Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Atenţie la ce căutaţi pe net! Accesarea site-urilor teroriste va fi pedepsită cu închisoarea

23
28 Jan 2019 06:15:57
Autor: Valentin Bolocan
Serviciile specializate îi vor cauta pe cei care accesează site-uri de propagandă teroristă
Serviciile specializate îi vor cauta pe cei care accesează site-uri de propagandă teroristă

Românii care urmăresc pe internet site-uri cu materiale de propagandă ale unor grupări teroriste şi cei care se uită la videoclipuri sau caută explicaţii despre fabricarea sau folosirea explozibililor, a bombelor artizanale şi a substanţelor nocive ar putea face ani grei de închisoare.

Cel puţin aşa prevede un proiect de act normativ pentru modificarea şi completarea Legii nr. 535/2004 privind prevenirea şi combaterea terorismului pus în dezbatere publică de Ministerul de Interne. 

Site-urile jihaidiste pot aduce 3 ani de închisoare

În primul rând, se vrea încriminarea „accesării în mod repetat de materiale de propagandă teroristă, prin intermediul sistemelor informatice sau altor mijloace de comunicaţii electronice, precum şi deţinerea de astfel de materiale, în scopul însuşirii ideologiei teroriste, ca parte a unui proces de radicalizare”. Pedeapsa  pentru această înfracţiune va ajunge până la trei ani de închisoare, se arată în proiectul de lege.

Pentru a elimina confuziile şi pentru a evita acuzarea unor persoane nevinovate,  care accesează în interes de serviciu materiale de propagandă teroristă, legea precizează că „nu constituie infracţiune fapta prevăzută la alin. (1), dacă este săvârşită în scopuri ştiinţifice sau academice”. Altfel spus, persoanele care se documentează în acest domeniu în interes profesional nu vor fi luate la întrebări de autorităţi deoarece se presupune că ofiţerii specializaţi vor face clarificările necesare pe loc. 

 “Cum se fabrică o bombă?”, taxată cu 12 ani de detenţie

De pedepse mai mari vor avea parte toţi cei care primesc documente, indiferent de formatul lor, sau se documentează ei înşişi despre realizarea sau folosirea explozibililor, armelor de foc, a bombelor artizanale, a substanţelor nocive sau periculoase, ori referitor la metode prin care pot comite un act terorist.
Sunt vizaţi cei care se informează din materiale tipărite sau digitale, înclusiv cei care aplică pe internet interogări de genul „Cum se fabrică o bombă?”. 

În  proiectul de act normativ se arată că persoanele care se încadrează la acest articol sunt pasibile de o pedeapsă cu închisoarea cuprinsă între cinci şi 12 ani de închisoare. Este vorba de aceeaşi pedepsă ca şi în cazul celor care deţin, realizează sau transportă materiale sau dispozitive explozive. Nici cei care fac propagandă teroristă nu sunt uitaţi de iniţiatorii modificării legislative. Astfel, în document se arată că „promovarea unui mesaj prin propagandă săvârşită prin orice mijloace, în public, cu intenţia de a instiga la săvârşirea unui act de terorism, indiferent dacă mesajul susţine sau nu în mod direct terorismul ori dacă au fost săvârşite sau nu respectivele infracţiuni, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani”. 

Procedura de eliminare a conţinutului nociv de pe Internet

Documentul mai reglementează şi modul în care autorităţile pot trece la atac împortiva unor site-uri de propagandă islamistă. Astfel, au fost introduse dispoziţii privind eliminarea sau blocarea accesului la conţinutul online prin intermediul căruia se face apologia actelor de terorism. Specialiştii în domeniul IT susţin că eliminarea la sursă a conţinutului online de natura celui menţionat mai sus se poate dovedi dificilă atunci când acesta este încărcat pe serverele de pe teritoriul unor state terţe. 

Pentru aceste cazuri, reglemetarea prevede că autorităţile vor avea putea opta pentru blocarea accesului din România la aceste documente. Fiecare măsură de acest gen se va lua în urma unei decizii motivate a Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), „în baza solicitărilor argumentate ale autorităţii naţionale în domeniul prevenirii şi combaterii terorismului (SRI), ale procurorilor sau judecătorilor”, se arată în documentul 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

23 Comentarii

ionescu. ionescu
28.01.2019, 06:36:55

Asta este f bine, dar de ce persoane din Romania care critica actualul regim dictatorial sa fie pedepsite ? Mda, am mai vazut asa ceva in Corea de Nord, cu hoteluri intesate de microfoane, camere de luat vederi si "ghizi" la tot pasul, in Cuba - ori te "administreaza" in cetatile bolsevice cu garduri inalte de 8 metri in incinta careia se afla hotelul de 20 de stele unde esti cazat si "instruit", ori vine garda bolsevica si te urmareste cm cu cm ce faci unde te duci si cu cine stai de vorba, ori reintroducerea sistemului de urmarire din Federatia Rusa ca pana si in padurile Siberiei esti urmarit de la distanta , ca sa nu mai amintesc de China (acolo agentii locali nici nu au prea mari probleme sa te urmareasca pentruca iesi in relief prin fizionomie), sau in Romania unde dupa noile criterii urmarirea incepe direct din tranzit de la Otopeni, personal l-am salutat cu zambetul pe buze, la care mi-a si raspuns la salut dandu-se de gol. Dupa o pauza mai lunga trebuiesc iar instruiti la Baneasa - apropo ati daramat Bisericuta din incinta unitatii militare ? Pa !

Stan Toma
28.01.2019, 07:05:07

Ăștia cu # care indeamna la nesupunere civică și blocarea străzilor pot fi trecuți ca teroriști?

-3 (3 voturi)
A.G.
28.01.2019, 08:45:36

Din categoria: prosti avem, ce ne mai trebuie? Bai, desteptilor, ati impus frunizorilor de internet sa blocheze site-urile ce difuzeaza filme on line, dar cele care iti arata cum sa confectionezi o bomba sau cum sa tragi cu arma sau site-uri juhadiste, NU. Mercantilismul este in floare. Daca ii "atingi la bani" taie, rupe tot, avocati etc. Daca este vorba de viata unor oameni, ai voie sa te informezi cum trebuie sa-i omori "eficient". Ca si pe aeroporturi: nu ai voie cu sticla de lapte pentru copii dar ai voie cu o cutie de chibrituri.

+2 (2 voturi)
Arsenie Bujor
28.01.2019, 08:49:23

Ideea ar fi ca guvernantii sa se poarte frumos cu poporul ca sa nu-ti treaca prin cap sa-i arunci in aer si sa te apuci sa cauti pe net cum se fac bombele.

+1 (1 vot)
bogdan roman uriciuc
28.01.2019, 09:11:38

Sună frumos, ambalajul poleit, medicamentul dulce! De fapt este o putoare greu de imaginat. Adică dacă mă uit la femeia ta mă arestezi pentru viol? Dacă studiez prea mult un cuțit, sunt cuțitar?! Nu contează la ce mă uit, contează ce fac! Să înțeleag că vă este lene să mă urmăriți, și, automat cum vi se pune pata sau clămpăne alarma puneți gheara pe mine și mă legați? Unde dracu scrie în constituție la ce am voie să mă uit? Și la ce nu! Adică ofițerii voștri au voie să se uite (cică pentru studiu), iar eu nu! Poate sunt curios și eu, poate vreau să știu cum pot să dejoc un asemenea incident. Poate ai voștri sunt proști iar eu văd ceva! Poate...

+2 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (23)

Modifică Setările