Atacul armat din Vitan. Vitalie Proca, principalul suspect al atacului din 2012, va fi extrădat în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vitalie Proca, principaul suspect al atacului armat din Vitan, din 2012, va fi extrădat în România de autorităţile ruse   FOTO Adevărul
Vitalie Proca, principaul suspect al atacului armat din Vitan, din 2012, va fi extrădat în România de autorităţile ruse   FOTO Adevărul

Moldoveanul Vitalie Proca, acuzat de  atacul armat produs în noiembrie 2012, în cartierul bucureştean Vitan, va fi extrădat în România. Interpol Moscova a anunţat marţi admiterea solicitării în acest sens făcute de autorităţile de la Bucureşti. Proca va fi adus în ţară în următoarele zile de o escortă care urmează să se deplaseze în Rusia.

„În cursul acestei zile, Inspectoratul General al Poliţiei Române, prin Biroul Naţional Interpol Bucureşti, a fost anunţat de către Interpol Moscova cu privire la admiterea extrădării către România a lui Vitalie P.“, se precizează într-un comunicat al Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR).

Pe 7 februarie 2013, Poliţia Română a fost anunţată de autorităţile ruse despre reţinerea lui Vitalie Proca (33 de ani, cetăţean moldovean, urmărit internaţional din 18 ianuarie), astfel că autorităţile române au demarat procedurile judiciare pentru extrădarea suspectului.

Proca, suspectat de comiterea infracţiunilor de tentativă de omor şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, are emise pe numele său, din 18 ianuarie, mandat de arestare preventivă, mandat european de arestare şi mandat de urmărire internaţională.

Asasinul care a confundat victima

Moldoveanul Vitalie Proca este acuzat de tentativă de omor calificat şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, după ce, în 26 noiembrie 2012, pe o stradă din cartierul Vitan din Capitală, l-a împuşcat cu un automat Kalaşnikov şi un pistol Makarov, pe Răzvan Isăilă, în vârstă de 26 de ani,.

Din informaţiile anchetatorilor, asasinul plătit Proca l-a confundat pe Isăilă, un tânăr fără antecedente penale, cu Dumitru „Puiu“ Mironescu, ţinta reală a atacului său.

Isăilă a fost dus atunci la Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca, unde a fost salvat după ce a fost supus mai multor intervenţii chirurgicale.

Proca, asasin plătit al fraţilor Mararu

Anchetatorii au stabilit că fraţii Bogdan şi Răzvan Mararu l-au pus pe Vitalie Proca să-l ucidă pe Mironescu, pentru a se răzbuna. Aceştia i-au dat lui Proca un autoturism marca Audi A6, folosit la comiterea faptei, i-au plătit o sumă de bani şi i-au oferit elementele necesare pentru identificarea lui Puiu Mironescu, ţinând permanent legătura cu acesta, prin intermediari, înainte şi după comiterea faptei.

Parchetul Tribunalului Bucureşti a dispus, la 17 ianuarie, începerea urmăririi penale faţă de Vitalie Proca, pentru tentativă de omor calificat şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor.

Proca a fost prins în 6 februarie, la Moscova, în baza unui mandat emis în 18 ianuarie de Tribunalul Bucureşti. Acesta era căutat şi de Scotland Yard, pentru o tentativă de omor asupra bancherului rus German Gorbunţov, pe care l-a împuşcat, la Londra, cu o armă semiautomată.

Autorităţile române au cerut extrădarea lui Vitalie Proca, pentru a fi cercetat de Parchetul Capitalei.

Reglări de conturi între interlopii Mararu şi Mironescu

În urma atacului armat din 26 noiembrie 2012, din cartierul Vitan din Capitală, comandat de fraţii Mararu, Puiu Mironescu a plănuit un atentat, pentru a-l ucide pe Bogdan Mararu.

Astfel, în noaptea de 10 spre 11 ianuarie 2013, în jurul orelor 02.20, la comanda lui Mironescu, mai multe persoane au amplasat un dispozitivul exploziv sub autoturismul lui Bogdan Mararu, fratele lui Gheorghiţă Mararu, asasinat în noiembrie 2010.

Purtătorul de cuvânt al Serviciului Român de Informaţii, Sorin Sava, declara atunci că suspecţii erau monitorizaţi de SRI şi DIICOT încă din luna decembrie, iar în 11 ianuarie SRI a intervenit pentru prinderea acestora. Potrivit acestuia, SRI a găsit sub maşina de la Piatra Neamţ „un kilogram de explozibil plastic de provenienţă străină“.

Sorin Sava preciza că explozibilul fusese prins sub maşina de teren Range Rover şi putea exploda în momentul în care autoturismul pornea.

Dumitru „Puiu“ Mironescu a fost acuzat că a comandat asasinarea lui Bogdan Mararu, fiind trimis în judecată de procurorii DIICOT, alături de cinci persoane care în noaptea de 10 spre 11 ianuarie au pus un dispozitiv exploziv sub maşina lui Mararu.

Fraţii Bogdan şi Răzvan Mararu sunt cercetaţi în arest pentru instigare la tentativă de omor calificat, în dosarul în care sunt acuzaţi că l-au plătit pe Vitalie Proca să-l ucidă pe Dumitru Mironescu.

În 14 noiembrie 2010, Gheorghiţă Mararu, lider al lumii interlope nemţene, a fost ucis într-o cafenea din Piatra Neamţ, iar asasinarea acestuia a generat ample dezvăluiri care au provocat cel mai mare scandal din Ministerul de Interne, soldat cu destituirea şefului Poliţiei Române Petre Tobă şi a secretarului de stat Dan Fătuloiu.

Mironescu, bodyguardul fraţilor Mararu

„Cu mulţi ani în urmă, Puiu Mironescu a fost bodyguardul familiei Mararu. Datorită performanţelor sale sportive şi a constituţiei impresionante, Mironescu a fost recrutat de fraţii Mararu şi folosit ca recuperator de bani şi bodyguard personal. Relaţia dintre ei s-a dezvoltat în timp, ajungând să meargă împreună şi în vacanţe. Întrucât Mironescu primea sume importante de bani de la fraţii Mararu pentru aportul său la recuperarea banilor daţi cu împrumut şi a dobânzilor aferente, acesta a început să dispună de bani pe care la rândul lui îi împrumuta cu camătă, fapt care i-a deranjat pe fraţii Mararu“.

Scandalul dintre fraţii Mararu şi Puiu Mironescu a izbucnit în 2005, în timp ce aceştia erau în Egipt, de la o sumă împrumutată cu camătă, din care 40.000 de euro îi aparţineau lui Mironescu. „Între aceştia a avut loc atunci un schimb de replici, iar Mironescu i-a jignit pe fraţii Mararu numindu-i pitici penibili (cei doi fiind scunzi). Din acel moment nu a mai existat cale de împăcare“, au conchis anchetatorii.

Imagini din arest cu principalul suspect în cazul atacului armat din cartierul Vitan

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite