitate ale României

5
9 Oct 2019 12:19:04
Autor: Valentin Bolocan
Gabriel Les - FOTO Eduard Enea
Gabriel Les - FOTO Eduard Enea

Ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Leş, a reacţionat dur după decizia Tribunalului Bucureşti care a respins contestaţia celor de la Damen în programul ”Corveta multifuncţională” şi a dat câştig de cauză Naval Group. El a susţinut pe Facebook că, în acest moment, în cazul licitaţiei pentru corvete, are loc un  ”război juridic de uzură” prin care ”entităţi străine blochează efectiv interesele strategice de securitate ale României”.

"România militează pentru consolidarea posturii de apărare şi descurajare a NATO pe flancul estic al Alianţei, ca o reacţie firească de adaptare la evoluţiile mediului regional de securitate. Totodată, ţara noastră şi-a înţeles rolul într-un spaţiu geopolitic atât de complex şi provocator, demonstrând angajament pe toate palierele: fonduri, contribuţii şi capabilităţi.

Alocarea pentru cel de-al treilea an consecutiv a 2 procente din PIB pentru Apărare a demonstrat că România este determinată să aducă o contribuţie consistentă la îndeplinirea misiunilor Alianţei. Deşi, decizia la nivel politic a fost asumată, iar alocările bugetare au fost asigurate deplin, avem de-a face cu un adevărat război juridic de uzură, prin care entităţi străine blochează efectiv interesele strategice de securitate ale României. Companiei olandeze Damen i-a fost respinsă ieri, la instanţa de fond, contestaţia prin care se încearcă blocarea atribuirii contractului de realizare a corvetelor multifuncţionale. Demersurile de tergiversare nu se opresc însă aici, compania anunţând deja că va înainta recurs.
 

Putem înţelege că sumele puse în joc de statul român sunt extrem de atractive pentru companii, însă găsesc inacceptabil ca interesele de securitate ale României, şi ale Alianţei deopotrivă, să fie sacrificate în goana după profit ale unor companii mânate de interese obscure. Este deja un fapt cunoscut că Olanda blochează intrarea României în Schengen pentru a nu-şi periclita afacerile în portul Rotterdam, însă prin obstrucţionarea programului de dezvoltare şi modernizare a forţelor navale române îi spunem că a mers prea departe", a mai spus pe Facebook Gabriel Leş. 

Reamintim că Tribunalul Bucureşti a respins ca neîntemeiată contestaţia depusă de grupul olandez Damen, după ce MApN a anunţat că oferta câştigătoare a contractului de achiziţie a celor 4 corvete mulltifuncţionale a fost cea depusă de asocierea dintre Naval Group şi Santierul Naval Constanţa

Pe 9 iulie, grupul olandez Damen, care a fost unul dintre competitorii înscrişi în cursa pentru construirea corvetelor, a contestat licitaţia, invocând multiple nereguli.

Tribunalul Bucureşti a respins acţiunea ca neîntemeiată, cu posibilitatea de recurs în termen de 10 zile de la comunicare. Damen a comunicat imediat că va depune recurs.

 

 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Mihai Popescu
9.10.2019, 13:04:31

Bai, dar bou mai este si Les asta. Ca de altfel majoritatea din armata. Ei vor inarmare pe bani f. multi, salarii f.f. mari si pensii speciale extrem de mari. Bai boilor, dar noi muncim extrem de mult sa va tinem pe voi in spate din munca noastra ? Ce produceti si ce faceti voi ? Ne aparati ? Daca trage Putin sau altcineva o basina voi sunteti pierduti si chemati civilii care va platesc cu bani f. multi pt. ca sa va apere.

+2 (4 voturi)
inuendo
9.10.2019, 13:56:46

Domnul Leș, la fel ca mulți dintre consilierii de la Apărare, sunt membrii unui cult religios care n-au făcut armată și n-au nici cea mai vagă idee despre ce înseamnă dotarea militară! Interesele financiare ale lui belinache și ale pzdiștilor au produs această impardonabilă amânare. Din câte-mi amintesc, comanda de execuție a fost lansată de guvernul Cioloș. Mamă ce mai urlau pzdiștii că lor nu le iasă nimic la afacerea asta!

+2 (2 voturi)
Vasile Naftuli
9.10.2019, 13:46:42

Licitațiile și contestațiile proceduri „democratice” care ci că ne feresc de hoți dar care fac ca obiective importante pentru țară să fie amânate și nu mă refer doar la cele militare.

Ion Capsuna
9.10.2019, 17:27:18

Cind o tara cu coloana intra in dileme de genul acesta, invoca rapid "securitatea nationala" si orice caz e inchis! Asta ar trebui sa faca si Romania! Nu vad de ce trebuie sa ne justificam Olandei de ce incercam sa sprijinim industria proprie de armament si economia nationala, mai degraba decit cea a altor tari! Din motive de "siguranta nationala'!, domnilor! Punct si move on!

-1 (1 vot)
foarte atent
9.10.2019, 18:12:38

pai ce vrei ma daca ai legi de Comuna Primitiva?! fa-ti legi la zi si sa vezi cum stau drepti !!